Food

Goed nieuws: dit gaat de vleesindustrie compleet veranderen

8
...

Steak met frites bestellen in een restaurant? Sommige meiden kunnen zich geen erger gerecht voorstellen. Waarom zou je steak bestellen als je ook genoeg (vegetarische) opties hebt? Sterker nog, sommige mensen eten absoluut geen vlees - om wat voor reden dan ook - en als ze daar wel behoefte aan hebben, dan kopen ze wel een vleesvervanger. Een bagel van Bagel & Beans met vega 'kipstuckjes' for the win! En er is goed nieuws: er worden serieuze stappen gezet op het gebied van vleesvervangers.

Steeds meer mensen worden zich bewust van de productie van eten en wat het bijvoorbeeld met het milieu doet. Plofkip? Liever een scharrelkippetje. Of voor de vegetarische mensen is er vega kip te koop bij de supermarkt. Ideaal, maar zou het niet nog beter zijn als er nóg meer vleesvervangers komen en minder vleesproductie? Het lijkt erop dat Unilever daar wel wat inziet, als we NOS mogen geloven. 

Zij schrijven dat grote internationale bedrijven als Unilever en geur- en smaakstoffen fabrikant Givaudan 'serieuze stappen zetten' op het gebied van vleesvervangers en de ontwikkeling daarvan. De Universiteit van Wageningen gaat met tien bedrijven werken (waaronder dus Unilever en Givaudan) om een nieuwe vleesvervanger in de schappen te krijgen en dat moet veelbelovend worden! Hier willen ze de komende vier jaar aan werken.


De universiteit heeft het al voor elkaar gekregen om plantaardige biefstuk te produceren en het doel is om dit product te verbeteren met de hulp van de bedrijven. Dat is nogal een big deal. Hoogleraar Atze Jan van der Groot: "We hebben vorig jaar echt een omslag gezien bij bedrijven. Tot voor kort zeiden ze: we weten het nog niet. We moeten het nog zien gebeuren of het wat wordt met vleesvervangers. Nu zeggen ze: dit is de toekomst, we moeten hier instappen." Waar je nu vooral vega kip of gehakt kunt vinden in de winkels, is het de bedoeling dat dit de komende jaren wordt uitgebreid. Dankzij het onderzoek zou het dan mogelijk zijn om plantaardig varkensvlees of biefstuk te maken.

Het klinkt in ieder geval als een interessante ontwikkeling. Wat vind jij ervan?

Lees ook:

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

8 reacties

 • 5 maanden geleden Jessica

  Het enige wat ik lees is dat er een fabrikant Gidauvan meewerkt met: geur en smaakstoffen...

 • 9 maanden geleden elkefx

  Leuk artikel! Ben benieuwd naar de nieuwe vleesvervangers aangezien ik vegatarisch ben

 • 9 maanden geleden Anna

  @Vleeseter ik zou me als ik jouw was een beetje verdiepen in wat de vleesindustrie met de wereld doet. De vleesindustrie is een van de grootste redenen dat de aarde opwarmt. in de film Cowspiracy wordt heel veel nuttige informatie gegeven. Voor het kijken van die film was ik een vleesliefhebber, maar nu ben ik al bijna een jaar vegetarisch!

 • 9 maanden geleden Neomi

  @ Vleeseter wauw, je hebt werkelijk geen idee waar je het over hebt. De CO2-uitstoot van vee en de productie van vlees is ongelooflijk belastend voor onze aarde. Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dit. Vega en vegan is enorm in opkomst.

 • 9 maanden geleden Michelle

  @Vleeseter maar waar in het artikel staat dat vlees ooit zal verdwijnen? Volgens mij probeert Girlscene ons gewoon te informeren dat het gebied van vleesvervangers wordt uitgebreid. Tevens is het artikel ook weer niet zo '' flut '' of '' onnuttig '', aangezien er vast vegatarische/ veganistische meisjes deze site bezoeken die dit vast belangwekkend vinden.

  PS het aantal vega-jongens zult je verbazen!

 • 9 maanden geleden Jessica

  Ik ben echt benieuwd wat voor nieuwe producten er gaan komen! Ik ben niet 100% vegetarisch maar t is wel iets waar ik voor open sta in de toekomst. Ik vind het sowieso altijd leuk om nieuwe dingen te proberen op het gebied van koken en eten! En als daarmee de dieren en het milieu geholpen worden is dat helemaal mooi natuurlijk

 • 9 maanden geleden Vleeseter

  Girlscene, wtf, snappen jullie nou niet dat vlees nooit verdwijnt? Schrijf is weer een leuker en nuttig artikel. Op deze aardbodem leven ook jongens en jongens houden wel steaks en vlees. En veel vrouwen ook, denk na. Dit is WEER ZON FLUT ARTIKEL WAT NIET WAAR GAAT WORDEN

 • 9 maanden geleden CampoVerde

  Ik snap echt dat vlees niet goed is voor het milieu, maar een vleesvervanger gaat mijn favoriete Argentijnse biefstuk echt niet vervangen vrees ik. Dus eens in de zoveel tijd verorber ik heel graag zo'n heerlijke steak.

 1. 1