Food

Goed nieuws: dit gaat de vleesindustrie compleet veranderen

Steak met frites bestellen in een restaurant? Sommige meiden kunnen zich geen erger gerecht voorstellen. Waarom zou je steak bestellen als je ook genoeg (vegetarische) opties hebt? Sterker nog, sommige mensen eten absoluut geen vlees – om wat voor reden dan ook – en als ze daar wel behoefte aan hebben, dan kopen ze wel een vleesvervanger. Een bagel van Bagel & Beans met vega ‘kipstuckjes’ for the win! En er is goed nieuws: er worden serieuze stappen gezet op het gebied van vleesvervangers.

Steeds meer mensen worden zich bewust van de productie van eten en wat het bijvoorbeeld met het milieu doet. Plofkip? Liever een scharrelkippetje. Of voor de vegetarische mensen is er vega kip te koop bij de supermarkt. Ideaal, maar zou het niet nog beter zijn als er nóg meer vleesvervangers komen en minder vleesproductie? Het lijkt erop dat Unilever daar wel wat inziet, als we NOS mogen geloven. 

Zij schrijven dat grote internationale bedrijven als Unilever en geur- en smaakstoffen fabrikant Givaudan ‘serieuze stappen zetten’ op het gebied van vleesvervangers en de ontwikkeling daarvan. De Universiteit van Wageningen gaat met tien bedrijven werken (waaronder dus Unilever en Givaudan) om een nieuwe vleesvervanger in de schappen te krijgen en dat moet veelbelovend worden! Hier willen ze de komende vier jaar aan werken.


De universiteit heeft het al voor elkaar gekregen om plantaardige biefstuk te produceren en het doel is om dit product te verbeteren met de hulp van de bedrijven. Dat is nogal een big deal. Hoogleraar Atze Jan van der Groot: “We hebben vorig jaar echt een omslag gezien bij bedrijven. Tot voor kort zeiden ze: we weten het nog niet. We moeten het nog zien gebeuren of het wat wordt met vleesvervangers. Nu zeggen ze: dit is de toekomst, we moeten hier instappen.” Waar je nu vooral vega kip of gehakt kunt vinden in de winkels, is het de bedoeling dat dit de komende jaren wordt uitgebreid. Dankzij het onderzoek zou het dan mogelijk zijn om plantaardig varkensvlees of biefstuk te maken.

Het klinkt in ieder geval als een interessante ontwikkeling. Wat vind jij ervan?

Lees ook:

Beeld: iStock