News

Dit verandert voor studenten die nu beginnen met studeren

133
...

We weten inmiddels al een tijd dat het sociaal leenstelsel er definitief doorheen is. De partijen hebben in Den Haag een akkoord bereikt, dus het is tijd voor een recap voor nieuwe studenten. Veel mensen (en Girlscene lezeressen) beginnen nu met hun studie zonder voordelen zoals studiefinanciering. Om alles nog even op een rijtje te zetten en je vragen te beantwoorden lees je in dit artikel nog eens wat er verandert.

Eerder schreven we al het volgende. Dit verandert er voor de student van nu:

Studeren was tot nu toe toegankelijk voor iedereen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Nu moet je wel twee keer nadenken voor je met een studie begint, want met het sociaal leenstelsel wordt studeren een stuk duurder. Maar wat houdt het sociaal leenstelsel precies in en wat gaat er allemaal veranderen? Lees het hieronder. 

Wat is de grootste verandering?
De basisbeurs verdwijnt. Nu is het zo dat je elke maand een bedrag op je rekening gestort krijgt als je studeert, vier jaar lang. Als je afstudeert binnen tien jaar, dan wordt deze 'prestatiebeurs' omgezet in een gift. Met het sociaal leenstelsel werkt het niet meer zo. Je moet dan geld lenen om te kunnen studeren. 

De basisbeurs verandert in een studievoorschot. 

Blijven er ook dingen hetzelfde?
Ja, de ov-kaart blijft bestaan (met het sociaal leenstelsel ook voor alle mbo-studenten) en het collegegeld blijft hetzelfde. 

Mijn ouders hebben niet veel geld, wat dan?
Minder bedeelde gezinnen hebben nog wel kans op een aanvullende beurs. Als je ouders minder dan €46.000 per jaar verdienen, dan heb je recht op een aanvullende beurs. Als je ouders nog minder verdienen, minder dan €30.000 per jaar, dan kun je €365 per maand krijgen. Dat bedrag loopt terug naarmate je ouders meer verdienen. Als je ouders weigeren te betalen of onvindbaar zijn, dan heb je ook recht op een aanvullende beurs. 

Als je ouders meer dan €46.000 per jaar verdienen dan moet je dus geld lenen om je studie te kunnen bekostigen.

Met hoeveel schuld zit ik na mijn studie?
Dat hangt van je eigen situatie af, maar er wordt geschat dat studeren met het sociaal leenstelsel zo'n €12.000 tot €15.000 duurder wordt. 

Hoe lang mag ik erover doen om de schuld terug te betalen? 
De maximale afbetalingstermijn is verhoogd van 15 naar 35 jaar waardoor je per maand minder geld hoeft af te lossen. De maandlasten nemen af van maximaal 12 naar 4 procent van het inkomen.

Wanneer moet ik beginnen met aflossen?
Je hoeft pas te beginnen met afbetalen als je het minimumloon verdient, nu is dat nog op bijstandsniveau.

Hoe zit dat als je een handicap of een chronische ziekte hebt?
Als je een handicap of een chronische ziekte hebt, dan wordt er na het behalen van je diploma €1200 van je schuld kwijtgescholden.

Waarom komt er een sociaal leenstelsel?
De overheid wil geld besparen. Ze willen de basisbeurs afschaffen zodat ze dit geld kunnen uitgeven aan verbeteringen in het onderwijs.

Per wanneer gaat het sociaal leenstelsel in?
De nieuwe regels gelden vanaf 1 september 2015 voor nieuwe bachelor- en masterstudenten.

Ik ben helemaal niet blij met het sociaal leenstelsel, wat kan ik doen?
Je kunt een petitie tekenen en misschien is er binnenkort ook een staking, maar we betwijfelen of dit echt veel uithaalt...


Bron

Wat vind jij van het sociaal leenstelsel: moet het voor iedereen toegankelijk (en dus gratis) zijn of moet je gewoon kiezen op elkaar zetten en letterlijk hard werken om je studie te bekostigen?

Bron: nrc, elsevier

LOVE dit artikel
12 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

133 reacties

 • 1 jaar geleden BURNBABYBURN

  Ik hoop dat het stukje dat wanneer je ouders weigeren te betalen klopt! ik ben al volop aan het sparen om te studeren want ik heb echt geen goede band met mn ouders... Maar wat nou als je ouders maar voor een deel willen betalen? Krijg je dan helemaal niets van de regering?

  Hoe zit het trouwens in België? Ik woon echt op de grens van België, kan ik als Nederlander stufi krijgen als ik in België ga studeren?

 • 2 jaar geleden kopjechino

  anna, sorry maar die mensen hebben zichzelf niet voldoende ingelicht. De kans is groot dat je na een hbo opleiding een baan zult vinden omdat de economie weer gaat groeien en als je dan geen baan kan vinden hoef je heel die schuld niet af te betalen.

 • 2 jaar geleden anna

  ik ken mensen die hierdoor niet meer kunnen/willen gaan studeren (geeft al aan dat het een idioot besluit was, dit 'sociale leensstelsel), omdat ze dan met een schuld komen te zitten. Ze hebben zeg maar wel een mbo opleiding afgerond, maar wilden daarna eigenlijk hbo gaan doen (vooral omdat ze met die mbo opleiding achteraf toch niet veel werk kunnen vinden). Als je nu 100% zeker wist dat je daarna een baan zou krijgen en je ook genoeg geld verdient om je schuld te kunnen betalen en daarnaast nog normaal kunt leven enzo. Ja dan zouden ze dat wel doen. Maar dat weet je (logisch natuurlijk) gewoon niet. De gok is dan te groot om voor zo'n lening te kiezen. (en studeren zonder lenen lukt al helemaal niet )

 • 2 jaar geleden xIrma

  Ik vind het zo belachelijk allemaal, verlaag die stufi dan gewoon voor iedereen en laat mensen een kleiner deel lenen. Maar ja, jammer genoeg kan je in dit land niet zo snel meer een goed baantje vinden zonder diploma.

 • 2 jaar geleden kopjechino

  Ik vind dit artikel harstikke onduidelijk (er wordt steeds over 'nu' gesproken, maar aan de reacties te lezen is dit artikel vorig jaar al geschreven, want 'nu' en 'schooljaar 2015' is... nu). en het klopt ook niet helemaal. Mijn collegegeld is namelijk wel duurder geworden. Overigens ben ik het wel eens met het sociale leenstelsel, wat we hiervoor hadden was echt niet goed. Nu is het veel eerlijker verdeeld, ook al beseffen sommige mensen dat niet. Ik ga in ieder geval gewoon studeren.

 • 2 jaar geleden Mint

  Leuk dat de overheid ervan uitgaat dat ouders mee betalen als ze dat kunnen, want mijn ouders doen dat niet.

 • 2 jaar geleden --

  Hartstikke bedankt voor de informatie die iedereen al wist. Elke student die dit nog niet wist en in september gaat beginnen kan beter niet gaan studeren. Lekker nutteloos artikel dit alsof het hele internet er nog niet mee vol staat?

 • 2 jaar geleden Liah

  @Dreamgirl, Dat is waar! Ik was vergeten dat je pas hoeft af te lossen zodra je genoeg verdient

 • 2 jaar geleden Lis

  Ehm ik snap er niks van.

 • 2 jaar geleden Dreamgirl

  @Liah, ik snap dat je dat denkt, maar de eerste 2 jaren dat je afgestudeerd bent hoef je niks af te lossen. En als jij een slecht betaalde baan krijgt, of helemaal geen baan, dan hoef je dus ook helemaal niks af te lossen. In die jaren na je studie kun je dus zoeken naar een goedbetaalde baan en pas dán, als je genoeg verdient, mag je gaan aflossen. Dan is rond de 30 euri niet veel misschien zei ik het inderdaad een beetje kort door de bocht, bedoelde het niet zo makkelijk haha. Vind het zelf trouwens ook krom dat ze willen bezuinigen op het onderwijs en er tegelijk in willen investeren, maarja... We moeten het er maar mee doen.

 • 2 jaar geleden ChaisingtheSun

  Petitie gaat niet werken-> lang leve de democratie -,-

 • 2 jaar geleden HarryStylesismybae. • 2 jaar geleden Liah

  @Dreamgirl, tja 30 euro per maand kan echt veel zijn als je na je studie op jezelf gaat wonen en dus allerlei verzekeringen, huur en boodschappen moet betalen en misschien ook nog in het levensonderhoud van kinderen moet voorzien. Dus lenen gewoon doen is een beetje kort door de bocht denk ik Je zit er toch langere tijd aan vast. Je moet eerst nog maar een baan zien te krijgen na je studie. Liever geen lening, maar ja ze maken het je in Nederland onmogelijk nu... En sorry hoor maar ik geloof er niets van dat het onderwijs ook daadwerkelijk zal verbeteren....

 • 2 jaar geleden Liah

  Voor mbo-ers blijft de prestatiebeurs toch gewoon dacht ik? Alleen voor hbo-ers wordt het een lening.

 • 2 jaar geleden Dreamgirl

  Hoi! Super goed dat jullie hier een artikel over maken Ik maakte me eerst ook druk over dit nieuwe stelsel want ik ga in september beginnen met studeren, maar je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken! Mijn opa heeft bij een bank gewerkt en heeft er verstand van en hij zegt dat je later echt niet veel hoeft terug te betalen. Er geldt zo'n laag rentepercentage dat je wss rond de 30 euro per maand zit. En als je het na 35 jaar niet meer kunt betalen, dan wordt de restschuld kwijtgescholden. Gewoon lekker lenen dus, niet al te veel natuurlijk, maar zeker niet te weinig. Je kunt altijd beter te veel dan te weinig lenen.

 • 2 jaar geleden Sherry

  Wtf nou snap ik er helemaal niks meer van. Al dat gezeik ook, met die regering. Ze beslissen iets en kijken later wel wat de gevolgen zijn. ''Jullie zijn de toekomst.'' Denk je dat we nou aangemoedigd worden om te studeren? Waarschijnlijk gaat het bespaarde geld gewoon naar nutteloze dingen die de stempel ''onderwijs'' krijgen. Ik word zo gek van dit land. Dus ik moet over 3 jaar (zit nu in mavo 4 daarnan nog 2 jaar havo) iedere dag lekker op en neer van Zeeland naar Amsterdam OMDAT mijn ouders niet genoeg geld hebben om mij op kamers te krijgen? Lang leve de overheid.

 • 2 jaar geleden Limited Editon †

  Mijn ouders zeiden laats dat het weer net zo werd als vroeger, dat alleen de rijke mensen met een goed inkomen hun kinderen kunnen studeren. Nou, dat komt er inderdaad. ik wil na mijn mbo nog hbo doen, en ik moet alles zelf betalen, maar ik heb geen behoefte om 35 jaar in de schulden te zitten..

 • 2 jaar geleden livingthenormallife

  mijn ouders leven al erg lang in schulden en ik kan zien dat ze er erg ongelukkig van worden (en ik ook). Ik dacht, zodra ik het huis uitben en heb gestudeerd ga ik het heel anders aanpakken zodat dit niet bij mij gaat gebeuren. Nou, dat gaat dus niet lukken..

 • 2 jaar geleden Shugglebird

  Jammer dat ze dit doorvoeren.. Maar denk dat de Nederlandse studenten het nog steeds niet slecht hebben hoor, in Engeland betaal je gauw 10.000 per jaar en in Amerika is het normaal om na je studie een schuld van meer dan 100.000 euro te hebben. Bovendien is het wel een investering in je eigen toekomst + een acceptabele regeling. Maarja, ik heb misschien makkelijk praten aangezien ik al in m'n master zit... :P

 • 2 jaar geleden Delucion

  Ov word alleen vergoed boven de 18 toch? Misschien handig om te vermelenden, want veel mensen beginnen eerder dan hun 18de

 • 2 jaar geleden Choi

  Vreselijk dit! Er zijn zoveel andere dingen waarop ze kunnen bezuinigen! Zelf betwijfel ik ook of staken en een petitie tekenen iets gaan uithalen... hoe dan ook; goed artikel! Erg informatief

 • 2 jaar geleden noreen

  Als je dus amper geld heb ken je noet studeren fuck logic

 • 2 jaar geleden Treacherous

  Als ze beter onderwijs willen, zorg voor gepassioneerde leraren en een ander systeem waarvan tieners geen mental breakdowns krijgen. ze maken alles echt alleen maar erger...

 • 3 jaar geleden Carmen Heijligers

  Het moet nog door de eerste kamer heen, daarom is het van groot belang dat IEDEREEN, ouders, docenten, leerlingen komen staken 14 november malieveld den haag van 13.00 tot 16.00. Vele scholen geven er vrij voor, en mocht je met een groep van 10 man kunnen gaan heeft de NS een actie retourtje 7 euro waar je ook vandaan komt.

 • 3 jaar geleden Elieselotje

  Serieus één van de slechtste ideeën ooit. Natuurlijk is het goed dat er geïnvesteerd gaat worden in scholen, maar dat zou ik doen door op iets anders te bezuinigen. 1 op de 10 kinderen gaat nu niet meer studeren omdat het simpelweg gewoon te duur wordt. Bovendien zijn wij de mensen die zometeen de pensioenen van o.a. deze lieve mensen die dit plan bedacht hebben mogen betalen. Daarvoor moeten wij zelf natuurlijk ook genoeg geld hebben (dus geen schulde en niet dat er relatief weinig geld overblijft na het betalen van belastingen etc. omdat je een lager salaris hebt). Bovendien is het gewoon absurd dat dus die 10% niet kan studeren terwijl daar ongetwijfeld slimme mensen tussen zitten. Dáárom ga ik staken op het Malieveld in Den Haag!!

 • 3 jaar geleden Chloor

  @josje hahahahahahahah ik ga vet hard stuk

 • 3 jaar geleden Lill

  Haha wat me vandaag nog overkwam, ik wilde me inschrijven als 18 jarige in een huis, mocht het niet omdat ik een KIND was. Dus ik als kind mag lekker met geldzaken beginnen, maar me inschrijven als medehuurder is niet mogelijk. Jajaja, dikke vinger overheid.

 • 3 jaar geleden Curlywurly

  Echt een heel slecht plan! Ze kunnen op zo veel andere dingen bezuinigen, die naar mijn mening niet echt noodzakelijk zijn. Studeren is heel belangrijk en zo wordt er voor gezorgd dat sommige mensen niet gaan studeren. Ook zullen er mensen in het buitenland gaan studeren.

  Door je studie krijg je een enorme schuld en daardoor veel stress. Ik zit er nu best wel tegenop om te gaan studeren, terwijl ik eerst niet kon wachten....

 • 3 jaar geleden Emberhanna

  Aan de ene kant vind ik het ook echt niet chill natuurlijk, geen zin om mijn "nieuwe leven" na mijn studie met schulden te beginnen.. Aan de andere kant heb ik er ook wel begrip voor. Er zijn namelijk mensen die studiebeursen krijgen en het geld uiteindelijk aan hele andere dingen uitgeven. Dit is natuurl,ijk zonde van het geld. Voor mensen die wel eerlijk zijn is dit dus echt heel erg kut, zeker als je studie nogal duur is (moii).. Nu moeten dus ook alle eerlijke mensen 'boeten'

 • 3 jaar geleden Annaaaa:)

  Echt superslecht idee. Je begint je 'leven' gewoon met een schuld. Misschien wil je ook een huis? Of een auto? Dat kan dan allemaal niet. En ik word net in het jaar dat het ingaat student.

  En de mensen die het allemaal beslissen hebben al gestudeerd en verdienen bakken met geld! Aso's.

 • 3 jaar geleden NEZ

  Fijn dat jullie alles zo duidelijk uitleggen!

  Wel echt kut hoor, ze dwingen je gewoon te lenen. Het wordt zoveel duurder, kunnen ze dat geld niet gewoon van wat ''onbelangrijkere'' dingen afnemen. Zoals onnodig parken verwijderen en onnodig dingen neerzetten als kunstwerken enzo (het is mooi ja, maar dat kost echt heel veel geld) ze gunnen studenten geen leven meer, en ik weet zeker dat elke student ook degene die niet gaan lenen, het echt heel zwaar gaan krijgen en veeeeel minder kan besteden aan ook leuke dingen. Je moet dan gewoon heel krapjes leven..

 • 3 jaar geleden Josje

  Dit zijn momenten waarop ik me realiseer dat ik veel en veel te laat ben geboren..

 • 3 jaar geleden Floor

  Balen

 • 3 jaar geleden Madelief-xx

  READ THIS YOU WILL BE KISSED ON THE NEAREST FRIDAY BY THE LOVE OF YOUR LIFE. NOW YOU'VE STARTED READING THIS, DON'T STOP. THIS IS FREAKY.

  1) say ur name 10 times

  2) say ur mums name 5 times

  3) say ur crush name 3 times

  4) PASTE THIS TO FOUR OTHER COMMENTS IN 143 MINUTES. WHEN YOUR DONE PRESS F6 AND YOUR CRUSH NAME WILL APPEAR IN BIG LETTERS ON THE SCREEN. THIS IS SO FREAKY BECAUSE IT ACTUALLY WORKS

 • 3 jaar geleden xcharrr_

  Het is natuurlijk wel balen dat de studiefinanciering verdwijnt, ik word er zelf ook slachtoffer van maar in vergelijking met andere landen vallen de prijzen van de studies in Nederland enorm mee. Hier betaal veel minder collegegeld per jaar in vergelijking met Engeland bijvoorbeeld waar je al gauw aan €15000 zit. Natuurlijk verschilt het per studie. Er zullen wel wat mensen naar het buitenland gaan maar de mensen zullen niet massaal vertrekken. En of het studeren weer voor de elite wordt? Dat denk ik niet, iedereen heeft het recht op een lening en de rente en de totale schuld blijft hetzelfde. Is dit een voordeel? Ja, omdat inflatie ervoor zorgt dat je na een aantal jaren veel minder hoeft te betalen dan het oorspronkelijke bedrag in totaal was. Dus uiteindelijk zal het wel te doen zijn denk ik anders zal het natuurlijk nooit afgeschaft zijn. Maar het blijft natuurlijk wel kut.

 • 3 jaar geleden Bo

  Dit is kut. Echt kut.

  Dan maar niet studeren...

 • 3 jaar geleden Lill

  Als deze regel ingaat, dan gaat het helemaal mis. Er zijn mensen die onstabiele thuissituaties hebben, ver wonen van hun school of kinderen hebben.

  Als studenten weinig geld hebben, dan wordt er weinig uitgegeven, als studenten weinig kopen of gebruik maken van diensten is er minder werk, door minder werk kunnen bedrijven failliet/bezuinigen en zo door en zo door.

  Happy End, Nederland samen met Griekenland in de put.

 • 3 jaar geleden Paper_Tiger

  Dus niet voor studenten die dit jaar beginnen? Alleen voor studenten vanaf volgend jaar, toch? Dan krijg ik gedurende mijn hele studie nog een studiebeurs of alleen het eerste jaar?

 • 3 jaar geleden Scha

  Nou dat is fijn je krijg wel je OV kosten vergoed. Als we al 12.000 tot 15.000 moeten terugbetalen kan er ook nog wel 2.000 van het OV bij...

 • 3 jaar geleden Sweetdonkey

  Hmmm.. aan de ene kant is het wel zo dat er mensen zijn die niet echt hard werken voor hun studie en denken van ach komt wel goed. Dan is het ook stom dat ze daar dan geld voor krijgen maar aan de andere kant... Als je na je studie met een schuld zit en je kunt geen baan krijgen door de crisis enz dan is dat ook behoorlijk klote.

 • 3 jaar geleden Chocolateduck

  Verwijderen jullie reacties of is er iets mis met mijn verbinding?

 • 3 jaar geleden Alexandra

  Helemaal eens met Karbonkel en de rest!

  Ik werk twee dagen en krijg het nauwelijks rond met mijn studie, gezien ik WO Bouwkunde doe aan de TU Delft en bijna met mijn master begin, totaal geen rooskleurige toekomst maar een studie die enorm veel tijd vraagt om doorheen te komen. Mijn medestudenten vallen met bosjes neer door overspanningen en te veel druk om alles maar op tijd af te krijgen. Ik loop ondertussen ook op mijn tandvlees en dit is nog eens een extra klap. Ik ben blij als het allemaal voorbij is, terwijl je studententijd eigenlijk de leukste moet zijn! Je werkt je hele leven ondertussen en gaat dan dood, en het studeren dat leuk moet zijn wordt nu ook weggenomen door extra zorgen en gelijk volwassen worden met veel verantwoordelijkheid op je 18de....

  De vraag wie er wel of niet met 2015 stufi gaat krijgen is volgens mij gewoon niemand. Ook als je bezig bent met studie, krijg je vanaf 2015 geen stufi meer, het wordt allemaal leenstelsel.

  Het eerste plan wat er ook doorheen was gekomen was om de masterstufi eruit te gooien, nu is alle stufi eruit. 2015 wordt echt het schrapjaar.

 • 3 jaar geleden Neverland

  Dit is echt shit,

  Ik denk dat het aantal hoogopgeleiden in Nederland hierdoor zal dalen.

  Wie wil nou tijdens en na zijn studie steeds geconfronteerd worden met zijn/haar schulden.

 • 3 jaar geleden Karbonkel

  Nu heb je op zich nog wel eens geld over om ook eens een keer iets leuks te doen en even te ontspannen, dan dus niet meer. Dus dat betekend meer dan 12 uur werken, 40 uur studie (ten minste, dat staat ervoor)... En dat vier jaar (soms langer) non stop. Dan kom je in het werkveld terwijl je over vermoeid bent, praktisch al overspannen en ook nog eens zonder geld met schulden. Wauw.

 • 3 jaar geleden Jennifer

  Heb ik na jaren eindelijk de beslissing gemaakt om weer terug naar school te gaan, komt ons achterlijke kabinet met dit aan…. Geen school meer dus voor mij.. heb geen zin om tot mijn 65ste in de schulden te zitten :S

  Voor mensen die nog bij hun ouders wonen, is het misschien nog haalbaar. Maar als je op jezelf woont is het gewoon niet meer haalbaar.

 • 3 jaar geleden Cindy

  Laat de fucking regering een gedeelte van hun loon inleveren. En als ze ook nog eens veeeel minder geld zouden geven aan Griekenland en al die landen, dan hoeft er niet te worden bezuinigd op het onderwijs of de gezondheidszorg! Want zij verdienen hun geld wel, met wat hun denken het land ´goed´ besturen. En schaf ook meteen de koning af. Of in ieder geval zijn ´loon´

 • 3 jaar geleden Inmiscible

  Wat ik dus net van mijn broer hoorde, is dat ze misschien een uitzondering willen maken voor bèta-studies. (Ik weet niet in hoeverre hoor, ook deze mensen zullen er vast en zeker nog steeds op achteruit gaan). Bedrijven zitten namelijk met een tekort aan deze mensen en door het leenstelsel zijn ze bang dat er nog minder mensen in deze richting op de arbeidsmarkt komen. Ook voornamelijk omdat bèta-/technische studies behoorlijk zwaar zijn en de kans hierdoor groter is dat mensen uitloop van hun studie krijgen. Dit is dan nauwelijks meer te betalen met het leenstelsel. Maarja, ik weet niet in hoeverre dit er ook daadwerkelijk door gaat komen. Maar bedrijven zitten hier dus wel over te denken.

 • 3 jaar geleden anna

  weet je wat ze zouden moeten doen, je moeten laten kiezen tussen stufi of een ovkaart!!!!!!! (als ze dan toch willen bezuinigen)

  voor mensen die thuiswonen is een ovkaart een betere keuze.

  en voor mensen die uit huis wonen stufi.

  als je op kamers woont, ga je vast nog wel eens naar huis, maar die reiskosten die je dan hebt zijn lager dan dat je stufi is. (als je niet zo vaak gaat tenminste)

  en als je als uitwonende toch liever een ovkaart wilt, kun je daar dan gewoon voor kiezen!!!!

  vind ik een beter idee, want ik heb straks alleen een ovkaart waar ik niets aan heb.

 • 3 jaar geleden anna

  nieuwe student is iemand die aan het 1e jaar van z'n studie begint neem ik aan... (in ieder geval niet iemand die aan z'n 3e jaar begint ofzo).

  @Rosedaley, als je bedoelt dat je nu in september begint dan krijg je nog wel gewoon 4 jaar stufi

 • 3 jaar geleden Turtletimes

  Maar in ieder geval, dit hele plan bezorgt me echt buikpijn. Ik betaal alles zelf en werk zoveel als mogelijk is, maar het idee dat ik ondanks alles dan toch nog met een schuld van heb ik jou daar word opgescheept nog voor mijn 18e...

 • 3 jaar geleden Turtletimes

  Ik snap alleen 1 ding niet, het is voor de ''nieuwe'' student vanaf 1 September 2015. Wat word onder nieuwe student gerekend? De mensen die net hun diploma hebben gehaald en beginnen aan hun opleiding? Of ben je ook een nieuwe student als je gaat beginnen aan bijvoorbeeld je 3e schooljaar? Als ik komende schooljaar begin, krijg ik dan dus nog maar 1 jaar studiefinanciering of 4 jaar?

 • 3 jaar geleden anna

  ik heb al berekend dat ik als ik weer ga studeren, 700 per maand moet verdienen. (en 100 euro van m'n spaargeld per maand gebruiken)...

  anders moet ik bijlenen (wat ik absoluut niet wil).

  dus dat wordt iets van 17 uur per week werken. :')

  en ik zat te denken aan een technische studie op wo niveau. dus daar moet ik ook wel veel tijd in steken verwacht ik.

  (((( geen vrije tijd meer denk ik!!!!! maar het is wel mogelijk (:

 • 3 jaar geleden Blondine

  Ik ben het volledig eens met Alexandra, want ik zit ik precies in dezelfde situatie.

  Mijn vader verdient vrij veel geld, maar hij betaalt geen cent voor mijn studie. Mijn moeder is werkloos en leeft van een krappe alimentatie, dus kán ze me niet ondersteunen, ook al zou ze wel willen. Sommige rijke ouders wíllen niks betalen, ook al zijn ze wettelijk verplicht om dat te doen. Nu me basisbeurs wegvalt, moet ik mijn master sowieso helemaal gaan lenen, daarnaast doe ik een dure studie waarbij ik heel veel extra dingen moet aanschaffen naast de boeken. Vervolgens wordt er ook nog gezegd dat een studie een investering is in de toekomst en dat je genoeg kan verdienen om het allemaal af te betalen met een universitaire studie. Hello? Universitaire studie staat niet gelijk aan een rijkeluis baan met een hoog inkomen! Dat bewijst de studie van mij wel weer (diergeneeskunde = hard werken, moeilijk baan vinden en zeer gemiddeld inkomen). Ik vind dit heel leenstelsel maar een grote pain in the ass…. -.-

 • 3 jaar geleden Alexandra

  Veel mensen denken nu dat studeren wat voor de rijken wordt, maar dat is alle behalve waar.

  De armere mensen krijgen namelijk alsnog stufi.. Dus ook die zijn in staat te studeren. Als die daarnaast werken (wat ik nu ook doe) komen zij gewoon prima hun studententijd door.

  Wat ik niet eerlijk vind is het feit dat mijn ouders te veel verdienen en ik dus volledig van de stufi geschrapt wordt. Ik doe studeren volledig op mijzelf en krijg niet ondersteuning van mijn ouders, ook niet straks als ik alles zelf moet betalen.

  Maar daar denkt niemand aan?

  Het is belachelijk dat ze alles in een leenstelsel gooien, gezien het nog meer druk zet op het goed kiezen van een toekomstig beroep op je freacking 18de. Dat is hartstikke lastig en helemaal niet zo makkelijk te bepalen.

  Ik ben erg benieuwd wat dit gaat betekenen voor het studeren en economisch voor de toekomstige generatie. Er komt steeds meer gelddruk op onze schouders te liggen...

 • 3 jaar geleden TF_x

  https://www.cash4girls.nl/aanmelden.php?ref=375449

 • 3 jaar geleden brokenmirror

  De Nederlandse politiek naait alle niet-rijken in de kont, maar dat is niet nieuw toch?

 • 3 jaar geleden Stephiee

  @Aishatjee Gewoon blijven dromen! Als je iets echt graag wilt, komt het uit! YOU GO GIRL!

 • 3 jaar geleden sanne

  Er wordt hier heel vaak €2000 collegegeld genoemd + boeken. Dit zijn voor heel veel studies lang niet alle kosten. Ik studeer archeologie en ik heb bijvoorbeeld een verplichte excursie in het derde jaar en daarnaast nog een buitenlandse opgraving. Alleen dat kost als zo'n €600 extra plus dan nog veiligheidsschoenen, een troffel etc. Heel veel andere studies zullen ook zulke kosten hebben.

  Daarnaast is het niet altijd te doen om thuis te blijven wonen, niet alleen reizen is een onderdeel maar ook volwassen worden. Op een gegeven moment ontwikkel je jezelf gewoon en dan is het lastig om thuis te wonen want je wordt volwassen.

  Verder is het ook niet per sé het geval dat je veel gaat verdienen, een kennis van me schreef vandaag dat ze €11 in het uur verdient als promovendus en daarvan gaat €1 naar haar studieschuld.

  Daarnaast vind ik het vreemd dat iemand met een uitkering van mijn leeftijd (22) €677,27 per maand is en dat er dan níet naar het inkomen van de ouders gekeken wordt als je op jezelf woont. Daarentegen krijg ik €270 van de duo, dus ruim €400 minder en heb ik dus die kosten van zo'n €2000 aan collegegeld. Daarbij heb ik in de eerste twee-en-een-halfjaar wel gewerkt maar ik heb daar op dit moment écht geen tijd voor. Mijn studie is een 9-5 baan plus dan nog de extra cursussen.

  Ik ben ontzettend blij dat ik in mijn studietijd nog wel stufi kreeg, maar het is echt geen overbodige luxe.

 • 3 jaar geleden Urbosa

  Geldt het sociale leenstelsel alleen voor hbo en hoger? Dus het mbo niet? Of heb ik dat verkeerd Haha

 • 3 jaar geleden Aishatjee

  Daar gaat me droom stewardess worden

 • 3 jaar geleden XLittleprincess

  oke ik zeg niet dat ik het eens ben met sociaal leenstelsel maar aan de andere kant..

  - Hoeveel jongeren nemen hun studie nou niet serieus.. en houden zich alleen maar bezig met stappen een feestjes.. die denken ag heb 10 jaar om het te halen.

  - Of hoeveel nemen even een beslissing van uh dat ga ik studeren die vervolgens nog 3x switchen.

  Ik zeg niet dat iedereen zo is. ik neem namelijk mn studie serieus. maar vind het aan ene kant best goed want ken er genoeg die het zien als een spelletje.

  plus.. je kan met sociaal leenstelsel, behoorlijk wat geld terug vragen bij de belasting. ivm Schoolkosten/boeken kosten.. en je investeert in je toekomst want uiteindelijk kom je uit op een terug betaal bedrag van 49 euro p/m.. plusminus.. nou poehpoeh daar moet je als afgestudeerde HBO'er/Wo'er niet van wakker liggen als je een baan hebt want dan doe je iets fout..

  plus. studeren kan je zo duur maken als je zelf wilt.. ja je kan op kamers.. logisch.. maar je hebt kamers en kamers.. de ene neemt genoegen met een kamer van 250/350 euro per maand.. alleen je kan ook 800 euro permaand betalen voor een appartement.. sja. je kan boeken 2de hands kopen of alles spiksplinter nieuw.. je kan 6 keer per jaar op vakantie gaan of 2 keer per jaar..

  met andere woorden.. je maakt het zo duur als je zelf wilt.. en oké het is shit.. maar je moet het zien als een motivatie om extra inzet te tonen voor je studie..

 • 3 jaar geleden destiny

  echt weer zo'n kutte nederlands actie. ze zijn weer bezig hoor

 • 3 jaar geleden patricia

  @floriene heel veel succes met elke dag op en neer leeuwarden maastricht of desnoods groningen amsterdam, tijd voor je studie ben je dan namelijk kwijt aan reizen. Het klinkt allemaal heel mooi, maar om dat te realiseren heb je gewoon meer uren op een dag nodig. (hier laten we dan even buiten dat je dus al helemaal geen baantje meer kan hebben om die 2000 euro te betalen die niet alle ouders zo even kunnen betalen)

 • 3 jaar geleden Blush_xoxo

  Ik vind dit echt compleet belachelijk. Ik ben ook van de eerste lichting die hiermee te maken krijgt, en ik heb besloten dat ik na mijn Vwo een jaar ga werken en daarna studeren in België of Scandinavië. In Scandinavië is studeren namelijk gratis (sommige andere EU landen ook) en in België schijnt het heel goedkoop te zijn.

 • 3 jaar geleden Floriene

  @patricia daar heb je toch het studenten ov voor?

 • 3 jaar geleden Scorpio

  defuk. Hoe en waar kan je de petitie tekenen?

 • 3 jaar geleden patricia

  @floriene, "als je perse op kamers wilt" je beseft je wel dat de meeste studies simpelweg niet overal te volgen zijn en je dan soms aan de andere kant van het land studeert... Het is niet altijd een kwestie van willen

 • 3 jaar geleden Naomi2812

  Echt raar dit. studeren was al niet goedkoop.

 • 3 jaar geleden Lottexxx

  belachelijk dit! studeren is al duur, nu word het nog duurder

 • 3 jaar geleden kuslotje

  slaat helemaal nergens op dit.... nu krijg je weer precies t zelfde als vroeger, rijke kinderen kunnen studeren, armere kinderen niet. ik snap niet dat de overheid dit doet. + het geld wat ze nu besparen wordt in het onderwijs gestopt, maar wat heb je aan beter onderwijs als er veel minder kinderen studeren? heel slecht vind ik dit.

 • 3 jaar geleden Floriene

  Ik ben er absoluut tegen, maar op zich is 2000 wel te doen. Als je per se op kamers wilt, zelf werken. Maar als je thuis blijft wonen is het alleen die 2000 plus boeken, ik denk dat de meeste ouders dat wel kunne betalen toch?

 • 3 jaar geleden Bettiepage

  Ik was eigenlijk verbaasd dat elke Nederlandse student zomaar geld kreeg. Ik vind het correcter dat alleen zij die het werkelijk nodig hebben extra geld krijgen.

 • 3 jaar geleden Nirvana

  Ik zit nu in de derde klas en kan me niet voorstellen dat ik twee jaar later, precies weet wat ik moet doen. De studies die me het meest aanspreken hebben een niet al te rooskleurige toekomst - behalve als ik echt talent zou hebben. Om een studieschuld op te bouwen gelijk als ik afgestudeerd ben, schrikt me af. Het is voor mijn moeder gewoonweg niet mogelijk om me financieel te steunen als ik ga studeren. Eerlijk gezegd, vind ik de vooruitzichten niet fijn, maar aan de andere kant, als ik studeer dan investeer ik toch in mijn toekomst? De ene studie heeft misschien minder baanperspectief dan de ander maar, one way or the other, in beide gevallen investeer ik in mijn toekomst. Eigenlijk is het enige obstakel dus de studieschuld, maar met een lage rente en als hbo'er een hoog salaris, kun je die schuld langzaamaan afbetalen, toch?

 • 3 jaar geleden patricia

  ik vind dit echt nog steeds de meest rare keuze, want alaten we proberen uit de crisis te komen door te besparen op onderwijs. DE TOEKOMST! het is zo ontzettend scheef om op de toekomst gaan te bezuinigen, maar oké wie ben ik hè...

  Daarbij komen ze dan weer met zo'n geweldige tegemoetkoming die te maken heeft met inkomen van ouders. Sorry hoor, maar mijn vader krijgt vaak net te veel betaald, maar omdat ze zo "dom" geweest zijn om een te hoge hypotheek af te sluiten die eerst nog wel kon, hebben wij nooit geld over. Ik heb een baan om mezelf te onderhouden terwijl ik nog thuis woon en niet studeer maar gewoon naar school ga. Als ik ga studeren moet ik dat ook zelf betalen want het geld is er simpelweg niet, ondanks dat mijn vader genoeg verdient. Beetje jammer dat dit met meerdere dingen zo is en dat vaak de kinderen worden gestraft voor de ouders hun fouten.

 • 3 jaar geleden Chocoholic

  Ik wordt dit jaar nog 18, als ik nu mijn studiefinanciering nog aanvraag hoef ik die dan niet terug te betalen?

 • 3 jaar geleden Louise

  Het is een beetje dubbel. Er zijn nu weinig banen, zelfs voor een bijbaantje moet je al ervaring hebben om te worden aangenomen. Hoe kunnen jongeren ervoor zorgen dat hun studie betaalbaar blijft terwijl het voor hen lastig is om aan een bijbaantje te komen?

 • 3 jaar geleden claudje

  Ik vind het echt belachelijk. Zo word je toch ook niet meer gestimuleerd om te gaan studeren? Ik moet precies dat jaar beginnen met studeren, maar heb geeneens een bijbaantje want ik doe graag aan sport. Moet ik dat dan soms gaan opgeven, omdat ik zoveel geld moet betalen? Jemig.

 • 3 jaar geleden Melissa

  Ik vind het belachelijk dat het leenstelsel weggaat. Sommige ouders kunnen de studie(s) van hun kind(eren) niet betalen. Dus moet je gaan lenen. Het gevolg is dat er minder studenten gaan studeren, omdat ze anders met een studieschuld zitten. En na je opleiding moet je nog maar hopen op een baan, want als de crisis zo door gaat is het moeilijk om werk te vinden. Dus dan kun je je studieschuld niet af betalen. Je ziet dan dat de wat rijkere mensen wel (verder) kunnen studeren en de gemiddelde Nederlanders niet.

 • 3 jaar geleden Limited Editon †

  ik denk dat hierdoor heel veel niet meer gaan studeren omdat ze het niet kunnen betalen.

 • 3 jaar geleden sanne

  @Marlot Als ik mijn studie heb afgerond en daarna een baan heb, waarom moet ik dan meebetalen aan de huur van armere mensen (huursubsidie) of de studie van kinderen van armere mensen (aanvullende beurs) etc. In dit land krijg je heel veel als je minder te besteden hebt, maar als je hard werkt voor je een betere baan met een beter salaris wordt je keihard genaaid. Je studietijd is een periode waarin je ónder bijstandsniveau moet rondkomen, maar waarin je geen recht hebt op allerlei extra's want je bent student. Om dan die stufi ook nog weg te nemen, iets wat écht geen vetpot is maar een extratje om hooguit jezelf te voorzien van een dak boven je hoofd vind ik heel ernstig. Ik zou nu ook kunnen werken ipv studeren, ik maak op dit moment studiedagen van 9-5 en in de zomervakantie doe ik extra cursussen om met een mooi CV op de arbeidsmarkt te komen. Het is tegenwoordig namelijk helemaal niet meer zo dat een studie gelijk staat aan een baan met waardoor je veel geld gaat verdienen.

 • 3 jaar geleden Marlot

  Waarom zou de overheid voor jouw studie moeten betalen met het geld van anderen (dus ook van degenen die zelf niet (gaan) studeren)? Ik snap niet dat hier zoveel mensen zo boos om zijn. Als er in jou geïnvesteerd wordt, waardoor je veel kan verdienen, is het toch ook niet gek dat je dat dan weer terug moet betalen? Ik ben blij dat ze dit gaan doorvoeren. Zo blijft er meer geld over voor verbeteringen die soms hard nodig zijn.

  @Cheshire Cat Precies!

 • 3 jaar geleden Manon

  @Cacharell Het geldt voor nieuwe studenten per 1 september 2015. Sta jij vanaf 1 september 2014 ingeschreven ben jij dus geen 'nieuwe' student, en heb je nog steeds recht op studiefinanciering vanaf februari.

 • 3 jaar geleden Emma - Redacteur Girlscene (redactie)

  @Cacharell Met het sociaal leenstelsel krijgen mbo'ers onder de 18 jaar ook ov

 • 3 jaar geleden M.

  Blablabla bezuinigen, blablabla..ja ja. Wie houden ze nou weer voor de gek?

 • 3 jaar geleden soixanteneuf

  En "onderwijs verbeteren", hahaha, echt niet. Gaat gewoon naar die kutbabyboomers.

 • 3 jaar geleden soixanteneuf

  Dit slaat nergens op. Doei kenniseconomie.

 • 3 jaar geleden Saws

  leuk, ik heb nu ook echt zin om te gaan studeren wetend dat ik waarschijnlijk eindig met 30.000 euro schulden.

 • 3 jaar geleden Cheshire Cat

  Je kunt wel gaan studeren als je er het geld niet voor hebt, je moet het geld dan alleen gaan lenen. Dan zit je inderdaad aan het eind van je studie met een studieschuld, maar aangezien je dan hoogopgeleid bent kom waarschijnlijk ook weer aan een goede baan en zo kun je je schuld aflossen. Ik begrijp niet dat mensen het zo vanzelfsprekend vinden dat de overheid iedereen maar geld toeschuift en doet alsof er nu totaal geen kansen meer zijn om hoger op te komen.

 • 3 jaar geleden Sara

  Wat is dit

  Dit is net als in amerika als je geen geld hebt heb je ook geen toekomst maar hier kunnen we nog lenen

  Ik zit nu in de derde van mavo en heb een bijbaan genomen om te sparem voor mijn studie en alles dit is echt slecht wat ze doen

  De studie die ik wil volgen is echt duur en duurt meer dan 8

  jaar

  We moeten ook nog eens ons boeke. Betalen en kamer

  Nu ben ik helemaal gestresst

 • 3 jaar geleden XtraSmall

  @Floriene, wat dacht je van eten? boeken? huur? Leven is niet gratis..

 • 3 jaar geleden Liselotta

  Nou fijn eerste wat je in je 'volwassen'leven moet doen is schulden aflossen! Op de toekomst besparen is niet slim. Waar moeten de hoogopgeleiden straks vandaan komen als niemand het kan betalen? Buiten het college geld moet je ook nog een kamer hebben, eten,...

 • 3 jaar geleden Floriene

  Ik wil niet stom of lullig doen, maar die 2000 euro per jaar dat is toch alles wat je ouders moeten betalen?

 • 3 jaar geleden Sacha

  @Chesire cat. Dat klopt precies wat je zegt. We gaan met dit plan dus terug in de tijd, een stap terug in plaats van vooruit. Moeten we dat willen als 'modern', 'sociaal' westers land?

  En nee mijn ouders hebben daardoor inderdaad nooit kunnen studeren!

 • 3 jaar geleden Cacharell

  @Lana

  mbo'ers kregen altijd al ov hoor! Dat is niet nieuw .. gewoon vanaf 18 jaar

 • 3 jaar geleden Cacharell

  Ik ga nu september 2014 een nieuwe studie doen voor 4 jaar. Stel, ik zeg in februari 2015 van dit is toch niet mijn opleiding, kan ik dan gelijk een andere studie doen zonder het leenstelsel? Dat is mij niet duidelijk, want er staat per september 2015.

 • 3 jaar geleden Sandrá

  Alle studenten die nu of in september 2014 beginnen met studeren vallen niet onder deze regeling. Als je een nieuwe studie gaat beginnen heb je pech dan val je onder de lening. op het HBO krijg je 4 jaar stufi wil je nog een master gaan doen dan is dat jaar voor je zelf.

 • 3 jaar geleden anoniem

  Ik doe nu al een opleiding, maar als ik hierna een master of een nieuwe studie wil doen, na 2015 dus. Moet ik dan ook lenen of ben ik geen nieuwe student?

 • 3 jaar geleden Tessa

  Wat een bullshit. Ja bespaar maar op de toekomst van het land. Goede zet dit, overheid.

 • 3 jaar geleden Ichel95

  Ik studeer dit jaar voor het eerst. Wanneer ik door ga met mijn huidige opleiding (4 jaar), geldt dit stelsel dan ook voor mij?

 • 3 jaar geleden Cheshire Cat

  Calm your tits ladies! Wat een ontzettende doemdenkers hier. Ik denk dat jullie vergeten dat er vroeger ook sprake was van een leenstelsel? Jullie ouders hebben hier waarschijnlijk ook mee te maken gehad, en zijn die daardoor geremd om te studeren?

  @ livelaughlove_: de mensen die nu in de regering zitten zijn dus hoogstwaarschijnlijk van de generatie die zelf ook gewoon nog met een leenstelsel te maken hebben gehad.