Fashion

10 dingen die je moet weten over een transgender tiener

12
...

Transgender is de laatste maanden (gelukkig!) een onderwerp dat veel aangesneden wordt op een positieve manier. Je kent vast het verhaal van Caitlyn Jenner wel. Maar ken je Jazz Jennings al? Dit 14-jarige meisje - mét eigen serie bij TLC - verovert de wereld met haar mooie verhaal en met Girlscene deelt zij 10 dingen die je moet weten over een transgender tiener.

Jazz Jennings is een tienermeisje net zoals jij (bent geweest) alleen is er één verschil. Bij haar geboorte dachten mensen dat Jazz een jongen was, maar sinds ze kon praten vertelde ze iedereen dat ze toch echt een meisje was. Op haar vijfde verjaardag presenteerde ze zichzelf voor het eerst als meisje en nu, 9 jaar later, leeft Jazz een leven net zoals veel andere meiden van haar leeftijd. Jazz gaat naar school, ze sport en ze is vaak met haar familie.

Maar er zijn nog veel meer mensen in de wereld die hetzelfde meemaken of iemand kennen die zich in een soortgelijke situatie bevindt. Daarom vertelt Jazz Jennings in een gesprek met Girlscene wat de dingen zijn die je moet weten over een transgender tiener zoals zij. Dit is haar verhaal.


1. Aan ieder verhaal zitten positieve kanten
Je hoort misschien vaak negatieve verhalen rondom het onderwerp transgender, maar er zitten zeker ook mooie kanten aan. Zo ook voor Jazz. Ze heeft mooie dingen mogen doen - ze heeft bijvoorbeeld een boek en een docuserie bij TLC -  en dat kon ze niet doen zonder de liefde en steun van haar familie. Maar het allerbeste aan transgender zijn is voor haar dat ze nu echt van zichzelf kan houden en dat ze die liefde kan delen met anderen. 

2. Als transgender maak je dingen mee die als heel vervelend worden ervaren
Volgens Jazz is het heel moeilijk dat de samenleving niet altijd accepterend is. De reden hiervoor? Veel mensen zijn bang voor hetgeen dat ze niet kennen. In dit geval transgender zijn. De mensen die het niet begrijpen zeggen wrede en gemene dingen omdat ze een transgender niet tolereren.

3. Je moet kunnen omgaan met negativiteit
Jazz dealt vaak met negativiteit en mensen die super gemeen zijn tegen haar. Er zijn zelfs mensen die wensen dat ze doodgaat of die zeggen dat ze haar willen vermoorden... Jazz heeft een manier gevonden om daarmee om te gaan, wat eigenlijk simpel en inspirerend tegelijk is. "Mensen die mij niet kennen kunnen niet over mij oordelen zonder dat ze volledig begrijpen wie ik ben. I don't let it get to me." 

4. Vrienden en klasgenoten zijn niet altijd even goed in het accepteren van de situatie
Op de school van Jazz zijn er een paar mensen die haar situatie niet helemaal begrijpen. Vooral jongens accepteren haar minder dan de meisjes. Zeker als het aankomt op daten, want sommige jongens denken dat Jazz vies is omdat ze transgender is. Alleen daarom al willen ze niets met haar te maken hebben, omdat ze bang zijn dat ze anders voor homo worden uitgemaakt. Maar zoals in haar docuserie I Am Jazz te zien is heeft ze een groep met vrienden die haar enorm steunen en heel lief voor haar zijn.

5. Daten is best eng
De eerste stappen zetten in de wereld van daten is best eng volgens Jazz. Vooral als mensen je niet accepteren. Zo zijn sommige vriendinnen van haar al veel meer met jongens bezig dan zijzelf, maar Jazz houdt zich vast aan de gedachte dat ze op een dag de juiste persoon tegenkomt. 


6. Je hebt mensen nodig die je steunen

Dat je mensen om je heen nodig hebt die je onvoorwaardelijk steunen staat vast. Dat heeft iedereen nodig in het leven. In het geval van Jazz heeft ze altijd haar familie waar ze op terugvalt. Vooral haar moeder is iemand waar ze graag mee praat als ze ergens mee zit.

7. Sommige dingen kun je echt niet zeggen tegen een transgender
Er zijn nogal wat misvattingen als het gaat om transgender zijn. Zo zijn er een paar dingen die Jazz niet graag hoort. Waar ze zich het meest aan stoort is het onderwerp chirurgie. Mensen denken dat het bij een transgender persoon alleen maar om chirurgie gaat, terwijl het volgens Jazz belangrijker is dat je van jezelf houdt en dat je je leven leeft zoals jij dat wil. "Het maakt niet uit hoe het er tussen je benen uitziet, het gaat erom hoe het tussen je oren zit." 

Verder mag je volgens Jazz niet oordelen over de leeftijd waarop je de transitie of overgangsperiode doormaakt. Je kunt niet zeggen dat ze te jong is om al te weten dat ze een meisje is, Jazz voelde en wist dit al als tweejarige. Tot slot: transgender zijn is geen keuze zoals veel mensen denken. Het is hoe je bent en zoals Jazz zegt: ze is op deze manier geboren.

8. Je kunt een verschil maken in de wereld
Door ja te zeggen tegen de docuserie I Am Jazz wist Jazz dat ze een verschil kan maken in de wereld. Het was enorm wennen aan een cameraploeg om haar heen, maar mede dankzij de geweldige filmcrew is het een fantastische ervaring. Het gaat niet per se om Jazz, want de serie is er vooral om anderen te helpen en om haar boodschap te verspreiden.

9. Er zijn veel inspirerende mensen en transgender rolmodellen
Jazz noemt als eerste de actrice Laverne Cox (onder andere bekend van Orange Is The New Black) en Caitlyn Jenner (Olympisch winnaar en ook bekend van Keeping Up With The Kardashians). Toch hoeft zo'n bekend persoon niet per se degene te zijn die je zo inspireert. In het geval van Jazz is het vooral de openheid en de steun van haar familie dat telt. Zij hebben haar geleerd hoe ze van zichzelf moet leren houden en ze leert nog elke dag van hen.

10. Dit is het beste advies voor een transgender en mensen die een transgender persoon in hun omgeving hebben
Ben je een transgender en maak je een moeilijke tijd mee? Dan heeft Jazz een paar woorden voor je die je een hart onder de riem steken. "Blijf sterk en blijf vooruit kijken. Hou van jezelf zoals je bent en blijf vooral jezelf, ondanks wat mensen tegen je kunnen zeggen. Negeer de mensen die je veroordelen. Wat maakt het uit wat zij denken?" Een positieve mentaliteit is key

Ben je zelf geen transgender maar ken je wel iemand in je omgeving? Dan kun je twee dingen doen, aldus Jazz. Wees liefdevol en accepteer de persoon voor wie hij of zij is, want dat is precies wat een transgender nodig heeft. Maar uiteindelijk vindt Jazz dat iedereen zo met elkaar om zou moeten gaan, transgender of niet.

Jazz heeft ook een video gemaakt waarin ze nog meer dingen vertelt die je moet weten over transgender zijn en hoe je met iemand omgaat.

 

Meer zien of weten over Jazz? Televisiezender TLC viert de liefde met de TLC Gay Week tussen 27 juli en 2 augustus en één van de nieuwe series die start is ‘I Am Jazz: A Family In Transition'. Vanaf vanavond 22:00 uur kun je elke werkdag kijken naar I Am Jazz. Na de TLC Gay Week kijk je vanaf woensdag 5 augustus de afleveringen van de serie om 20:30 uur. Je kunt Jazz ook volgen op haar YouTube kanaal!

Ken jij Jazz Jennings al? Wat vind je van haar verhaal?

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

12 reacties

 • 11 maanden geleden x_loveedjamilafeyzie_x

  Ezht zielig als ik bij haar was zal ik haar steunen maar een ding hoe krijg je lang haar

 • 2 jaar geleden Renée - redacteur Girlscene (redactie)

  @xo_ahm: Bij de geboorte gingen ze ervanuit dat Jazz een jongen was, maar eigenlijk voelde ze zich altijd een meisje. En dat is ze nu dus ook!

 • 2 jaar geleden Homeiswheretheheartis

  Niet normaal dat ze ooit een jongen was geweest want je ziet het totaal niet terug! Zo veel respect hiervoor (dit hele verhaal)

 • 2 jaar geleden XO_AHM

  okee dus even voor de duidelijkheid , ze was dus eerst een jongen ??

 • 2 jaar geleden Nikki

  Respect hoor ! Ze is een heel mooi meisje

 • 2 jaar geleden Turtletimes

  Ik vind haar echt zo'n ontzettend knap meisje, geef mij al dat haar please.

 • 2 jaar geleden Pleun

  Bij ons op school hangt een quote van loesje;

  Transgender; niet omdat ik anders wil zijn, maar omdat ik mezelf wil zijn

 • 2 jaar geleden J'adore

  Vanavond heb ik een aflevering van haar serie op TLC gekeken, en wow wat heb ik een respect voor haar. Ze denkt heel volwassen na voor een 14-jarig meisje, en kijkt er positief tegenaan. Daarbij bij steunt haar familie haar ook, zoals het natuurlijk hoort, maar wat niet altijd vanzelfsprekend is. Verder kan ik alleen nog maar zeggen dat ze absoluut prachtig is.

 • 2 jaar geleden Raining men

  Wat een mooie meid!❤

 • 2 jaar geleden Tessa

  Heel interessant en super inspirerend. She rocks!

 • 2 jaar geleden Tyrex

  Wat een mooie meid! Goed dat jullie hier een artikel over schrijven.

 1. 1