Lifestyle

6 tips voor als je je studie niet leuk vindt

0
...

Een studie kiezen is superlastig, want niet iedereen weet wat hij of zij de rest van zijn wil gaan doen. Het kan zelfs voorkomen dat je een opleiding heb gekozen, waar je je helemaal niet thuis voelt. De opleiding is anders dan je had verwacht of je komt erachter dat dit niet helemaal bij je interesses past. Ai, wat nu? Wij geven je zes tips die je helpen bij wat je kan doen als je een opleiding niet leuk vindt. Succes!

1. Waarom vind je het niet leuk?
Denk na over wat je niet leuk vindt aan de opleiding. Ligt het aan de vakken? Is het totaal iets anders dan je had verwacht? Door de reden te weten is het al makkelijker om verdere beslissingen te maken. 

2. Is er een mogelijkheid om over te stappen?
Sommige scholen hebben de mogelijkheid om binnen het eerste jaar over te stappen. Dit is zeker handig als de opleiding toch niet is wat jij wil. Veel opleidingen lijken op elkaar, maar meestal zit er een groot verschil in. Wanneer je weet dat je een andere opleiding wil volgen binnen school, moet je er op tijd bij zijn. Bij de meeste studies moet je in oktober/november aangeven dat je wilt stoppen en dan kan je in februari aan een nieuwe studie beginnen. 

Mean Girls

3. Wat nou als je niet weet wat je wilt doen?
Dit is lastig. Er is enorm veel keuze. Als je zo jong bent, is het ook moeilijk om te bepalen wat je de rest van je leven wilt doen. Door veel naar open dagen te gaan en verschillende scholen te bezoeken, krijg je een beter beeld van een opleiding. Het is zeker een aanrader om daarheen te gaan. Op die manier zie je veel meer van een studie in plaats van alleen een folder te bekijken. 

4. Vertel het aan je ouders
Het is misschien best spannend zijn om aan je ouders te vertellen dat je je opleiding niet leuk vindt, maar doe dit zeker wel! Je ouders kunnen je helpen met het maken van beslissingen. Er zijn ook verschillende studietesten te maken op internet. 

5. Voel je niet schuldig
Het is helemaal niet erg om te stoppen met een opleiding. Je moet iets doen wat je leuk vindt. Ook al weet je misschien nog niet wat je over tien jaar wilt doen, er is vast wel iets wat je op dit moment leuk vindt. Je gaat met minder plezier naar school als je de hele dag op een plek zit waar je je niet thuis voelt, en dat is zonde! 

6. Op tijd knopen doorhakken
Wanneer je weet dat je wil stoppen, moet je dat op tijd aangeven en actie ondernemen. Meld het op school en zoek gelijk verder naar een andere opleiding. 

Lees ook: 

Beeld: Brunopress.nl I Bron: opvoeden.nl + forum.fok.nl  

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook