Beauty

Zo voorkom je dat je deze zomer verbrandt

0
...

Nu de eerste zomerse temperaturen in aantocht zijn is het tijd om na te denken over bescherming tegen de zon. Het is belangrijk om je huid elke dag tegen de zon te beschermen, maar in de zomer is dit extra belangrijk. We willen namelijk allemaal een prachtig getint huidje, maar zien er liever niet uit als een kreeft… Zó zorg je ervoor dat je deze zomer niet verbrandt.

Een verbrande huid is niet echt charmant en ook ontzettend slecht voor de gezondheid van je huid. Velen weten al dat je van overmatig zonnen huidkanker kan krijgen. Gelukkig heb je dit ook voor een deel zelf in de hand door je huid goed te beschermen tegen de zon. Bescherm daarom altijd je huid met een SPF.

SPF
Een veelgemaakte fout is het alleen smeren van SPF in de zomer of op vakantie. Je moet echter je huid elke dag beschermen tegen de zon. Smeer daarom naast een dagcrème ook een crème met SPF. Om het makkelijker te maken zijn er tegenwoordig al een heleboel verzorgingsproducten waar standaard SPF in zit. Hoe hoger de SPF, hoe beter.

SPF staat voor sun protection factor en geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbanden. Smeer minstens met SPF 15. Hoe hoger de factor, hoe beter je beschermd bent. Vergeet niet je gezicht en lippen te beschermen.

Vaak zijn mensen bang dat ze niet bruin worden wanneer ze smeren met zonnebrandcrème. Dit is niet waar. Zonnebrandcrème zorgt er namelijk voor dat je niet verbrandt. Je wordt dus wel bruin, maar iets gelijkmatiger. Smeer je daarom altijd in met zonnebrandcrème. Slechts een half uur in de zon zonder bescherming is al schadelijk.


Smeren en blijven smeren
Je huid moet altijd wennen aan de zon. Een veelgemaakte fout is direct uren in de zon te bakken bij aankomst op de vakantiebestemming. Dit is helemaal niet goed voor je huid omdat deze nog niet veel zon gezien heeft in Nederland.

Blijf gedurende de dag smeren en smeer op tijd. Soms kan het wel een half uur duren voordat een crème compleet is ingetrokken. Daarnaast kan je door te zweten of wrijving van kleding zonnebrand verwijderen. Smeer elke twee uur opnieuw. Breng ook altijd een nieuwe laag aan nadat je het water in bent geweest. Zelfs wanneer als je crème waterbestendig is.

In de schaduw is het net zo belangrijk om je in te smeren. Je komt namelijk nog steeds in aanraking met UV-stralen. In de schaduw kun je dus net zo verbranden als in de zon.

Veel mensen denken dat olie helpt om sneller bruin te worden, maar dit zorgt juist dat je sneller verbrandt. Kies daarom liever niet voor een olie.

UVA en UVB
Verder is het belangrijk dat je zonnebescherming zowel een UVA- als UVB bescherming bevat. UVA is verantwoordelijk voor huidveroudering en UVB zorgt dat je niet verbrandt. Bewaar zonnebrandcrème nooit langer dan twee jaar, de werkzame stoffen verdwijnen langzaam en het heeft dan geen zin meer om de crème nog te gebruiken. 

Heb je de dag doorgebracht in de zon? Kies dan voor een aftersun. Dit heeft een verkoelende en herstellende werking voor als je toch een klein beetje verbrand bent. Merk je dat je huid wat rood is geworden? Geef je lichaam dan tijd om te herstellen en trek een shirtje aan.

Lees ook:

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats als eerste een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook