Food

4 originele stamppot recepten

Ja, het is koud en ja het is najaar… dat is nu wel goed tot ons doorgedrongen. Dit betekent dat het stamppotten seizoen weer geopend is. Wil je eens wat anders dan boerenkool, zuurkool en stamppot rauwe andijvie? Dan moet je snel deze heerlijke originele stamppot recepten uitproberen. Girlscene heeft een paar lekkere recepten voor je op een rijtje gezet. Ohmnomnom, wij krijgen er al zin in!

Spruitjesstamppot 

Ben je geen fan van spruitjes? Misschien dat je deze spruitjesstamppot wel lekker vindt. In ieder geval het proberen waard.

Wat heb je nodig? (4 personen)
♥ 600 gram spruitjes
♥ 1 kilo kruimige aardappelen
♥ 200 gram crème fraîche

De spruitjes maak je schoon door het harde kopje eraf te snijden. De aardappelen snijd je in stukken en doe je in een grote pan. Deze pan vul je met water en zet je op het vuur. In 20 minuten kook je de aardappelen gaar. Na ongeveer 5 minuten kooktijd voeg je de spruitjes toe.

Na 20 minuten giet je de aardappelen en spruitjes af en voeg je de crème fraîche toe. Het stampen kan beginnen! Hoe langer je stampt hoe meer gepureerd je stamppot wordt. Voeg voor de smaak nootmuskaat, peper en eventueel zout toe. Heerlijk om te serveren met een stukje vlees of bijvoorbeeld kabeljauw.

Rodekool-wortelstamppot 

Wat heb je nodig? (4 personen)
♥ 1 kilo kruimige aardappelen
♥ 250 gram winterpeen
♥ Een halve rodekool
♥ 3 eetlepels olijfolie
♥ 200 milliliter kraanwater
♥ 2 eetlepels rode wijnazijn
♥ 150 milliliter magere melk
♥ 40 gram selderij 
♥ 100 gram blanke rozijnen
♥ 1 theelepel gemalen komijn

Schil de aardappelen en kook deze gaar in 20 minuten met een klein beetje zout. In de tussentijd schil je de winterpeen en rasp je deze grof. De rodekool snij je in parten en hier verwijder je de harde kern uit. Vervolgens snijd je de kool in reepjes. Na 20 minuten kun je de aardappelen afgieten.

Verhit in een pan twee eetlepels olijfolie en bak de kool, peen en komijn met het water in tien minuutjes. Voeg hier ook de azijn aan toe. In een steelpan verwarm je de magere melk. De aardappelen kun je stampen en de melk kun je hier vervolgens aan toevoegen.

Snijd de selderij vervolgens fijn. Het kool-peenmengsel, de selderij en de rozijnen kun je vervolgens door de aardappelen heen roeren. Maak de stamppot op smaak met peper en zout en roer het nog in 2 minuten warm. Je kunt deze stamppot heerlijk serveren met een gehaktbal. Smullen maar!

 Zoete aardappelstamppot met rode bieten


Schil de aardappel en snijd ze in kleine blokjes. Kook vervolgens de aardappels in ruim kokend water met een snufje zout gaar. Was en schil de appel en biet en rasp ze vervolgens. Mix met een staafmixer de olijfolie, citroensap, tomatenpuree, kaneel en paprikapoeder door elkaar. Voeg eventueel wat citroensap of zout toe. Meng de geraspte appel en biet met de dressing en maak het af met wat koriander. Giet de aardappels af, maar houd een beetje kookvocht over. Voeg het klontje boter toe en stamp de aardappels tot een smeuïge massa. Meng vervolgens met een lepel de bieten door aardappelpuree. Ready en eet smakelijk!
♥ Pangasiusfilet met broccolistamppot  (1 persoon)

Kook de aardappels tot ze gaar zijn. We gebruiken ze voor de puree, dus ze moeten goed gaar zijn. Kook tegelijkertijd de broccoliroosjes 6-8 minuutjes tot ze gaar zijn. Bak de pangasiusfilet aan beide kanten in 4 minuten gaar. Ondertussen maken we de aardappelpuree af. Doe een scheutje melk bij de aardappels en stamp ze met een stamper. Zorg ervoor dat de puree een beetje smeuïg is, maar niet te nat. Begin met een klein beetje melk, je kunt beter extra melk toevoegen dan dat je meteen een te natte puree hebt. Giet de broccoli af en roer de roosjes door de puree. Schep de puree op je bord en leg het stukje vis erbij. Sprenkel limoensap over de vis en stamppot. Breng ten slotte de puree op smaak met peper. Finito!