Lifestyle

8 geldtips voor het dure studentenleven als je op kamers woont

Als nieuwe studente ga je een leuke maar ook stressvolle tijd tegemoet. Zeker als je ook gelijk op kamers gaat wonen. Op jezelf wonen en alles zelf beslissen is natuurlijk heel fijn, maar ook zwaar. Want met die enorme vrijheid komen veel verantwoordelijkheden. Zeker op het gebied van financiën. Daarom geeft Girlscene 8 geldtips voor studenten die op kamers wonen!

1. Schoolpas
Op elke school krijg je een schoolpas als student. Deze moet je meenemen naar tentamens en op sommige scholen kan je het gebouw niet in als je hem niet bij je hebt. Maar wist je ook dat je in heel veel steden grote kortingen kan krijgen met je schoolpas? Studentenkortingen kom je overal tegen: van bioscopen tot restaurants en van vakantiereizen tot telefoonabonnementen. Het kan je aardig wat geld schelen. 

2. Studieboeken 
Besparen op studieboeken, hoe doe je dat? Door ze tweedehands te kopen! Heel veel boeken en ander materiaal voor school zijn nu eenmaal verplicht. Daarbij heb je weinig tot geen vrije keuze tussen verschillende prijzen. Totdat je naar tweedehands studieboeken gaat kijken. Het scheelt je bakken met geld en de boeken zijn altijd maximaal een jaar gebruikt door degene voor jou. Met andere woorden; de boeken zijn bijna altijd nog in prima conditie. 

3. Goede WiFi-aansluiting 
Investeer in goede WiFi-aansluiting in je huis zodat je altijd gebruik kan maken van snel en goedkoop internet. Scheelt ook veel in internetkosten voor je telefoon als je een grote gebruiker van mobielinternet bent.  

4. Vriezer
Woon je op kamers in een studio? Dan heb je vast wel gemerkt dat voor één persoon koken heel moeilijk is zonder allemaal restjes over te houden van ingrediënten waar je maar de helft van gebruikt. Gelukkig bestaat er de vriezer! Bijna alle ingrediënten die je gebruikt en alle maaltijden die je maakt zijn wel in te vriezen. Zo kan je ze weken tot maanden bewaren en hoef je bijna nooit iets weg te gooien. 

5. Samen eten
Als student op kamers ben je niet alleen. Zowel als je in een studio op jezelf woont als wanneer je een kamer hebt in een huis met andere studenten. In die laatste situatie is het natuurlijk wat makkelijker om samen te eten omdat je een keuken deelt. Maar één keer in de zoveel tijd samen met wat anderen studenten eten is altijd mogelijk. Het is een makkelijke manier om kosten te verdelen en geld te besparen door grote en goedkope maaltijden te maken. Daarbij is het ook nog eens gezellig. 

6. Verschillende geldpotjes
Zeker als je op jezelf woont zijn er duidelijk twee verschillende redenen om geld uit te geven: dingen die je nodig hebt en dingen die je wil. Daarbij heb je maandelijkse kosten die automatisch van je rekening worden afgeschreven zoals huur, schoolgeld en je abonnementen. Daarom is het heel belangrijk om goed overzicht te hebben van wat je maandelijks overhoudt voor de dingen die je moet en dingen die je wil kopen. Heb je deze financiën duidelijk voor ogen? Dan kan je gaan beginnen met budgetplannen maken door bijvoorbeeld twee verschillende spaarrekeningen te openen. De één is voor alles dat je echt nodig hebt en de ander is voor alle extra’s. 

7. Studiemateriaal
Koop al je studiemateriaal op het eind van de zomervakantie. In de meeste winkels zitten er namelijk dan hoge kortingen op al het studiemateriaal dat over is. 

8. Bellen
Soms lijkt het alsof we allemaal alleen nog maar via de app communiceren. Af en toe een mailtje voor school en dat zijn de communicatiemiddelen wel zo’n beetje. Totdat je grote instanties moet gaan bellen om dingen voor school of je huisje te regelen. Je kan bijvoorbeeld met de gemeente zo een half uur aan de telefoon hangen. Daar gaan je belminuten voor de maand! Dus wees voorbereid en schaf een onbeperkt belminuten abonnement aan, of zorg ervoor dat je instanties altijd bij je ouders of vrienden met een huistelefoon belt. 

Lees ook: 

Beeld: iStock