Lifestyle

Heb jij Frans examen gedaan? Dan hebben we slecht nieuws voor je

1
...

Je hebt je weken uitgesloofd om je voor te bereiden op de belangrijkste weken van je leven so far: het eindexamen op de middelbare school. De talen heb je erin gestampt en ook de andere vakken heb je geprobeerd om tot in de details te leren. Nu kunnen we alleen maar hopen dat het examen Frans niet op jouw lijstje stond, want er is slecht nieuws... Lees snel verder.

Het examen Frans voor havo en vwo deugt namelijk niet. Lerares Charlotte Goulmy beweert namelijk dat er veel fouten in het examen zitten. Sterker nog, maar liefst 16% van het examen zou niet goed zijn. Wait. What?

Goede antwoorden 

"Leerlingen worden afgerekend op een examen dat sowieso niet klopt", zegt de lerares. Zo zijn er bij sommige vragen twee antwoorden juist en is het maar de vraag welk antwoord het antwoordmodel dan goed en fout rekent. "Je kunt op zulke kleine dingen zakken." Stel je maar voor dat je hierop zakt, dat kun je je toch niet voorstellen?!

frans examen fout

Rare vragen

Bij sommige vragen is er dus meer goed dan één antwoord. "Het is vergelijkbaar met wanneer je mensen de vraag 'hoe heet de dochter van Willem-Alexander' stelt, waarbij Amalia, Alexia, Ariane en Beatrix de antwoordopties zijn. Het kan dan zijn dat je Amalia kiest, maar het antwoordmodel enkel Alexia als het goede antwoord rekent.”

Probleem voor leraren

Maar wat doe je als je leraar bent en je moet een goed antwoord fout rekenen? Sommigen sluiten met de tweede corrector kort dat ze zich niet aan het antwoordmodel houden om de leerling niet te duperen, maar niet iedereen durft dat. Het is nu de vraag wat er gaat gebeuren: blijft het antwoordmodel zoals het is of wordt er rekening mee gehouden tijdens de beoordeling?

Lees ook:

Beeld: iStock | Bron: Metronieuws.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 6 maanden geleden lol

    er waren echt letterlijk maar 2 vragen waarbij meerdere antwoorden goed waren. En hoezo zou een leraar een antwoord dat goed is, niet goed durven rekenen? Er is ook een lerarenvergadering en mijn lerares vertelde mij, dat alles wat goed is, gewoon goed gerekend wordt. Door de eerste en tweede corrector. Zo een artikel kan één dag voor de uitslag mensen alleen maar zenuwachtiger maken. Als de fout bij he CITO zit, dan veranderen zij het correctievoorschrift. Zo simpel is het.

  1. 1