Lifestyle

Zo maak je een goede planning voor de examens

De examens komen er weer aan en dat betekent dat iedereen weer met de neus in de boeken duikt. Je moet je afsluiten van de buitenwereld en je richten op een bult met leerstof die je in je hoofd moet zien te prenten. Voel je de stress al? Want hoe krijg jij dit in vredesnaam in je hoofd? Door een goede planning te maken gaat het in ieder geval een stuk makkelijker.

Stap 1
Allereerst is het belangrijk dat je ruim van tevoren begint met het maken van een planning. Op deze manier weet je zeker dat je genoeg tijd hebt voor alle leerstof.

Stap 2
Maak een lijst van alle dingen die je moet leren. Wanneer een taak erg groot is deel je hem in verschillende stappen. Zo heb je een goed overzicht van alles wat je moet doen en in welke stappen je het wilt leren. 

Stap 3
Schrijf vervolgens per taak op hoeveel tijd je eraan kwijt denkt te zijn. Vind je dit lastig in te schatten? Begin met het eerste vak en bekijk hoeveel tijd je hieraan kwijt was. Op deze manier kun je beter inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor het leren van een vak. Plan daarnaast voor vakken die je lastig vindt wat meer tijd in.

Niets is stressvoller dan dat je niet uitkomt met je planning. Houd daarom de tijd die je wilt besteden per taak ruim aan, want in tijdnood komen wil je voorkomen.

planning maken examens
Stap 4
Bekijk vervolgens hoeveel uur je in totaal moet leren om de stof op te nemen en goed te kennen. Bedenk daarnaast voor jezelf hoeveel uur je op een dag wilt leren en hoeveel dagen in de week. Op deze manier kun je makkelijk berekenen hoeveel dagen je nodig hebt voor je planning. Plan naast de tijd die je wilt besteden aan leren ook tijd in om te ontspannen, want ontspanning is erg belangrijk.

Tip 1
Plan je planning niet helemaal vol. Af en toe is het tijd voor ontspanning. Dit heb je nodig om je daarna weer goed te kunnen focussen en alles in je op te nemen.

Tip 2
Hou er rekening mee dat er ook dagen zijn dat je geen zin hebt om ook maar iets uit te voeren voor de examens. Plan daarom wat ruimte in je planning. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een week voor het examen alles goed kent. De laatste week kun je alles nog een keer doornemen of kun je dingen leren waar je nog niet aan toe was gekomen.

Tip 3
Blijf je niet aan je planning vasthouden wanneer het niet werkt. Misschien heb je steeds te weinig tijd voor een vak en kom je niet toe aan andere vakken. Gooi je planning om en maak het realistischer. Al moet je je planning niet continu gaan veranderen, want dat werkt ook niet. Krijg je een taak vandaag niet af? Doe het morgen of ga net iets langer door met leren dan dat je je had voorgenomen.

Tip 4 
Naast het maken van een goede planning helpt een samenvatting bij het leren van veel stof in een korte tijd. Door een samenvatting te maken tijdens het studeren maak je een selectie van de stof die je moet leren en neem je de inhoud in je op.

Tip 5
Soms geeft een docent je aanwijzingen over belangrijke stof je die moet kennen voor het examen. Let daarom goed op tijdens de les, want deze tip van je docent wil je niet missen.

Lees ook:

Beeld: iStock