Food

Doe het lekker zelf: Kerstdiner met drie gangen

Kerstmis staat in het teken van familie, cadeautjes en… eten! Elk jaar schuif je in je mooiste kerstoutfit aan voor een heerlijk diner en geniet je van al het lekkers tot je bijna uit je jurk knalt. Heb je nog geen idee wat je dit jaar gaat eten? Foodness.nl helpt je een handje door een driegangendiner voor je klaar te zetten, met recepten die zowel lekker als verantwoord zijn!

Voorgerecht: Lasagne cupcakes

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Fruit de knoflook in een eetlepel olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Voeg de oregano toe, evenals een flinke snuf zout en peper. Doe de blokjes aubergine erbij, evenals de tomatenpuree. Laat minimaal 15 minuten pruttelen op laag vuur, met een deksel op de pan.

Vouw de lasagnevellen in de bakjes. Je hebt voor elk bakje een vel van ongeveer 15 x 30 centimeter. De makkelijkste manier is lasagnevellen in reepjes van zo’n 7 x 15 centimeter te snijden, zodat je er twee of drie kruislings in het bakje kunt leggen.

Bak de ’cupcakes’ 15-20 minuten in de oven, tot de randjes van de pastavellen beginnen te verkleuren. Bestrooi indien gewenst met wat Parmezaanse kaas.

Eet smakelijk!

Hoofdgerecht: Tomaten tarte tartin met geitenkaas

Zo maak je het: 
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalot. Voeg de tomaten toe en breng op smaak met zout, peper en een flinke scheut balsamicoazijn. Laat 5-10 minuten pruttelen.

Vet een bakvorm in en stort het tomatenmengsel erin. Bedek met de plakjes bladerdeeg en zorg dat je alle tomaat bedekt. Het bladerdeeg vormt nu een deksel, maar als je de taart straks uit de oven haalt dan ga je hem omkeren, en wordt het bladerdeeg de bodem.

Bak de tarte tatin 15 minuten in de hete oven, tot het bladerdeeg goudbruin verkleurd is.

Leg een bord bovenop de ovenschaal, doe ovenhandschoenen aan en draai het bord en de ovenschotel in één keer om.

Verdeel de geitenkaas over je tarte tatin. Als je van veel geitenkaas houdt kies je voor 75 gram (of nog meer!) maar als je het liever bescheiden houdt gebruik je wat minder. Eet direct.

Nagerecht: Glutenvrije chocoladecrumble met walnoot en amandel

Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.

Meng de walnoten en amandelen in een keukenmachine tot je een grof kruim hebt. Je kunt ze ook met een scherp mes tot kruim hakken, of een vijzel gebruiken.

Hak de chocolade fijn. Meng de noten en de chocolade door elkaar.

Smelt de kokosolie (door hem kort te verwarmen) en meng de ahornsiroop erdoor.

Meng alle ingrediënten door elkaar. Spreid het mengsel uit over een met bakpapier beklede bakplaat, en bak de crumble 5-10 minuten in de oven op 180 graden Celcius. Strooi er eventueel nog een snufje zout over voor het de oven in gaat.

Haal de crumble, die nu een soort koek geworden is, uit de oven en laat afkoelen. (Afblijven!) Als het hard geworden is kun je de crumble in stukjes breken of hakken, zodat het weer een kruim wordt.

Strooi over chocolademousse, yoghurt, ijs, cupcakes – het is overal lekker bij!

Wil je een voor-, hoofd-, of nagerecht vervangen door een ander gerecht? Dan kan, op Foodness.nl staan genoeg andere recepten die jouw kerstdiner zeker tot een succes zullen maken! 

Ga jij deze recepten proberen?

Girlscene.nl wil samen met jou het verschil maken voor vrouwen en meisjes die tijdens oorlog en conflicten slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Samen met jou proberen wij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis, zodat zij opgevangen worden en een leven kunnen opbouwen. Samen staan we sterk en daarom willen we met al onze lezeressen iets doen voor dit goede doel. KLIK HIER OM JE CENTJE BIJ TE DRAGEN VOOR GIRLSCENE X SERIOUS REQUEST

Must reads 👀