Series & Films

Oei: Psychologen waarschuwen voor 13 Reasons Why om deze reden

1
...

Heb jij 13 Reasons Why al gezien? Iedereen heeft het over de nieuwe Netflix-serie van Selena Gomez. De serie is spannend, verslavend en ook best wel shocking. Psychologen zijn echter minder groot fan van 13 Reasons Why en waarschuwen ons er zelfs voor... Hier lees je waarom.

In 13 Reasons Why volgen we het verhaal van Hannah Baker. Dat is meteen het meest schokkende: de hoofdpersoon heeft zelfmoord gepleegd. Hannah is gepest en zelfs slachtoffer van seksueel misbruik geworden. De mensen die haar hebben gekwetst, krijgen een doosje met zeven cassettebandjes toegestuurd, waarin ze aan de hand van 13 redenen uitlegt waarom ze tot de beslissing van zelfmoord is gekomen.

Imitatiegedrag
Hoe Hannah zelfmoord pleegt, wordt tot in de detail in beeld gebracht. En dat vindt hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof aan de Vrije Universiteit in Amsterdam heel gevaarlijk: kijkers zouden erdoor geïnspireerd kunnen worden. "Het is wetenschappelijk aangetoond dat een voorbeeld zoals in de serie Thirteen Reasons Why kan leiden tot imitatiegedrag. Hoe meer jongeren zich kunnen identificeren met het hoofdpersonage, hoe meer beïnvloedbaar ze zijn. Omdat de hoofdpersoon een meisje is, zullen meisjes hier gevoeliger voor zijn,’’ zegt Ad tegen het AD. Hij is bang voor het Tod eines Schülers-effect. "Het effect van deze serie was dat er na de uitzendingen een toename ontstond van het aantal zelfmoorden onder jongens op het Duitse spoor. Het ging om vijftien ‘extra’ suïcides.’’

Geromantiseerd
Psychologen vinden ook dat de serie geromantiseerd en gedramatiseerd is. Het is geen goede afspiegeling van de werkelijkheid. "Het pesten wordt hier nadrukkelijk in de etalage gezet, maar in de meeste van zelfdoding zijn er veel meer dingen aan de hand, bijvoorbeeld een psychische stoornis of ontwrichte relaties met ouders en leeftijdsgenoten. Die wisselwerking tussen factoren is juist het belangrijkst," aldus  emeritus-hoogleraar psychologie René Diekstra.

Lees ook: 

Bron: AD.nl

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

1 reactie

  • 7 maanden geleden Snoopy10

    Ik snap opzich het principe van imitategedrag maar ook weer niet, in de serie is het bijna wel duidelijk dat er bij mensen dingen (drupels) kunnen gebeuren en elke x weer dingen en de druppels vullen de emmer en hij stroomt vol.. het idee van de serie eas volgens mij dat je om je heen moet kijken en oppassen wat je doet omdat het echt effect heeft op mensen hun leven. Ik vind het goed dat 13reasonswhy is gemaakt omdat er echt veel mensen naar kijken (ik ben 15 en echt iedereen om mij heen kijkt het) en ik hoor overal om me heen dat ze eigelijk best wel schrokken.

    Ofcourse is dit ietsjes meer overdreven gemaakt het is een serie. Maar voor Hannah zo het misschien wel anders binnen komen dan bij jou (wat weer het hele idee van de serie is)

  1. 1