Food

8 redenen waarom je een opgeblazen buik hebt

Je kunt nog zo'n strakke buik hebben, als je last hebt van een opgeblazen buik is je buik niet plat. Dat is niet alleen vervelend omdat we een opgeblazen buik niet zo mooi vinden, maar vooral ook omdat een opgeblazen buik vaak voor een opgeblazen gevoel zorgt en eh… winderigheid. Maar wat zorgt er nu eigenlijk voor dat je last krijgt voor een opgeblazen buik?

Te veel eten
Te veel eten is één van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel. Dat ongemakkelijke gevoel in je buik kunnen heel goed gassen zijn die vast in je buik zitten omdat je teveel gegeten hebt tijdens een maaltijd. 

Verkeerde drankjes
De bubbels in frisdrank zorgt voor extra lucht in je lichaam. Dit zorgt voor gas dat vast kan komen te zitten in je lichaam. Hoe verleidelijk het misschien ook is om tijdens een dagje strand een paar koude colaatjes te drinken, voor je bikinifiguur doet het weinig (los van het feit dat er natuurlijk heel veel suiker in frisdrank zoals cola zit) zorgt het ook voor een opgeblazen gevoel. Drink in plaats van frisdrank water met een smaakje (klik hier voor DIY recepten).

Oh.. iets wat ook voor lucht in je buik kan zorgen? Drinken door een rietje!

Te snel gegeten
Pas op met snel eten. Als je te snel eet komen er luchtbubbeltjes met je maaltijd mee je buik in. Daarnaast kauw je je eten vaak ook niet goed als je snel eet. Als je je eten niet goed kauwt kan je lichaam koolhydraten minder goed verwerken wat kan zorgen voor gas in je darmen, wat zorgt voor dat ongemakkelijke gevoel.

Ook al heb je mega veel honger, dwing jezelf rustig te eten en goed te kauwen. Je hoeft het niet te overdrijven (je hoeft echt geen 30x op één hapje te kauwen), maar als jij altijd als eerst je bord leeg hebt moet je misschien toch iets langzamer gaan eten.

Te weinig gedronken
Je weet vast wel dat wanneer je te weinig eet, je lichaam in een crisisstand komt en minder gaat verbranden om de 'crisis' te overleven. Met water gaat dat eigenlijk precies hetzelfde. Als je te weinig drinkt denkt je lichaam 'shit, straks krijg ik helemaal geen vocht meer, laat ik dit maar goed bewaren, voor de zekerheid'. Ja, je lichaam is wat dat betreft best slim.

Maar goed, het resultaat is wat minder fijn, je houdt vocht vast en dat vastgehouden vocht zorgt weer voor een opgeblazen gevoel. Om een lang verhaal kort te maken, zorg dat je genoeg water drinkt, dit zorgt ervoor dat je in ieder geval geen vocht vasthoudt omdat je te weinig gedronken hebt.

Sommige voedingsmiddelen
Broccoli is super gezond, evenals boerenkool, appels en avocado's. Maar wat je misschien niet weet, is dat deze voedingsmiddelen ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Deze voedingsmiddelen dan maar helemaal niet meer eten? Nee! Gewoon niet zulke grote hoeveelheden, ze zijn te gezond om te laten liggen. Waarom het zorgt voor een opgeblazen gevoel? Er zitten stoffen in die door het menselijk lichaam lastig af te breken zijn.

Andere voedingsmiddelen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen zijn producten met veel zout, dit houdt namelijk vocht vast. Ook een teveel aan vezels in combinatie met te weinig vocht kan voor een opgeblazen buik zorgen. 

Medicijnen
Sommige medicijnen zorgen ervoor dat je vocht vasthoudt. Eén van deze medicijnen is de bekende pijnstiller/ontstekingsremmer Ibuprofen. Denk jij dat jouw opgeblazen gevoel wel eens te maken kan hebben met je medicijngebruik? Lees dan eens de bijsluiter van het medicijn dat je slikt, als er staat dat het ervoor kan zorgen dat je vocht vast kunt houden, weet je eigenlijk genoeg. Of er een oplossing is? Soms kan de huisarts je een middel voorschrijven waardoor je minder vocht vasthoudt.

Stress
Ook stress kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen. Pffftttt, lekker dan. Heb je stress, krijg je dat er ook nog eens bij. Goed, hoe gaat dat in zijn werk. Wanneer je goed gestrest bent reageert ons lichaam door bloed weg te halen bij ons normale spijsverteringsproces. Het resultaat? Een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree of gewoon buikpijn.

Maar stress kan ook nog op een andere manier voor een opgeblazen gevoel zorgen. Ben jij een stresseter? Grijp jij naar een pakje kauwgum wanneer je stress eet? Ga je voor een glas Cola? Of hap je vaak naar adem als je gestrest bent? Dit zijn allemaal dingen waardoor er te veel lucht in je lichaam kan komen, wat dus ook weer zorgt voor een opgeblazen gevoel.

Chronische ziekte
Veel ziekten zorgen voor een opgeblazen gevoel, zoals Coeliakie (glutenallergie) en PDS (een spastische darm). Bij PDS is de dikke darm aangetast wat er voor zorgt dat voeding sneller door de darmen moet dan het eigenlijk zou moeten gaan, dit zorgt voor diarree en winderigheid. Krijg jij je opgeblazen gevoel maar niet onder controle, ook al heb je op alle bovenstaande punten gelet? Breng dan een bezoekje aan de huisarts, wanneer je weet wat het probleem is kun je er iets aan doen om het op te lossen.

Heb jij regelmatig last van een opgeblazen gevoel? Wat denk je dat bij jou de oorzaak is?

Bron: WebMD / Huffingtonpost / Women's Health / Livestrong