Lifestyle

12 tips om succesvol te worden op YouTube

Een YouTube-succes worden is lang niet zo simpel als het lijkt. Elke minuut wordt er meer dan 400 uur aan YouTube video’s geüpload. Say what! Probeer daar maar eens tussen op te vallen. Een YouTube-kanaal kost veel tijd en moeite. Een unieke uitstaling is een must! Ben jij van plan om een YouTube-kanaal te gaan beginnen? Deze tips zullen je een stukje opweg helpen.

Wat wil je maken?

Dit is dé vraag bij het beginnen van een YouTube-kanaal. Door een concept te bedenken geef je structuur aan je kanaal. Ga iets maken wat jij leuk vindt. Stel een doelgroep vast, doe goede research naar wat op dit moment speelt en wees uniek. Stel voordat je je eerste video hebt geüpload al doelen op voor over een jaar. 

Een doelgroep bepalen

Hoe bepaal je wat jouw doelgroep is? Bij een doelgroep bepalen moet je specifiek zijn. Dus niet meiden van 14 tot 17 jaar. Er zijn zoveel meiden van die leeftijdscategorie. Een betere doelgroep is meiden van 14 tot 17 jaar die van teamsport houden, bijvoorbeeld. Je doelgroep is dan een stuk kleiner, maar wel duidelijk.

Aantrekkelijke naam

De naam die je kiest gaat voor lange tijd mee. Het is dus belangrijk dat je een naam kiest die je leuk vindt en past bij het concept. Een naam moet je kanaal omschrijven. Het moet makkelijk te onthouden zijn, want dan komen mensen terug. Wat ook zeker een must is, is een logo maken of in ieder geval een kanaalpictogram en een banner toevoegen. 

Je eigen stijl

Door een stijl te creëren maak je je kanaal uniek en persoonlijk. Ontwerp een logo met sierletters als jij van sierletters houdt. Vind je veel kleuren leuk? Gebruik dan veel kleur. Wanneer mensen op jouw kanaal komen is er dan gelijk een soort sfeer. 

Camera setting YouTuber

Camera en setting

Nu je hier allemaal over na hebt gedacht, kun je gaan beginnen met filmen. Kwaliteit is heel belangrijk. Investeren in een goede camera is dus een must.  Heb je niet zoveel verstand over camera’s? Lees dan deze tips. Waar je ook aan moet denken is de setting. Wat er op de achtergrond staat is net zo belangrijk als wie je op de voorgrond ziet. Een mooie setting spreekt veel meer aan dan een berg kleding op de achtergrond. 

Content die je leuk vindt

Don’t be boring. Niemand gaat naar onzin luisteren. Wees enthousiast en straal. Een energieke houding trekt veel meer mensen aan. Door een filmpje te maken over iets wat jij leuk vindt, hou je het maken van video’s langer vol. Voor het geld moet je het niet doet. Plezier erin hebben is veel belangijker.

Bewerkingsprogramma’s

Het editen van je video is de volgende stap. Tijdens het editen kan je heel wat creativiteit kwijt. Er zijn onwijs veel programma’s die je kunt proberen. Speel hier vooral mee. Door ermee te spelen leer je ook de technische kant van het YouTuben. Wie weet wordt het wel je nieuwe hobby!

YouTube editing

Thumbnail, titel en tags

Je valt niet zomaar op. Om op te vallen moet je een pakkende titel kiezen en een goede thumbnail. Een thumbnail is een afbeelding die je ziet bij het filmpje. Dit is dus wat je kijkers als eerste zien. Daarom is het belangrijk dat deze aantrekkelijk is. Ook door gebruik van tags komen mensen eerder op jouw kanaal. 

Vaste uploaddag

Door aandacht te blijven trekken naar jouw kanaal, kun je het beste een een vaste uploaddag hebben. Probeer elke week wat te uploaden. Je kijkers komen dan zeker terug als ze weten wat ze kunnen verwachten. Zet je uploaddag in je banner, op Instagram of bespreek het in een video. Met een vaste uploaddag word je ook een stukje serieuzer genomen.

Trailer

Dit is vooral een leuke toevoeging aan je kanaal: een intro. Door een introfilmpje te maken van ongeveer één minuut, laat je gelijk zien wie je bent, wat je doet en wat je leuk vindt. Door een trailer op je kanaal te hebben, komt je professioneel over en laat je zien dat je er tijd in steekt.

Quote to succes

Engagement

Engagement is de betrokkenheid met je kijkers. Kijkers vinden het leuk als je met ze in contact komt. Dit doe je door te reageren op reacties en vragen te stellen aan je kijkers. Door ze te betrekken in een discussie of te vragen om hun mening, krijg je interactie. Dit zorgt ook weer voor meer kijkers en abonnees.

Feedback en ontwikkelen

Je zult gegarandeerd feedback krijgen van mensen. Laat deze feedback niet links liggen, maar doe er wat mee. Het wordt gewaardeerd wanneer de tips worden toegepast. Hierdoor ontwikkel je jezelf ook weer en leer je er alleen maar van. 

Beeld: iStock
Bronnen: dailytekk.com, creatoracademy.youtube.com, theodekleijn.nl

Must reads 👀