Food

Pumpkin spice latte & cake

Hmmm heerlijk om in de koude maanden warme dranken te drinken… Van koffie, thee en chocolademelk tot misschien wel glühwein! Girlscene's favoriete nieuwe warme drankje is toch wel echt de pumpkin spice latte van Starbucks en daarom hebben wij lekkere recepten voor je uitgezocht… Van de pumkin spice latte tot een vegan pumpkin spice latte en een heerlijke pumkin spice cake! Knoop je kookschortje maar om en laat de keukenprinses in je ontwaken!


Bron beeld: Thinkstock

♥ Starbucks pumpkin spice latte (helaas alleen in de herfst te koop)

Ingrediënten voor 1 grote beker
♥200 ml melk
♥1 espresso
♥1 el pompoenpuree
♥1 tl kaneel
♥1 tl gember
♥1 kruidnagel 
♥1 tl piment
♥1 tl vanille extract
♥1 tl suiker (of meer)

De pompoenpuree
Je snijdt de pompoen in stukken en roostert de stukken in ongeveer 30 minuten gaar in de oven op 200 graden. Het vruchtvlees in de pompoen prak je en bewaar je in de koelkast. Je kunt ook de pompoenstukken koken (12 minuten) en daarna met een staafmixer pureren. 

Pumpkin Spice Mix
Maak een mengsel van 1 tl kaneel, 1 tl gember, 1 kruidnagel, 1 tl piment en een snufje nootmuskaat. Je hebt van de spice mix maar een 0,5 theelepel nodig, met dit mengseltje kan je ongeveer 4 lattes maken.

Pumpkin Spice Latte
Verwarm de melk met de pompoenpuree, de suiker en de pumpkin spice mix in een pannetje. Breng het mengsel aan de kook en roer het goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur en voeg de espresso en een tl vanille extract toe. Giet het in een grote mok en garneer de Pumpkin Spice Latte eventueel met slagroom.

In dit filmpje kun je ook zien hoe je de Starbucks pumpkin spice latte maakt! 🙂

Watch on YouTube

Smullen!

♥ Vegan pumkin spice latte

Watch on YouTube

♥ Pumpkin spice cake

Ingrediënten (10 punten)
♥ ½ pompoen
♥8 el kraanwater
♥1 citroen
♥250 g ruwe rietsuiker
♥250 g boter
♥5 eieren
♥50 ml slagroom (bekertje à 125 ml)
♥1½ el koek- en speculaaskruiden
♥2 tl bakpoeder
♥250 g zelfrijzend bakmeel
♥225 g aardbeien/rabarberjam (pot à 450 g)
♥1½ el gemalen kaneel
♥4 el poedersuiker
♥500 g mascarpone (bakje à 250 g)
♥100 g chocolade extra puur 72%  

Verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen, snijd de schil met een scherp mes eraf en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe ze in een pan en kook met het water in 10 min. gaar met de deksel op de pan. Pureer met de staafmixer tot een gladde puree. Laat afkoelen op een bord.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Vet ondertussen de springvorm in en bekleed met bakpapier. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil ervan.

Klop met een mixer de boter met de rietsuiker in een kom in 5 min. licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe, voeg pas een volgend ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Spatel daarna het meel, de bakpoeder en kruiden erdoor. Meng vervolgens met een spatel het citroenrasp, de slagroom en afgekoelde pompoenpuree erdoor. Schep het beslag in de springvorm. Bak de cake in ca. 70 min. gaar.

Controleer na 1 uur op gaarheid met de satéprikker. Als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar. Laat op een rooster in 1 uur volledig afkoelen.

Halveer de cake overlangs met een broodmes. Bestrijk de onderste helft met de jam. Leg de andere helft er met de snijkant naar boven op. Roer de mascarpone los met de poedersuiker en kaneel en verdeel over de bovenkant van de cake. Breng een pan met water aan de kook.

Hang er een iets kleinere kom of pan in, die het water niet mag raken. Laat daarin de chocolade smelten (au bain-marie). Vouw een spuitzak van bakpapier en vul met gesmolten chocolade. Teken hiermee strepen op de mascarponelaag.  


Bron beeld: Albert Heijn

Ga jij één van deze recepten een keertje uitproberen? 

Bron: Uitpaulineskeuken, Albert Hijen

Must reads 👀