Lifestyle

8 tips om stress te verminderen tijdens het leren van examens

1
...

Alsof het idee dat je een grote examenzaal binnenstapt en zo goed mogelijk moet presteren om te slagen nog niet beangstigend genoeg is, heb je ook nog bergen leerstof die je moet te zien onthouden. Examens zijn enorm stressvol. Hoe houd je je hoofd koel tijdens een van de spannendste momenten in je leven? Hier een aantal tips tegen de stressaanvallen.

Neem een Instagram-break
Even je gedachten verzetten is het beste wat je kunt doen als je een stressaanval hebt. Focus je op iets anders dan de leerstof. Scroll door je Instagramfeed om met wat anders bezig te zijn. Tip: zet de wekker op je telefoon om te voorkomen dat je ineens een uur verder bent!

Stretch it out
Yoga is de ultieme manier om te ontspannen. Door je spieren en ademhaling te trainen kun je jezelf aanleren spanning te verminderen op momenten dat het echt nodig is. En dat is precies wat je doet tijdens yoga. Zet een YouTube-video aan of download een app en volg de oefeningen op.  

Vermijd suiker en cafeïne
Het is heel verleidelijk om koppen koffie te drinken en je favoriete snack te eten tijdens het leren, maar dit kun je beter niet doen. De cafeïne in de koffie kan ervoor zorgen dat je nog opgefokter bent, net als de suiker in ongezonde snacks. Maak gezonde keuzes tijdens het leren van je examens!

Schrijf je gedachten op
Wat maakt je zo gestrest? Schrijf het van je af en breng de oorzaak van jouw spanning in kaart. Misschien ben je jouw stress hierna wel even kwijt, maar je kunt in ieder geval iets aan de oorzaak van de stress doen.

Neem een powernap
Als je gestrest bent denk je vast niet aan een dutje, maar het werkt juist heel goed voor je concentratie! Merk je dat je gedachten steeds afdwalen en vallen je ogen dicht? Sluit voor maximaal 15 minuten je ogen. Daarna kun je weer vol energie en concentratie aan de slag. Slaap niet langer, dan word je juist moe wakker!

Lak je nagels
Je hebt het vast niet door, maar nagels lakken werkt heel ontspannend! Je bent helemaal gefocust je nagels, waardoor je even niet aan de examens denkt. Daarna houd je er nog mooie nagels aan over ook. Win-win!

Neem een bad
Zit je leerdag erop, maar ben je nog steeds gestrest? Laat het bad vol lopen met jouw favoriete Lush bruisbal. Niets werkt zo ontspannend als een warm bad. Als je geen bad hebt, kun je ook een lange(re) douche nemen. Het effect is hetzelfde!

Zenuwachtig zijn mag best
Geef jezelf de ruimte om een beetje zenuwachtig en gestrest te zijn. Het is een belangrijk moment en het is veel leerstof; logisch dat je last hebt van spanning. Neem een minuut om even stil te staan bij je spanning, maar laat het daarna los en focus je op de leerstof. Het mag er zijn, maar blijf er niet in hangen!

stress verminderen examens

Lees ook: 

Beeld: pixabay.com

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  1. 1