Lifestyle

7 tips die ervoor zorgen dat jij een stuk positiever in het leven staat

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar en daar moeten we mee dealen. Dat zeker niet altijd even makkelijk. Soms is je zelfvertrouwen niet optimaal en denk je dat je iets niet voor elkaar kan krijgen. Bij niemand is het leven honderd procent perfect en dat moeten we gewoon accepteren. Toch kunnen we positiever in het leven staan door ons zelfvertrouwen een boost te geven en dat zit hem vaak in de kleine dingetjes. 

1. Leg de nadruk op de positieve dingen van jezelf
Iedereen vindt bepaalde dingen aan zichzelf minder mooi. Je benen die je liever iets dunner had gehad, of misschien iets aan je persoonlijkheid wat je graag anders had gezien. Maar laat vooral zien waar je trots op bent. Laat je ogen of die mooie glimlach van je extra naar voren komen als je je daar zeker over voelt. Accepteer wat je hebt en laat je zorgen los. Je hebt misschien niet de mooiste neus van de wereld, so be it. Toevallig heb jij wel die prachtige egale huid waar iedereen jaloers op is. 

2. Maak vaker keuzes voor jezelf
Vind je het lastig om keuzes te maken in het leven? Dat kan, maar laat niet andere mensen voor jou deze keuzes maken. Je bent oud en wijs genoeg om zelf beslissingen te nemen en al helemaal als deze over jezelf gaan. Als je voor je eigen mening opkomt, merk je al snel genoeg dat je meer zelfvertrouwen krijgt. Keuzes maken zal na een tijdje een stuk beter gaan. 

3. Doe waar je gelukkig van wordt
Dingen doen die je niet leuk vindt, daar wordt niemand gelukkiger van. Soms ontkom je er niet aan, maar daar heeft ieder mens last van. Op de momenten dat je niks te doen hebt, ga dan dingen ondernemen waar jij gelukkig van wordt. Ontwikkel je talenten en laat het aan de buitenwereld zien. Is schilderen je passie? Zoek op je vrije middag wat verf, kwasten en een stuk papier of een schilderdoek en laat je creativiteit tot uiting komen. Als je iets doet waar je gelukkig van wordt en waar je goed in bent, ga je vanzelf op een andere manier in het leven staan. 

4. Trek je niks aan wat anderen van je vinden
Het is begrijpelijk dat je het belangrijk vindt wat anderen van je vinden, maar wat een onzin is dat eigenlijk. Je bent zoals je bent en daar verander je niks aan. Ook niet als iemand anders haar mening geeft over jou. Vergelijk je ook nooit met anderen. Wat heb je daar aan? Precies, helemaal niks want jij staat nog altijd in je eigen schoenen en daar heeft een ander niets mee te maken. 

5. Wees vriendelijk voor anderen
Als je aardig bent tegen anderen, krijg je daar zelf ook een goed gevoel bij. Twee vliegen in één klap. Daarnaast gaan anderen jou ook eerder waarderen als ze merken dat jij hen waardeert. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je met aardig zijn tegen anderen veel bereikt. 

6. Wees niet te perfectionistisch
Het is logisch dat je alles zo goed mogelijk wilt doen, maar je moet niet overdrijven. Gun jezelf die rust dat niet alles zo perfect hoeft te zijn. Als je een zeven haalt voor je toets in plaats van een negen, ben je nog hartstikke goed bezig. Zo heb je iets meer tijd om te ontspannen en dat zal je goed doen. 

7. Denk niet in problemen maar in oplossingen
Wat heb je eraan om alleen maar beren op de weg te zien? Denk positief, dus in oplossingen. Het heeft geen zin om te blijven hangen in wat er verkeerd gaat. In plaats daarvan is het beter om een oplossing te bedenken. Je gaat positiever denken en als je een plan B hebt, geeft je dat ook een gevoel van rust. Je moet natuurlijk wel open staan voor andere ideeën, anders wordt het lastig. Dus heb je een probleem? Denk dan iets verder dan je normaal doet en je komt vanzelf op een oplossing. 

Beeld: iStock

Must reads 👀