Food

Is matcha de nieuwe superfood?

Zijn we net een beetje gewend aan cacao nibs, lijnzaad en goji bessen verschijnt er alweer een nieuw superfood op het toneel. Iedereen heeft het over Matcha en dat is logisch, deze superfood is namelijk reuze goed voor! Matcha bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels, mineralen, vitaminen en eiwitten. Daarnaast zitten er ook veel antioxidanten in die effect hebben op de stofwisseling en het spierweefsel. Klinkt allemaal veelbelovend, maar wat is het nu eigenlijk precies?

Matcha thee is Japanse groene thee. Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis, de bladeren van de theeplant worden vermalen tot een poeder. Matcha betekent letterlijk “fijn poederthee”. Wat de thee zo speciaal maakt is zijn herkomst en zijn productiewijze. Er is slechts één kleine Japanse elite theeboeren die in staat is kwalitatief hoogstaande matcha te produceren.

Vroeger was de matcha thee slechts beschikbaar voor de Keizer en zijn elite. Toen werd de thee naar buiten gebracht en gepresenteerd aan de Zen-boeddhisten, deze verklaarde de thee als wonderbaarlijk geneesmiddel. Vanaf hier verspreidde de unieke Japanse theeceremonie zich steeds verder en vandaag de dag is het onderdeel van de Japanse cultuur.

De theeplantages  zien er niet uit zoals gewoonlijk. Vier weken voordat de thee wordt geoogst wordt de plantage afgedekt met donkere zeilen. Hierdoor krijgen de theeplanten minder zonlicht en maken ze chlorofyl aan. Doordat de theeplanten chlorofyl aanmaken produceren ze meer aminozuren. Deze aminozuren zijn voor ons erg goed omdat ze helpen bij de spijsvertering.

De matcha thee heeft een donker groene kleur en smaakt wat bitterder dan normale groente thee. Het drinken van Matcha thee is zowel stimulerend als kalmerend. De poeder bevat een hoog gehalte aan voedingsvezels, mineralen, vitaminen en eiwitten. Daarnaast zijn er ook veel antioxidanten in de theebladeren te vinden. Deze antioxidanten hebben een gunstig effect op het spierweefsel en de stofwisseling.

Matcha thee is een goede ondersteuning mocht je wat gewicht willen verliezen. Natuurlijk is het geen wondermiddel en werkt het enkel en wanneer je zelf gezond leeft én eet. Hoe meer je beweegt, des te beter de thee helpt. Daarnaast kun je het natuurlijk ook gewoon drinken omdat je het lekker vind ;-).

De thee klaarmaken is heel eenvoudig. Kook allereerst water, net zoals je bij gewone thee zou doen. Laat het kokende water hierna even afkoelen en voeg dan ongeveer anderhalve theelepel matcha toe en roer het goed door.

Naast thee kun je matcha ook in heel veel andere recepten verwerken. Girlscene zet een aantal favoriete recepten op een rijtje.

Matcha Latte | 2 personen
Dit heb je nodig:
– Romige kokosmelk (300ml)
– Mespunt vanillepoeder
– Matcha poeder (3tl)
– Muntblaadjes (8)
– Snufje zeezout
– Water (200ml)
– Honing (1tl)

Zo ga je te werk:
1. Zet de blender klaar en plaats alle ingrediënten in de blender.
2. Meng vervolgens alle ingrediënten totdat het een gladde substantie heeft.
3. Je bent nu klaar om te genieten van de latte :-)! Voor de koukleumen onder ons: je zou de latte ook nog kunnen opwarmen.

Matcha Bananenbrood 
Dit heb je nodig:
– Half kopje havervlokken
– Half kopje amandelboter
– Half kopje kokosmeel
– Rijpe bananen (3)
– Baking soda (1el)
– Snufje zeezout
– Half kopje melk
– Matcha (1el)
– Eieren (2)

Zo ga je te werk:
1. Meng de havervlokken ongeveer 30 seconden in de blender. Zorg ervoor dat ze een poeder worden. Verwarm hierna de oven voor op 200 graden. Vet hierna de bakvorm in met wat boter.
2. Pel de bananen en prak ze met een vork. Voeg nu de amandelboter, eieren en melk toe en meng goed.
3. Meng vervolgens in een apart bakje alle droge ingrediënten samen. Dit is dus de kokosmeel, matcha, baking soda, havervlokken en zout. Meng dit goed en voeg het daarna toe aan het bananenmengsel.
4. Verdeel het mengsel over de bakvorm en bak het voor ongeveer 60 minuten in de oven. Om te zien of de cake gaar is kun je een tandenstoker in de cake plaatsen. Als er geen cake blijft plakken aan de tandenstoker, nadat je hem eruit hebt getrokken, is de cake klaar.

Matcha koekjes 
Dit heb je nodig:
– Boter (225g)
– Suiker (110g)
– Eieren (2)
– Vanille-extract (1tl)
– Bloem (1el)
– Matcha (2el)
– Bakpoeder (1tl)
– Baking soda (1tl)
– Zout

Zo ga je te werk:
1. Meng de boter en de suiker samen in één grote kom. Klop daarna de eieren en vanille en voeg dit toe aan de kom. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
2. Voeg hierna de matcha, baking soda, bakpoeder en bloem toe aan de kom en meng deze net zolang totdat er een zacht deeg ontstaat. Plaats het deeg vervolgens 30 minuten in de koelkast.
3. Rol na de 30 minuten het deeg plat en snij met een koekjesvorm de koekjes eruit. Leg ze voorzichtig op de bakplaat. Bak de koekjes voor ongeveer tien minuten.

Ga jij Matcha thee proberen? Of ga jij de recepten namaken?

Bron, bron, bron, bron, bron