Lifestyle

6 signalen dat jij de verkeerde studie hebt gekozen

Je bent enthousiast als student begin september begonnen aan je nieuwe studie. De introductieweek was natuurlijk supertof, want je hebt zo ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen. Vol goede moed stap jij de collegebanken in, maar na een paar maanden zit het nog steeds niet helemaal lekker. Is het gewoon nog even wennen of heb ik misschien de verkeerde studiekeuze gemaakt? 

Het is ook gewoon erg lastig om een studie te kiezen die bij je past. Verpleegkunde of toch docent Engels? Eigenlijk is er te veel keuze. Ben jij net begonnen aan een nieuwe opleiding en twijfel je of het wel iets voor jou is? Lees dan de onderstaande signalen. Herken jij jezelf hierin? Misschien heb je dan toch de verkeerde opleiding gekozen. 

studiekeuze1. Je ziet jezelf niet werken in het werkveld waar jij terecht gaat komen. 
Studeer jij verpleegkunde, maar zie jij jezelf helemaal geen mensen verzorgen? Dan is jouw studiekeuze niet helemaal een match. Dat geldt natuurlijk ook voor andere beroepen. Zie jij jezelf niet terechtkomen in de sector waarvoor je leert? Dan is dit een teken dat je misschien toch iets anders moet zoeken. 

2. De studie is niet zoals je verwacht had.
Je doet dingen tijdens lessen die je helemaal niet verwacht had en vindt het niet leuk. Je wilde je handen uit de mouwen steken, maar je zit heel de dag met je neus in de boeken. Daar had je niet op gerekend en maakt je aan het twijfelen. Bedenk goed bij jezelf of dit is wat je echt wilt. Als dat niet zo is, is dit misschien niet jouw studie.

3. Je gaat met tegenzin naar school.
Met tegenzin pak jij ‘s avonds je tas in en als je in je bed ligt, lig je nog een tijdje wakker omdat je echt geen zin heb in de colleges van morgen. Het liefst skip je dan ook de meeste colleges en kom je bijna niet opdagen. Dit is wel een teken dat je nog even goed na moet denken over je studiekeuze. 

4. De lesstof boeit je niks.
De mensen uit je klas vind je aardig, de docenten zijn leuk en de school staat je aan. Kortom, je hebt het eigenlijk supergezellig op school. Het enige wat je niet aanstaat is de lesstof. Al kun je lachen met de docent die het college geeft, wat hij vertelt boeit je geen hol. Bijna niks wat je voorgeschoteld krijgt, interesseert je iets. Tja, als je het niet interessant vindt, moet je toch maar eens iets anders overwegen. 

studiekeuze5. Je haalt de vakken niet.
Ook al doe je nog zo je best op school, voldoendes halen is voor jou erg lastig. Doe je gewoon je best niet omdat je volop van je studentenleven geniet? Tja, dan moet er even peper in die reet, zodat die dure studieboeken toch maar eens opengeslagen gaan worden. Maar doe je zo je best en haal je het dan nog niet? Dan is het echt beter dat je een studie gaat zoeken waar meer jouw kwaliteiten liggen. Heb je studietips nodig? Lees dan dit artikel met de nodige studietips. 

6. Je hebt geen goed gevoel bij je opleiding.
Als je gevoel zegt dat het niet helemaal pluis zit met de opleiding die je gekozen hebt, dan moet je hier iets aan doen. Zoek uit waar het nare gevoel vandaan komt en probeer het op te lossen. Als je je niet fijn voelt bij je studie, praat hier dan over met je mentor of ouders en kom met een plan. Als dit ertoe leidt dat het beter is om te stoppen, dan is dat maar zo. Beter een studie waar jij honderd procent tevreden over bent, dan een twijfelstudie. 

Heb jij de verkeerde studie gekozen en weet je niet wat je nu moet doen? Lees dan dit artikel met zeven tips voor wanneer jij de verkeerde studie hebt gekozen. 

Beeld: iStock | Bron: studenten.net, Woman’s Health, onderwijsbeurs.nl