Travel

Do’s and dont’s: voor het eerst op wintersport

Ervaren wintersporters kijken alweer een jaar uit naar het moment, de wintersport. Als jij nog nooit zo hoog in de bergen bent geweest? Heb jij geen flauw idee waarom het nou eigenlijk zo leuk is om voor je plezier in de kou te gaan sporten? Ga jij dit jaar voor het eerst de bergen in? Lees dan deze tips eens door en ga goed voorbereid richting de sneeuw.

♥ Tips voor vertrek 

Kies een gebied
Kies eerst het land waar naartoe wilt, je hebt namelijk verschillende opties. Populaire wintersportlanden zijn Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Let er bij het boeken op dat er in de tijd dat jij gaat wel sneeuw ligt! Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat is het verstandig om niet een te groot gebied te kiezen. Kleine gebieden zijn vaak lekker overzichtelijk, zodat je binnen een paar dagen je al helemaal thuis voelt op de piste. Het is slim om een gebied te kiezen met veel blauwe pistes, want hier heb je in eerste instantie het meest mee te maken.

Vervoer
Ga je met je ouders of met school? Dan hoef jij je hier geen zorgen om te maken, heerlijk! Ga je met een groep vrienden, dan moet er natuurlijk wel vervoer geregeld worden. Er rijden in het wintersportseizoen veel bussen richting de bergen. Je hoeft je geen zorgen te maken over sneeuwkettingen, smalle weggetjes en genoeg ruimte. Natuurlijk gaan er ook vliegtuigen naar de sneeuw, hier betaal je uiteraard wel iets meer voor.

Accommodatie
Hoewel je ‘s ochtends vroeg richting de piste vertrekt en ‘s avonds pas laat weer ‘thuis’ komt, is het wel fijn om een plek te hebben waar je tot rust komt na een intensieve dag. In veel wintersportgebieden heb je de keuze uit een hotel, appartement een pension of een ‘gasthof’. Een ‘gasthof’ en een pension zijn vaak kleinschalig en te vergelijken met een bed and breakfast, je hebt hier vaak ook de optie om hier ‘s avonds te eten.

Oefenen, oefenen, oefenen
Weet je niet zeker of jij en ski’s wel een goede match zijn? Ga dan eens oefenen in Nederland. Er zijn genoeg skihallen en borstelbanen in ons land, waar je voor een prikkie kan ervaren hoe het is om op ski’s te staan. Vind je dit al niks? Dan is het natuurlijke zonde om veel geld uit te geven aan een wintersportvakantie.
 

Kies een outfit
Je kunt natuurlijk niet in je spijkerbroek op de piste verschijnen, koop daarom in Nederland alvast je outfit. Lees in dit artikel precies wat jij allemaal nodig hebt en doe hier vast wat inspiratie op. Wil je niet meteen je laatste geld uitgeven aan een outfit? Vraag dan eens rond! Er is vast een vriendin die dit jaar niet op wintersport gaat en haar jas wil uitlenen aan jou.

Huur materiaal
Je hoeft ook niet gelijk een fortuin uit te geven aan een skiuitrusting. Ski’s, snowboards, schoenen en zelfs een helm: het is allemaal te huur op nog geen 100 meter van de piste. Laat alles wel goed afstellen, zodat je veilig de berg afgaat.

Goede conditie
Je hoeft echt niet in staat te zijn de halve marathon te lopen voordat je op wintersport gaat, maar een beetje rekening houden met je sportschema kan natuurlijk nooit kwaad. Je bent tenslotte wel de hele dag aan het ‘sporten’ tijdens je vakantie.

Vraag rond
Er zijn vast mensen in je omgeving die elk jaar weer maanden voordat zij op wintersport gaan, beginnen over hoe geweldig wintersport wel niet is. Toon interesse en stel vragen, zij hebben vast goede tips voor je.
 

♥ Tips tijdens je vakantie 

Neem les
Hoewel het misschien makkelijk lijkt, gaat het waarschijnlijk toch tegenvallen als je eenmaal bovenaan die berg staat. Doe niet eigenwijs en neem gewoon een paar lesjes. Veel skischolen in populaire gebieden hebben Nederlandse skileraren, zodat je de uitleg gewoon in één keer begrijpt. Vaak ben je rond de middag klaar en heb je nog genoeg tijd om zelf het gebied te verkennen.

Houd je skipas op een vaste plek
Een skipas is een prijzig pasje en je krijgt niet net zoals een pinpas kosteloos een nieuwe opgestuurd. Houd dit pasje daarom altijd op een vaste plek, bijvoorbeeld in je jas, zodat je ‘m niet kwijtraakt.

Vergeet geen zonnebrand
Zonnebrand in de sneeuw!? Jup, dit mag niet ontbreken. De straling van de zon wordt namelijk versterkt door de weerkaatsing van het licht op de sneeuw, hierdoor is de kans dus groter dat je verbrandt. Oppassen dus!
 

Wees niet bang
Toen we jong waren durfden we natuurlijk alles, maar nu zijn we stiekem steeds sneller bang om een arm of been te breken… Toch moet je niet bang zijn, want deze spanning vergroot namelijk alleen maar de kans op gekke valpartijen. Ben je al eerder van deze berg af geweest? Dan gaat het dit keer ook lukken!

Maar overschat jezelf niet
Gaat de blauwe piste goed en denk je dat je nu ook gelijk de zwarte piste wel kan handelen? Think twice… Oja en ehh, hoewel je denkt dat je na de après ski nog prima de berg afgaat, is het verstandiger om gewoon de lift te pakken terug naar het dal.

Ennnn niet te vergeten: enjoy!

Lees ook:

Beeld: iStock