Lifestyle

Elke maand ongesteld? Dat is vanaf nu verleden tijd!

13
...

Je bent de hele dag al chagrijnig, krijgt vreselijke buikkrampen en ook nog eens een zere rug. Pff, ja hoor ons maandelijkse feestje staat weer voor de deur. Hier zit je nou helemaal niet op te wachten met dit mooie weer... Door een anticonceptiemiddel te gebruiken kun je dit 'feest' af en toe gewoon skippen, wij vertellen je er vandaag alles over in dit artikel.

Vraag jij je ook wel eens af waarom wij iedere maand ongesteld moeten worden? Want zeg nou zelf, eigenlijk komt het nooit echt gelegen. Zeker tijdens de zomermaanden niet.

Ongesteld worden

Dat ongesteld worden, hè... Hoe werkt dat eigenlijk? Nou, als volgt! Iedere maand vinden er veranderingen plaats in je eierstokken en baarmoeder. Aan het begin van je cyclus is het baarmoederslijmvlies dun en bouwt het zich langzaam op. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt wordt het grootste gedeelte hiervan uitgescheiden. Je raadt het al, je wordt ongesteld.

Wanneer je de pil slikt ontwikkelt er geen eicel, waardoor er veel minder opbouw aan baarmoederslijmvlies is. De week dat je ongesteld wordt tijdens het slikken van de pil heet daarom eigenlijk geen menstruatie, maar een ontrekkingsbloeding. Maar moet je eigenlijk wel iedere maand ongesteld worden? En is het gevaarlijk als je een maand (of meer) doorslikt?

tampons anticonceptie

Wel of niet een stopweek?

Als je een hormonaal anticonceptiemiddel gebruikt, hoef je bij sommige helemaal niet iedere maand ongesteld te worden. Wait, what? Omdat je het baarmoederslijmvlies niet opbouwt tijdens het slikken van een gecombineerd hormonaal anticonceptiemiddel, zijn deze onttrekkingsbloedingen eigenlijk helemaal niet nodig. Dit betekent dus dat je ervoor kunt kiezen om minder vaak ongesteld te zijn.

Is dat niet super fijn? Vraag jezelf eens af hoe vaak je eigenlijk zou willen menstrueren. Zou je vaker een maand over willen slaan? Of misschien wel twee? Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat 7 op de 10 vrouwen graag minder vaak ongesteld wil worden per jaar. Bespreek het met je huisarts, want iedere maand een stopweek inlassen hoeft dus helemaal niet.

Its about time

Girlscene heeft een platform gevonden waar we (en jij dus ook!) al je vragen kwijt kunt over anticonceptie en menstruatie: Its about time. We hebben meteen even een kijkje genomen, want eigenlijk hebben we best wel wat vragen over dit onderwerp. Zo leer je op Its about time onder meer over welk anticonceptiemiddel het meest effectief werkt om een zwangerschap te voorkomen, of minder vaak menstrueren invloed heeft op je vruchtbaarheid en of je het ‘opspaart’ als je minder vaak ongesteld wordt. Dit zijn dingen waar je net als de Girlscene redactie vast het antwoord niet (helemaal) op weet. Wel zo handig dat je online een plek hebt waar je alles hierover te weten komt!

Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust in de comments!

Bron + beeld: Its About Time

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Its About Time

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

13 reacties

 • 5 maanden geleden Anke Verhagen

  Ja het klopt dat er veel vrouwen vaker minder ongesteld willen zijn. Waarom? Niet vanwege het graag slikken van de onnatuurlijke hormonen die deze farmaceut "it's about time" of te wel "Teva Pharma" maar al te graag wil verkopen. Wel om minder klachten te hebben. Wist je dat er ok andere natuurlijke manieren zijn om klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen? En wist je dat het mogelijk is om de lengte van je menstruatie periode te verkorten? En dat je daardoor veel meer energie overhoud als vrouw. Ik pleit er daarom voor om goede educatie te verspreiden over de mogelijkheden om op een natuurlijke manier anders met je cyclus om te gaan waardoor je als meisje / vrouw veel happier door het leven kan gaan zonder al die rompslomp. Ik menstrueerde in het verleden 8 dagen best heftig met veel pijn klachten en ongemakken. Nu ik een bepaalde methode volg heb ik mijn menstruatie periode verkort naar 1,5 dag. Hoewel ik vroeger graag mijn menstruatie over wilde slaan kijk ik nu uit naar mijn menstruatie. Ik heb ontdekt dat het juist heel krachtig is om te menstrueren als vrouw en dat ik deze kracht gebruik om gedurende de rest van mijn menstruatiecyclus in te zetten om meer te kunnen manifesteren. Ik wil dus absoluut niet meer mijn periode overslaan. Voelt veel beter! Wil je weten welke methode ik volg? Kijk dan op de site van men-struatie.nl of klik op deze link om deel te nemen aan het wetenschappelijk onderzoek over de menstruatie. http://men-struatie.nl/deelname-wetenschappelijk-onderzoek/

 • 5 maanden geleden Rainbow Dash

  Ronduit belachelijk dat er ineens zoveel reclame wordt gemaakt voor de anticonceptiepil. Ik vind dit persoonlijk zo erg dat ik na jaren mijn Girlscene account er nog voor afstof om mijn mening te geven.

  Ik hoop toch echt dat meisjes door hun huisarts goed ingelicht worden over wat de anticonceptiepil precies is voordat ze eraan beginnen.

  Ik heb m 10 jaar geslikt, en ben blij dat ik er vanaf ben. Mijn cyclus is momenteel nog onvoorspelbaarder dan voorheen en ik hoop dat dit snel weer natuurlijk wordt. Ik heb duidelijk minder last van migraine aanvallen en mijn depressieve momenten duren veel korter dan toen ik de pil nog slikte.

  En zijn we allemaal al weer vergeten wat de bijwerkingen waren van bijvoorbeeld de Diane pil.

  Ik vind het persoonlijk vrij triest om zulke artikelen te plaatsen op een site die vooral door jonge meisjes bezocht wordt.

 • 5 maanden geleden Marjolein Niele

  Ik slik al jaren m'n pil door tot er doorbraakbloedingen zijn. En geen betrouwbaar valide bewijs gevonden dat dit gevaarlijk is. Iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt maar al dat gedoe dat de pil super slecht is voor iedereen is ook de boel over een kam scheren. Trouwens je kan alle kanten van een verhaal onderbouwen met wetenschappelijk bewijs dus het maakt je punt niet super veel sterker... doe gewoon waar je je goed bij voelt en dat hoeft dis helemaal niet precies te zijn wat de huisarts zegt want hoe goed kent die je nou.

 • 5 maanden geleden greengarden

  Geen idee waarom jullie dit artikel voor de tweede keer plaatsen, terwijl er al zoveel commentaar op is gekomen. (Ohw ik weet het misschien: jullie krijgen betaald door it's about time en dan moeten jullie hetzelfde slechte artikel nog een keer plaatsen!!!) Ik denk dat als iemand naar de huisarts gaat en zegt ik wil de pil, want dan kan ik die doorslikken en dan word ik niet zo vaak meer ongesteld, gauw met lege handen naar huis wordt gestuurd. Normaal krijgen mensen de pil omdat ze acne hebben, enorm veel last hebben van hun ongesteldheid of als anticonceptie. In dit artikel wordt echt heel 'licht' gedacht over de bijwerkingen van een pil. Ik slik hem zelf ook, maar de bijwerkingen wil je niet lezen. Ik snap gewoon niet hoe jullie denken - zonder enige medische achtergrond en bronnen- advies te kunnen geven. Had dan een artikel gemaakt met alle verschillende conceptie mogelijkheden en de plus- en minpunten. Dan hadden jullie bij de pil, het feit dat je een keer kan doorslikken als pluspunt erbij kunnen zitten. Nu scheren jullie alles over een kam en lijken jullie het gebruik van een conceptiepil juist aan te moedigen, terwijl huisartsen steeds meer kijken naar alternatieve vormen van anticonceptie.

 • 5 maanden geleden Lola

  Iedereen reageert anders op anticonceptie, vandaar dat er ook meerdere vormen van anticonceptie zijn (met hormonen en zonder hormonen). Ik vind het niet meer dan logisch dat er volop over gediscussieerd wordt maar om alles over 1 kam te scheren is volledig onnodig.

  Ik slik al jaren (zo'n 6/7 jaar) de pil door tot dat ik een 'doorbraak' krijgt en ik een stop week houd. Ik had ontiegelijk veel last van mijn menstruatie en ben toen op aanraden van de dokter de pil door gaan slikken. Voor mij werkt dit prima, zonder enige bijwerkingen. Maar ik ken genoeg verhalen van vriendinnen waarbij dit niet werkt. Zo heb ik ook vriendinnen die een spiraaltje, Implanon of prikpil hebben waar ook verschillende goede en slechte verhalen vandaan komen.

  Zoals ik al zei iedereen reageert anders op de verschillende vormen van anticonceptie en daarom vind ik dat iedereen er zelf achter moet komen wat voor haar werkt in plaats van dingen compleet af te raden.

 • 5 maanden geleden Clairietje

  Ik word na 3 maanden ongesteld en slik de pil. Ik ben al blij genoeg😊

 • 5 maanden geleden Soepstengel

  Wat is de wetenschappelijke bron?

 • 6 maanden geleden HummingBirdx

  Inmiddels slik ik al een paar jaar de pil en ik neem steeds twee strips achter elkaar. Nergens last van. Volgens mij verschilt de ervaring per persoon en ook per soort pil. Ik vind het zelf ideaal en zie niet helemaal in waarom iedereen gelijk moet stoppen met de pil als anderen er last van hebben. Natuurlijk altijd eerst overleggen met de huisarts!

 • 6 maanden geleden CherryBerr

  @XnovaX dit komt door de combinatie aan hormonen. Welke pil heb je gehad? Deze klachten zijn namelijk ook bekend van microgynon (daar had ik de klachten ook van). Nu heb ik marvelon gekregen en veel minder klachten.

 • 6 maanden geleden CherryBerr

  Stop. Erg slecht dat dit zo aangeraden wordt. Ik ben afgelopen november naar de huisarts geweest omdat ik me hartstikke rot in mijn vel voelde zitten en steeds meer last had van menstruatieklachten.. Wat zei de arts: het lag aan het feit dat ik de pil doorslikte. Ik heb een lichtere pil gehad en ze heeft me op het hart gedrukt om echt na elke pilstrip een stopweek te pakken.

  Nu vragen jullie je vast af wat de klachten waren. 1. Een week voor mijn menstruatie was ik niet te genieten. 2. Mijn borsten deden gruwelijk veel pijn (ik moest een sportbh over mijn gewone bh dragen zodat de boel echt niet kon bewegen en dus geen pijn deed). 3. De eerste paar dagen van mijn menstruatie kon je mijn onderlichaam het liefste afsnijden omdat ik zoveel pijn had.

  Dus lieverds, slik je pil niet zo lang door! Een vakantietje is geen probleem. Maar op langere termijn kan het alleen maar ongemakkelijk worden voor jezelf. Bespaar jezelf dat. Je wordt niet voor niks elke maand ongesteld

 • 6 maanden geleden chocopanda

  Leslie, ik vraag me af of je concrete bronnen hebt, want kijk vooral op google scholar is niet een 'betrouwbare' bron. Ik slik al jaren de pil door en dit bevalt mij perfect al neem ik vaak na vier strips een pauze omdat ik graag een doorbraakbloeding voor ben). Vrouwen die veel klachten hebben met menstrueren wordt zelfs vaak aangeraden om de pil door te slikken. Al zou ik zeggen tegen iedereen: overleg met je huisarts of doorslikken voor jou een goede optie is en beslis dan zelf

 • 6 maanden geleden sociallyawkwardandproudofit

  Ik ben 14 jaar. toen ik 13 was en ongeveer een jaar menstrueerde had ik er ineens ontzettend veel last van. De ene maand was het oke, maar daarna lag ik huilend 's avonds met een kruik in bed. Ik ben toen naar de dokter gegaan en heb antconceptie besproken. Ik ben aan de pil gegaan en heb toen de pil steeds een maand doorgeslikt, dus ik werd 1 keer in de 2 maanden 'ongesteld'. De klachten ook veel minder, want er was immers veel minder af te scheiden. Maar ik werd over emotioneel en had super veel hoofdpijn. Ik heb de bijsluiter nog eens gelezen en daarin stond dat dat bijwerkingen kunnen zijn. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de pil niet zo'n leuk effect had op mij en ik ben er daarna direct mee gestopt. Ik slik 'm nu al 5 maanden niet meer en ik heb op de een of andere manier geen klachten meer. Af en toe een paar buikkrampen, maar lang niet zo erg als eerst. Heeft iemand een idee hoe dat kan? Want ik snap het niet echt.

 • 6 maanden geleden Leslie

  Normaal gesproken reageer ik NOOIT op artikelen maar sorry, ik kan het niet zo bij laten. Ik vind het absoluut fout dat jullie lezers aanraden om aan "een hormonale anticonceptie" te beginnen. Lees in godsnaam eerst wat feiten over de anticonceptie! Waarom denken jullie dat men toch besluiten om niet aan de anticonceptie te beginnen, of te stoppen? Ik heb persoonlijk bewust gekozen om een spiraal te nemen omdat ik genoeg onderzoek heb gedaan over feiten van de anticonceptie. En de meiden die al de anticonceptie hebben: Alsjeblieft ga die niet aanmoedigen om de pil "door te slikken" zodat ze "niet meer ongesteld worden". We zijn toch voor een reden ongesteld? Niet menstrueren klinkt in mijn oren uberhaupt niet gezond. En ik heb genoeg betrouwbare bronnen gelezen om te weten dat "doorslikken" absoluut geen oplossing is! (kijk vooral op google scholar)

  En over deze zin: "Een maandelijke bloeding is geen must en nee, het is niet ongezond of onveilig om één of twee keer je pil door te slikken." Ik wil graag weten waar jullie deze informatie vandaan hebben gehaald.

 1. 1