Travel

5 redenen om alleen te reizen

46
...

Het lijkt misschien eng, maar in werkelijkheid is het het leukste wat je ooit kunt doen: in je eentje reizen. Nooit meer wachten met reisjes omdat je vrienden geen geld hebben, even een momentje om jezelf te leren kennen en na te denken over wat je wilt met je leven, en vrienden maken in alle uithoeken van de wereld. What’s not to like? Reisblogger Milou van Explorista deelt met Girlscene vijf redenen waarom soloreizen de beste ervaring van je leven is.


bron

Je maakt nieuwe vrienden
Het is veel verleidelijker en makkelijker om met je beste vriendin op reis te gaan. Want alleen reizen, is dat niet eenzaam? Hell no. Zodra jij één voet over de drempel van een hostel zet, is iedereen daar een potentiële nieuwe vriend(in). Iets waar je niet (of minder) open voor staat als je al met iemand reist. Alleen reizen biedt je de mogelijkheid vrienden voor het leven te maken. Zo belandde ik met drie wildvreemde (en betrouwbare!) gasten in een geheime bar in Kopenhagen, en spoten mijn cocktails door het lachen bijna via mijn neus weer naar buiten. Niets zo intens als reisvriendschappen. Je bent allebei verlost van je bagage die je thuis hebt (ex-vriendjes, slechte cijfers, etc), en bent een momentopname. Je gaat met elkaar om omdat het écht gezellig is, niet omdat je het gevoel hebt te moeten (zoals met die ene vriendin?). En naast geweldige herinneringen, heb je de kans ze over de hele wereld op te gaan zoeken. Veel beter dan de zoveelste ruzie met je beste vriendin over waar jullie heengaan, toch?

Goed voor je zelfvertrouwen
Er is geen grotere boost dan in een wildvreemde stad om je heen te kijken en denken: F*ck it, ik sta in mijn eentje in een wereldstad. Immers: als je dat kunt, dan kun je alles.

Je leert jezelf kennen
Normaal gesproken breng je je dagen door in een comfortabele bubbel van werk dat je al langer doet, mensen die je al eeuwen kent, op een locatie waar je al een miljoen jaar woont. Je leven draait op automatische piloot, en je staat er eigenlijk niet zo vaak stil bij of dit wel het leven is dat je wilt leiden. Het is altijd een goede zet om even een weekendje op jezelf te zijn. Al helemaal als dat in een ander land is, buiten je comfortzone. Je kent er niemand, weet de weg niet en vertrouwt helemaal op jezelf. Ineens leer je dat je eigenlijk een introvert bent (of juist niet, zoals ik), dat je je studie helemaal niks vindt, of dat je het toch goed wilt maken met je ex. Alleen reizen leidt bijna altijd tot meer kennis over jezelf, nieuwe inspiratie, en misschien zelfs nieuwe doelen. Yay!


bron

Je hoeft met niemand rekening te houden
Nummer één reden voor ruzie op vakantie is het feit dat je met iedereen rekening moet houden. Jij wilt naar een museum, terwijl je beste vriendin liever gaat shoppen. Jij wilt stappen, maar je vriend is moe en wil naar bed. Jij wilt zuinig aandoen met je geld, maar je vriendinnen willen uit eten. Voor je het weet verzeil je van het ene compromis in het andere en is de vakantie waar je al eeuwen naar uitkeek een feest van middelmatigheid. In je eentje kun je je eigen plan trekken. Je staat op wanneer je wilt, eet waar je wilt, ziet waar je zin in hebt, kan vroeg naar bed of juist gaan stappen, en hoeft met niemands vakantiedagen rekening te houden. En als het niet bevalt ga je gewoon eerder naar huis, simple as that.

Om goede herinneringen te maken
Ooit ben je hopelijk oud en rimpelig, en water je met een trillerig handje de geraniums voor het raam. Buiten tikt de regen op de ruiten, en over een paar minuten komen je kleinkinderen. Je weet dat je nog maar een paar jaar te leven hebt, maar bent door je slechte gezondheid niet meer in staat veel te doen. Wil je op dat moment op de bank terugdenken aan alle kansen die je hebt gemist? Of wil je terugdenken aan die keren dat je in je eentje in Duitsland/Thailand/New York was? De avonden vol lachsalvo’s? De bezoekjes aan nieuwe vrienden in Zweden? Het idee hebben dat je alles uit het leven hebt gehaald? Dat is mijn doel. Je zult meer spijt hebben van de dingen die je niet deed, dan de dingen die je wel deed. En nergens voel je je meer alive dan alleen op reis. Probeer het!


Skyline selfie!


Op m'n gemak een uur koffiedrinken. Omdat ik daar zin in heb


Wisseling van de wacht bij Amalienborg. Niemand die zegt dat ik moet opschieten


De leukste avonden heb je met de meest onverwachte mensen


Stappen met nieuwe vrienden

Explorista is een Nederlandse reisblog over leuker & goedkoper reizen. In 2013 besloot Milou zich niet langer druk te maken over haar kleine inkomen, alle angsten te vergeten en haar droom na te jagen om zoveel mogelijk te reizen. Op haar blog schrijft ze uit eigen ervaring over reizen met weinig geld, de mooiste bezienswaardigheden, gratis ervaringen en de leukste hotspots. Ze hoopt mensen met weinig geld te laten zien dat reizen wel degelijk mogelijk is. En hartstikke leuk. 

Heb jij wel eens een soloreis gemaakt? Of ben je van plan om alleen te reizen?

LOVE dit artikel
41 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

46 reacties

 • 3 jaar geleden Karbonkel

  Ik wil na mijn studie een half jaar of misschien wat langer naar azie / oceanië of Afrika, alleen. Precies om deze redenen.. Lijkt me alleen heel eng om voor het eerst alleen weg te gaan en dan gelijk een half jaar weg te blijven

 • 3 jaar geleden sharon

  Snel en makkelijk geld verdienen !

  https://www.cash4ladies.nl/aanmelden.php?ref=70121

  ik heb pas geleden 25 euro uitbetaald gekregen in een korte tijd !! meld je aan

 • 3 jaar geleden Sanne

  Ik ben 17, en ga ik februari in mijn eentje 4 dagen naar Wenen. Ik vind het ontzettend spannend, maar ik heb er wel ontzettend veel zin in! Even een beetje nadenken over wat ik precies met mijn leven wil. Lijkt me geweldig!

 • 3 jaar geleden Soesjex

  Ik wil dit ook wel ooit een keer doen, maar ik vind het best wel moeilijk/lastig omdat ik slechthorend ben (of doof zonder hulpmiddelen)... Maar I wish! Is namelijk enorm goed voor mn boost omdat ik zo verlegen ben en alles :P

 • 3 jaar geleden Assstridyeah

  Ik ben een aantal jaren geleden voor twee dagen naar Engeland geweest, completely on my own. Dat was tevens de eerste keer dat ik zo "ver" op reis ging. Wij bleven met het gezin altijd in Nederland, dus het was wel even wennen om alleen in een ander land te zijn waar ze ook nog eens een andere taal spreken. Een hele challenge, want ondanks dat mijn Engels niet heel slecht is, was het soms nog best pittig om mezelf goed uit te drukken. (wat ik in mijn hoofd heb komt er altijd heel anders/verkeerd uit dan dat ik bedoel) Ik voelde me een beetje awkward, maar niet om nou te zeggen rot ofzo. Het engste vond ik eerlijk gezegd het openbaar vervoer, omdat het anders is dan je gewend bent. De NS ken je, je lokale busvervoer ken je, je kan meestal wel goed overweg met het systeem. Daar had ik echt zoiets van "Doe ik het wel goed?" "Heb ik wel het juiste kaartje?" "Zit ik wel in de juiste bus/trein/metro?" maar het is allemaal goedgekomen.

 • 3 jaar geleden Peej

  Ik heb als Au Pair in Londen gewerkt!

  En... ben vaak op pad geweest... alleen! Best Chill! Had noooooiiittt gedacht dat ik dat zou kunnen!

 • 3 jaar geleden redlipsticks

  Leuk artikel naamgenoot! Ik ben het er mee eens: in het begin is alleen reizen niet leuk en voel je je rot, maar na een tijdje heb je zoveel leuke vrienden gemaakt en maak je echt onvergetelijke dingen mee. En Kopenhagen is een geweldige stad!

 • 3 jaar geleden poppyfields

  Heel leuk!

 • 3 jaar geleden ammique

  Dit wil ik ook ooit nog doen, lijkt me echt super!

 • 3 jaar geleden TeddyGeer

  Dit lijkt me echt heerlijk!

 • 3 jaar geleden Brittjuu.

  Lijkt me heerlijk, half jaartje lekker doen waar je zelf zin in hebt!! Ga het zeker nog doen

 • 3 jaar geleden Jessica

  Super leuk artikel! Geeft je meten een boost om alleen op pad te gaan, al is het maar in Nederland

 • 3 jaar geleden tealover

  als ik het zo lees lijkt het me heerlijk!!

 • 3 jaar geleden Huacachina

  Ik heb zelf ook wat alleen gereisd en ik kan je zeggen: het is wél verrekte eng.

  Maar na een tijdje wordt het gewoon leuk en het geeft ook een fijn gevoel dat je zoiets aandurft.

 • 3 jaar geleden Miessjel

  Superleuk artikel en superstoer als je dit durft! Helemaal alleen reizen lijkt me wel ontzettend eng, ik ga begin volgend jaar naar Thailand & daarna naar Australië met mijn nicht en dat is al een hele grote onderneming voor mij. Misschien dat ik het over een paar jaar aandurf om in mijn eentje op pad te gaan!

 • 3 jaar geleden musicandme

  Volgend jaar ga ik een jaar reizen, eerst een korte tijd met een goede vriend, en daarna in mn eentje, kan niet wachten

 • 3 jaar geleden Turtletimes

  Dit wil ik echt nog eens gaan doen! Wie weet de volgende zomervakantie

 • 3 jaar geleden Writerinheels

  Wat een lieve reacties allemaal Dankjewel! Ik lees dat veel meiden het eng vinden, daar zal ik binnenkort ook eens over schrijven. Dat is het namelijk helemaal niet Het is niet anders dan rondlopen in je eigen woonplaats overdag, in je eentje. Er kan niet zoveel gebeuren, als je gewoon op je gezonde verstand en intuïtie vertrouwt!

  @noemidebruijn Thanks wat een leuk compliment!

 • 3 jaar geleden Lianne

  Wat een geweldig stuk! Ik wil nu wel heel graag haha

 • 3 jaar geleden Melanie

  Leuk geschreven stukje en leuke tips om alleen te reizen

 • 3 jaar geleden yelyahmi

  ik wil dit zeker een keer doen in Engeland, lijkt me ook echt rustgevend..

 • 3 jaar geleden Dishere

  Agree! Mijn eerste solo reis was op m´n 24ste en spijt dat ik het niet eerder heb gedaan. Op m´n 18de wilde ik graag een paar maanden naar de Dominicaanse Replubliek, vriendin ging niet meer mee en ik heb er niet eens aan gedacht om alleen te gaan. Nu ben ik er nog steeds niet geweest!

 • 3 jaar geleden Merel_Jasmijn

  Ik vind het super tof maar het is echt niks voor mij, ik kan echt niet langer dan een dag zonder mensen die ik al ken

 • 3 jaar geleden cynthia

  leuk !!!

 • 3 jaar geleden Ukkepuk

  Leuk! ik zou het echt eng vinden en niet zo snel doen, als ik het ooit zou doen, zou ik niet al te ver weg gaan. In mijn eentje naar Londen ofzo zou ik nog wel durven

 • 3 jaar geleden tickettoparadise

  milou, ik vind je echt een topwijf!

 • 3 jaar geleden BloggerMe

  Ik zou het niet zo snel durven en zou het liefst met een vriendin gaan,

 • 3 jaar geleden Liah

  Onwijs gaaf! Ik zou het echt niet zo snel durven.. maar het lijkt me ontzettend gaaf

 • 3 jaar geleden Moonlight

  Nu ik dit heb gelezen wil ik ook zo graag alleen op reis.

 • 3 jaar geleden SomeNights

  Ik ga deze zomer, in mijn eentje, 2 weken naar Canada. 3 uur per dag les en verder allemaal activiteiten doen, nieuwe mensen leren kennen, etc. Ik heb er zoveel zin in, gewoon even orde op zaken stellen, een hele geweldige ervaring meemaken, even weg van thuis

 • 3 jaar geleden Sab

  Ik heb het deze zomer gedaan en ik kan het iedereen aanraden. Ik had een reis gewonnen, maar voor 1 persoon. Iemand anders kon wel bijbetalen, maar het was behoorlijk duur, dus ging ik alleen.

  De eerste dag voelde ik me echt slecht, ik had zo een zenuwen en voelde me heel ongemakkelijk op zo een vreemde locatie. Maar eens ik het hotel wat beter kende en wat had rondgelopen, voelde ik me meteen een stuk beter.

  De eerste avond ben ik al op stap gegaan met een grote groep animators, iets wat ik normaal nooit zou doen! Ik ben eerder introvert en verlegen bij nieuwe mensen. Maar als je zo in je eentje in een vreemd land bent en iemand vraagt of je mee wilt feesten, zeg je al veel sneller ja omdat je gewoon niet alleen wilt zijn. Superleuke mensen waren het en achteraf heb ik nog een paar leuke dingetjes met hun gedaan.

  Ook als ik een probleem had of ik wou iets weten, twijfelde ik geen seconde en vroeg het aan iemand. Terwijl ik anders langer zou twijfelen of aan mijn vriend zou vragen iemand aan te spreken (zeker in zo een andere taal is het soms eng). Maar als je zo alleen bent, heb je geen andere keuze dan het zelf te vragen en dat geeft een zekere vrijheid.

  Wandelen waar je wil, dingen bezoeken die je wil, verloren lopen of de verkeerde bus nemen en dan stilletjes in jezelf panikeren. Het geeft gewoon zo een zalig, vrij gevoel.

  Ik snap dat voor sommige dit niet leuk lijkt en er zijn ook regelmatig minder leuke momenten, maar die maken de ervaring gewoon zo speciaal! Zeker eens doen!

 • 3 jaar geleden Amareterram

  super super super leuk!

 • 3 jaar geleden Linda

  Leuk! Ik wil ook reizen

 • 3 jaar geleden Seaqueenx

  Leukk!

 • 3 jaar geleden Annebelle

  Wauw, ik krijg helemaal zin om te reizen. Maar even haar blog bekijken

 • 3 jaar geleden Anne

  Ik ga deze zomer alleen op vakantie.

 • 3 jaar geleden steffie

  Alleen reizen is iets wat je echt een keer in je leven moet doen! Ik heb al meerdere grote reizen in mijn eentje gemaakt en het is het beste wat ik ooit heb gedaan, het gevoel van ultieme vrijheid. Over 6 weken vertrek ik weer alleen met mijn rugzak

  Eveline: Met alleen reizen ontmoet je echt veel meer mensen dan met samen reizen, tenminste dat is mijn ervaring. Omdat je het echt opzoekt. Tenzij je natuurlijk bestemmingen zoals Salou meetelt...

 • 3 jaar geleden Writerinheels

  @coolgirl-yasmin: Dat ligt eraan. Wat wil je doen? Het is natuurlijk van te voren wel leuk om op te zoeken of er bezienswaardigheden zijn die je wilt zien, een restaurantje waar je wilt eten, of een winkelcentrum waar je wilt shoppen. Ik heb meestal wel ruwweg in mijn hoofd wat ik wil zien. Maar je kunt ook gewoon wat rondslenteren en sfeer opsnuiven of in je hostel rondhangen en meegaan met je nieuwe vrienden (als die plannen hebben). Meestal nodigen mensen je snel uit om mee te gaan (ik ben Milou, haha )

 • 3 jaar geleden queenbee

  Alleen reizen is echt niet zo erg, al deze redenen kloppen! de eerste dagen is het even moeilijk, maar aan het einde van de 6 maanden dat ik naar Australië ging was ik blij dat ik alleen ben gegaan!

 • 3 jaar geleden Coolgirl-yasmin

  Leuk enzo hoor maar wat moet je doen ? Stel je zit in een grote stad waar ga je naartoe? Beetje moeilijk om voor te stellen

 • 3 jaar geleden Empress

  @ Evelien ben je uberhaupt wel eens met vrienden of vakantie geweest? Elke reden is echt een goede reden, omdat het klopt.

 • 3 jaar geleden thesp00kygirl

  Leuk! Dit zou je ook bijvoorbeeld kunnen doen in een stad gewoon in Nederland waar je nog nooit bent geweest. Er is alleen één probleem wat ik heb: mijn richtingsgevoel.

 • 3 jaar geleden Traveler

  De laatste jaren alleen maar alleen op reis en ik vind het heerlijk!! Backpack op en gaan met die banaan!

  @ Eveliene, ik ben ooit samen met een hele goede vriendin op vakantie gegaan. Met dit meisje heb ik geen contact meer. Je kunt je zo ontzetten vergissen in mensen. Dit zijn echt wel goede redenen, maar ik denk dat jij nog nooit aleen op vakantie bent geweest om dit uit te proberen

 • 3 jaar geleden miss kletskous

  ahahhaha lache

 • 3 jaar geleden Just Eveline

  Ik vind het persoonlijk geen goede redenen. Je kan ook samen met je vrienden waarmee je op vakantie ben nieuwe mensen ontmoeten en je vriendenkring vergroten. En de leukste herinneringen ontstaan toch echt als je met vrienden bent. En dat je met niemand rekening moet houden vind ik wel een slechte reden. Als het je beste vrienden zijn ben je toch allang aan elkaar gewend? Slechte redenen, wel leuke blog

 • 3 jaar geleden Egwene

  Ik ben 2x alleen op vakantie geweest en ik heb daarvan zoveel geleerd! Ik kwam erachter dat ik veel meer kon dan ik dacht. Ben nog steeds super trots dat ik het gedaan heb en ik zou het zo weer doen.

 1. 1