News

Waarschuwing: zelfmoordspel op social media zorgt nu zelfs in België voor slachtoffers

10
...

We hopen dat je nog nooit van de Blue Whale Challenge hebt gehoord. Echt. Tegelijkertijd vertellen we je er liever ook niets over, maar we moeten je als lezer toch even waarschuwen. Dit 'spel' zet mensen wereldwijd aan tot zelfmoord en zelfs bij onze Zuiderburen zouden er al slachtoffers zijn gevallen. Om dat in Nederland te voorkomen is het verstandig om het volgende te lezen.

Wat is de Blue Whale Challenge? Volgens HLN dook het fenomeen twee jaar geleden op in Rusland. Eerst werd gedacht dat het onzin was, maar de challenge bleek echt. Als je besluit om mee te doen aan de Blue Whale Challenge voer je vijftig dagen lang vijftig opdrachten uit. De eerste opdracht is meteen heftig (en verklaart de naam van de challenge): je moet een walvis op je arm of been kerven, schrijft Axed. Om het spel af te ronden is het de bedoeling dat je op de 50ste dag jezelf van het leven beroofd. Knettergek en hartstikke gevaarlijk, dus. En daarom is het belangrijk dat je oplet dat niemand in je omgeving hieraan meedoet.

In België zijn tot nu toe 18 (!) dossiers bekend van mensen die meedoen aan de challenge. Er wordt geschreven dat er 'geen weg terug is' als je meedoet, maar tot zelfdoding is het in België voor zover bekend nog niet gekomen. Wel zijn er mensen die zichzelf verminkt hebben en hierbij zou het gaan om 'zwakkere personen of mensen die zich niet goed voelen'. De mensen die aan de challenge meedoen sporen elkaar aan om steeds verder te gaan, en dat lijkt nu juist zo gevaarlijk te zijn.


Hoor je iemand hierover praten, weet je dat iemand aan het spel begonnen is of zit je zelf in de problemen? Schakel dan hulp in of kijk op 113.nl.

Lees ook:

Beeld: Pixabay

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

10 reacties

 • 5 maanden geleden Delena

  Wat??!!! Je bent ziek in je hoofd als je zo'n spel bedenkt en dan ook nog mensen zo ver krijgt om hen mee te laten doen wtf!!!

 • 6 maanden geleden Isabelle

  Ja ik ken de challenge... maar het is niet zo dat mensen zomaar denken van hé laat ik mee doen aan deze challenge. Er zijn mensen die persoonlijke berichten sturen om je mee te laten doen. En ze sturen deze berichten dan ook alleen naar mensen die het heel moeilijk hebben. Mensen (vooral jongeren) die depressief zijn of andere mental illness hebben. Deze mensen snijden zichzelf soms al en denken mogelijk dat dit ze blijer kan maken of op deze manier een deel van hun mentale pijn weg kan halen. Deze mensen hebben waarschijnlijk ook al vaker aan zelfmoord gedacht en soms zelfs al geprobeerd. Op zo'n moment maakt het je allemaal niet meer uit. Maar denk niet dat het helpt want het zorgt er alleen maar voor dat je er moeilijker en moeilijker uitkomt. Als je iemand kent die dit doet, ookal ken je diegene persoonlijk of niet, beoordeel dit persoon dan niet meteen als gek of raar, maar help deze persoon! Laat weten dat er iemand is die om hem/haar geeft. Geef desnoods het nummer 0900 0113 door. Hier zijn ze gespecialiseerd in dit soort dingen. Met dit nummer kan je anoniem bellen en je verhaal doen of hulp vragen. Niet alleen als "slachtoffer" maar ook als omstander. 113 is een noodnummer net zoals 112 maar dan voor zelfmoord en dat soort dingen. Ik wil geen reclame maken voor dit nummer ofzo. Ik ken mensen die hier doorheen gaan en wil graag zo veel mogelijk mensen helpen als dat ik kan. Door kleine dingen kan je létterlijk levens redden. Ja.. dit was het wel zo'n beetje...

 • 6 maanden geleden Soepstengel

  Wtf

 • 6 maanden geleden Anna Bozoki

  dit doe je alleen als je egt gek in je hoofd bent of depressief bent woaah

  niet te bedenken dat mensen serieus hun leven eindigen voor een spelletje....

 • 6 maanden geleden Orchidee

  Oké wtf wie bedenkt dit.

 • 6 maanden geleden Joyadai

  En dat er ook zoveel mensen aan mee willen doen?

 • 6 maanden geleden PaperTown

  Heel heftig dit!

 • 6 maanden geleden LovaticForever15

  WTF wie verzint dit? Is toch niet normaal. Zelfmoord is geen spel, erg raar dit

 • 6 maanden geleden Papilotje

  Wow! Heftig! Wat een onwijs rare challenge, wie verzint nou zoiets.

 • 6 maanden geleden Vleeseter

  Wat heftig!

 1. 1