Lifestyle

Nieuwe regel verandert video’s van Nederlandse YouTubers voorgoed

Heerlijk, de dag beginnen of juist afsluiten met een video van jouw favoriete YouTuber. In de video’s komen altijd leuke dingen voorbij, van toffe momenten die zij meemaken tot gave producten die ze hebben ontdekt. Maar het Commissariaat voor de Media wil YouTubers keihard aanpakken met een nieuwe regel waardoor video’s voorgoed veranderen… 

Vraag jij je ook altijd af of YouTubers betaald krijgen om een product te noemen of niet? Als het aan het Commissariaat voor de Media ligt hoeft dat binnenkort niet meer. De toezichthouder wil ingrijpen: sluikreclame in vlogs wordt verboden en voor kinderen tot twaalf jaar mag helemaal geen reclame worden gemaakt.

Op dit moment zijn er geen regels voor YouTubers. Hoewel velen het er al bij vermelden, is het toch niet helemaal duidelijk of een YouTuber betaald krijgt om een product te noemen. De toezichthouder heeft op dit moment alleen toezicht op televisie, radio en on-demanddiensten zoals Uitzending Gemist, maar krijgt door aankomende Europese regelgeving ook toezicht op andere media zoals YouTube. Het Commissariaat voor de Media wil nu samen met YouTubers duidelijke reclameregels opstellen.

De toezichthouder wil twee regels: YouTubers mogen geen reclame maken voor kinderen onder de 12 jaar en ze moeten áltijd aangeven of een video gesponsord is. Doen ze dit niet dan kunnen ze een geldboete tot €225.000 krijgen. Het Commissariaat voor de Media wil de nieuwe regels het liefst volgend jaar invoeren. 

Lees ook: 

Bron