Lifestyle

Stelling: Tijd is een illusie

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. Deze keer: is tijd wel of geen illusie?

Eeyore opende op het Girlscene forum een topic: "Tijd: ooit heeft de mens dit woord bedacht. Maar wat is tijd nou precies? 'Het opeenvolgen van ogenblikken' zo staat het in de Van Dale. Bestaat tijd echt of is het slechts een illusie in ons brein. Misschien bestaat er wel geen toekomst en verleden maar zitten we vast in 'nu'. Zit tijd echt verworven in ons universum? Of is het slechts bedacht om de maatschappij draaiende te houden? Beleven wij, mensen jong en oud en dieren, wel dezelfde tijd?

Uit een onderzoek is gebleken dat kinderen tot 10 jaar een langer tijdsbesef hebben dan mensen rond de veertig. Dus een zelfde dag zou voor een veertigjarige twee keer zo snel voorbijgaan als bij een kind. Hetzelfde geldt voor het volgende onderzoek; wanneer een meisje een uur doorbrengt met een heel leuke jongen zou ze haast denken dat ze er maar een kwartiertje gezeten heeft. Maar als een meisje een uur lang iets heel vervelends moet doen, zou dit uur aanvoelen als meerdere uren. En toch is het in beide gevallen maar een uurtje..

Wat denken jullie? Ik ben erg benieuwd. Is tijd een Illusie?"


Bron

PGB: "Ik vind het een beetje eng dat jij steeds met exact dezelfde vraagstukken zit als ik. Ik had hier gisteren een discussie over met mijn vriend. Maar wij kwamen tot de conclusie dat het bedacht is om de maatschappij draaiende te houden. We kunnen niet iedereen op deze manier laten samenwerken als onze dag allemaal compleet anders is. Mensen in verschillende tijdzones laten samenwerken is al moeilijk en problematisch, laat staan als iedere levensfase een andere dagindeling heeft. Ik merk wel heel erg dat de tijd nu veel sneller gaat als vroeger. Als ik om 3 uur uit school kwam dan had ik nog '3 hele uren' om te spelen en als ik nu 3 uurtjes voor mezelf heb kan ik nog net gaan fitnessen of het huis opruimen en dan is de dag alweer voorbij."

Estranged: "Tijd is relatief en overal (in het universum) anders, maar dat maakt in mijn ogen geen illusie. Ik denk wel dat het inderdaad ook in het leven geroepen is om tijd zo concretiseren om alles te kunnen reguleren, net als met bijvoorbeeld lengtematen." 

Alterbrug: "Tijd is geen illusie, maar ook geen absoluut begrip. Het verloopt niet overal even snel. Ik heb relativiteit theorie gehad en het is erg lastig te bevatten. De sommetjes zijn prima te maken, maar het hoe en wat blijft abstract en amper te bevatten. De menselijke perceptie van tijd is sowieso extreem relatief. Bij een 10-jarige is de dag een groter percentage van z'n hele leven dan bij een 40-jarige. Daarbij is alles ook nieuwer en onbekender. Hoe onbekender, hoe beter het brein het herinnert. Daardoor lijkt een dag voor ene 40-jarige minder lang te duren. De prikkels zijn minder en alles vervaagd naar een grote herinnering."

Esona-Bella: "Tijd is iets wat bedacht is door mensen. Vroeger werd gebruik gemaakt van de zon, sterren en aardrotatie, maar tegenwoordig hebben we een klok. Ik denk dat de economie en maatschappij op de wereld ineenstort als er geen tijd meer bestaat (dan bedoel ik de klok)."

Goats in Trees: "Ik denk niet dat het een illusie is, als ik illusie op dezelfde manier interpreteer als hier gebeurt. Het is wel verzonnen natuurlijk, maar het is nu zo'n logisch iets dat het gewoon normaal is. Ik kan me ook niet voorstellen dat het verleden en het heden niet bestaan en een illusie zijn, want waar is het moment dat ik begon met dit bericht schrijven dan gebleven, of waar zijn de deadlines voor mijn essays heen."

Wat vind jij? Is tijd een illusie?  

Pin je inspiratie in Pinbook

Must reads 👀