Beauty

De betekenis van ingrediënten in verzorgingsproducten

3
...

Q10, collageen, hypoallergeen.. Vraag jij je ook weleens af wat die ingewikkelde namen op verzorgingsproducten betekenen? Je koopt een product, omdat er dermatologisch getest op staat, maar wat betekent het eigenlijk? Girlscene zet de meest voorkomende ingrediënten voor je op een rijtje!

Dermatologisch getest
In reclames en op verpakkingen staat vaak dat een product dermatologisch getest is. Je hebt geen idee wat het betekent, maar het klinkt goed dus het zal wel een goed product zijn. Niet waar! Het betekent namelijk niets meer dan dat het getest is door vrijwilligers of dermatologen. Je kunt het product dus veilig aanbrengen op je huid, maar het zegt niets over de kwaliteit van het product.

Hypoallergeen
Als er hypoallergeen op de verpakking staat wil dat zeggen dat er weinig kans is op een allergische reactie. De ingrediënten die verwerkt zijn in het product veroorzaken zelden allergische reacties, maar ook hypoallergene producten sluiten een allergische reactie niet volledig uit.

Antioxidanten
Een antioxidant is een stof die zorgt dat veroorzaakte beschadigingen worden geneutraliseerd of verminderd. Antioxidanten worden vaak gebruikt in producten die huidveroudering tegengaan. Antioxidanten stimuleren de celvernieuwing, waardoor minder snel huidveroudering ontstaat.

Collageen
Collageen is een lijmvormend eiwit dat belangrijk is voor het vormen van bindweefsel in het lichaam. Collageen wordt vaak gebruikt om rimpels op te vullen. Het zorgt ervoor dat je huid elastisch en stevig blijft.

Glycerine
Glycerine is een vorm van alcohol die in veel cosmeticaproducten wordt gebruikt. Glycerine voorkomt uitdroging van de huid doordat het vocht vasthoudt.

Tensiden
Tensiden zijn stoffen die een reinigende werking hebben. Ze worden verwerkt in vrijwel alle tandpasta's, cleansers en shampoos. Vaak worden tensiden weergegeven op verpakkingen als SLS of SLES. Ook zorgen tensiden ervoor dat het product veel schuim geeft.

Alcohol
In veel producten wordt alcohol verwerkt. Vaak wordt alcohol als een slecht ingrediënt gezien, omdat het je huid uitdroogt. Dit geldt niet voor iedere soort alcohol, want er zijn verschillende soorten alcohol. Vaak hebben ze op verpakkingen andere namen, bijvoorbeeld alcohol denat, ethanol of isopropanolol. 

Alcohol ontsmet de huid, maar zorgt er daardoor ook voor dat je huid sneller uitdroogt. Als je een vette huid hebt is dat niet zo'n probleem, maar als je al een droge huid hebt kun je beter oppassen met het gebruik van verzorgingsproducten met alcohol.  

Parabenen
Producten die water bevatten bederven zonder parabenen een stuk sneller. Parabenen voorkomen dat bacteriën en schimmels de kans krijgen om te groeien.

Jojoba olie
Jojoba olie is een natuurlijke olie die je huid een beschermend laagje geeft. Jojoba olie helpt tegen uitgedroogde lippen, maar is ook een goed middeltje om je droge haar te behandelen. 

Tea tree
Tea tree olie is een natuurlijk product dat een bacteriedodende werking heeft. Hierdoor is het een goed middel om puistjes te bestrijden. 

Zink
Zink zorg ervoor dat het weefsel van je huid kan herstellen en vernieuwen. Producten tegen acne bevatten vaak zink.

Siliconen
In veel cosmetica worden siliconen verwerkt. Ze zorgen ervoor dat je een product makkelijk aan kunt brengen. Bijna alle foundations, bb creams, shampoos en conditioners bevatten siliconen.

PH neutraal
Als je deze term tegenkomt op een verpakking betekent het dat de zuurgraad van je huid niet aangetast wordt door gebruik van het product.

Shea butter
Shea butter is afkomstig van de shea notenboom en zorgt ervoor dat huid zacht aanvoelt. Het werkt tegen eczeem, rimpels, een droge huid en het helpt te beschermen tegen UV straling.

Salicylzuur
Salicylzuur zorgt ervoor dat dode huidcellen verdwijnen, waardoor je huid stralender en egaler wordt. Producten die salicylzuur bevatten zijn vooral geschikt voor mensen die een vette en onzuivere huid hebben.

Wist jij dit al over ingrediënten in verzorgingsproducten?

Bron: ecowijs, dr jetske ultee

LOVE dit artikel
1 meid heeft deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

3 reacties

  • 2 jaar geleden fleurdk

    Ik weet alles over ingrediënten in verzorgingsproducten, daarom ik Lefery creme gebruik/

  • 2 jaar geleden Cottoncandy

    Top artikel! Echt handig om te weten

  • 2 jaar geleden Amm

    Haha ik dacht dus idd altijd dat dermatologisch getest echt iets heel goeds was

  1. 1