Lifestyle

Nieuwe regel verandert video's van Nederlandse YouTubers voorgoed

11
...

Heerlijk, de dag beginnen of juist afsluiten met een video van jouw favoriete YouTuber. In de video's komen altijd leuke dingen voorbij, van toffe momenten die zij meemaken tot gave producten die ze hebben ontdekt. Maar het Commissariaat voor de Media wil YouTubers keihard aanpakken met een nieuwe regel waardoor video's voorgoed veranderen... 

Vraag jij je ook altijd af of YouTubers betaald krijgen om een product te noemen of niet? Als het aan het Commissariaat voor de Media ligt hoeft dat binnenkort niet meer. De toezichthouder wil ingrijpen: sluikreclame in vlogs wordt verboden en voor kinderen tot twaalf jaar mag helemaal geen reclame worden gemaakt.

Op dit moment zijn er geen regels voor YouTubers. Hoewel velen het er al bij vermelden, is het toch niet helemaal duidelijk of een YouTuber betaald krijgt om een product te noemen. De toezichthouder heeft op dit moment alleen toezicht op televisie, radio en on-demanddiensten zoals Uitzending Gemist, maar krijgt door aankomende Europese regelgeving ook toezicht op andere media zoals YouTube. Het Commissariaat voor de Media wil nu samen met YouTubers duidelijke reclameregels opstellen.

De toezichthouder wil twee regels: YouTubers mogen geen reclame maken voor kinderen onder de 12 jaar en ze moeten áltijd aangeven of een video gesponsord is. Doen ze dit niet dan kunnen ze een geldboete tot €225.000 krijgen. Het Commissariaat voor de Media wil de nieuwe regels het liefst volgend jaar invoeren. 

Lees ook: 

Bron 

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

11 reacties

 • 11 maanden geleden Bella

  @Sabrine, nee hoor, op tv mag er ook geen reclame voor suikerhoudende producten voor kinderen onder de 12 jaar gemaakt worden

 • 11 maanden geleden RosesAndCigarettes

  Goed voornemen! Komt er in ieder geval transparantie over de authenticiteit van de Youtuber. Make-up vlogs vertrouw ik al amper als ze alleen maar dure producten of steeds hetzelfde aanprijzen. Duidelijk gesponsord. Wees er dan eerlijk over, dan kom je al een stuk betrouwbaarder en oprechter over.

 • 11 maanden geleden Sabrine

  Dit gaat ze waarschijnlijk, zoals in dit artikel beschreven staat, niet lukken. In de Nederlandse grondwet is persvrijheid opgenomen. Als ze willen gaan verbieden om reclame te maken voor kinderen onder de 12 jaar zullen ze in strijd met de grondwet handelen en zal deze afspraak vernietigd worden..

 • 11 maanden geleden Joana

  Heel goed!

 • 11 maanden geleden PaperTown

  Ik vind dat ze een voorbeeld aan Liza Koshy moeten nemen. Die maakte een video gesponsord door Nike, en maakte er een hele leuke video van met veel humor en liet ook duidelijk zien dat het gesponsord was. (https://m.youtube.com/watch?v=_XlB1bTvDHo) Dit valt beter bij kijkers dan dat ze straight up zeggen: "Deze video is gesponsord, blabla.." Maar dat is mijn mening.

 • 11 maanden geleden Allimac

  Het idee vind ik goed, maar hoe kunnen ze controleren dat kinderen onder de twaalf geen reclame krijgen? Like als iemand wordt gesponsord voor een shampoo kan een tienjarige die toch willen kopen of ben ik nou gek ':')

 • 11 maanden geleden Bella

  Heel goed! vooral reclame over snoep en dergelijke!

 • 11 maanden geleden Onlygirl24

  Helemaal mee eens, er is niks mis mee als ze zeggen dat het gesponsord is want we weten toch allemaal wel dat ze er geld mee verdienen.

 • 11 maanden geleden Petronella

  Terecht!

 • 11 maanden geleden LiilPie

  Hele andere mening***

 • 11 maanden geleden LiilPie

  Goed dat ze dit doen! Sommige doen heel stiekem een product de hemel in prijzen; terwijl ze een hele mening erover hebben ed

 1. 1