Lifestyle

Afwijkende kleur urine… Wat betekent het?

Normaal gesproken plas je drie tot acht keer op een dag. Hoe meer je drinkt, hoe vaker je naar de wc moet en per dag plassen we ongeveer twee liter. Als je veel en regelmatig drinkt is urine helder van kleur, maar het kan ook voorkomen dat jouw plas een afwijkende tint heeft. Dit heeft meestal te maken met wat je eet, je hormonen en welke medicijnen je gebruikt. Wil je weten wat welke kleur betekent? Lees dan verder.

De kleuren urine die voorkomen zijn:
– lichtgeel
– donkergeel
– troebel/schuimend
– wit
– bruin
– zwart
– grijs
– rood
– paars

Urine is meestal lichtgeel tot donkergeel van kleur en dat heeft te maken met urochroom. Urochroom is een pigment dat een gele kleur aan pigment geeft. Minder geconcentreerde urine is daarom lichtgeel en geconcentreerde urine bevat veel urochroom, dus dat is donkerder van kleur.


bron

Lichtgeel
Wanneer je in een korte tijd veel water drinkt is urine transparant tot lichtgeel van kleur. Er is dan weinig urochroom in de urine aanwezig. De kleur is dan lichter door de grote hoeveelheid vocht. 

Donkergeel
Als je een lange tijd niets drinkt ('s nachts) of in een korte tijd veel vocht verliest is de plas donkerder. De verhouding vocht en urochroom verandert naar minder vocht en meer urochroom waardoor het donkergeel wordt. 's Ochtends heb je een donkere kleur urine omdat je 's nachts niet tot nauwelijks drinkt en transpireert.

Troebel/schuimend
Het is niet altijd een goed teken als urine troebel of schuimend is. Bijvoorbeeld wanneer er veel witte bloedcellen en pus aanwezig is. Dat heet pyurie en het is een infectie of ontsteking. Heb je last van jeuk en een branderig gevoel tijdens het plassen? Dat duidt op problemen met je urinewegen of een blaasontsteking. Schuimende urine betekent dat de nierfilters niet goed meer werken. Nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en als het niet meer goed werkt krijg je een afwijkende kleur/substantie urine.

Wit
Als jouw urine wit is doe je er goed aan om even langs de dokter te gaan. Een hoog gehalte aan fosfaatzouten geven een witte kleur en dat is pas te zien als je bijna klaar bent met plassen. Het kan ook zo zijn dat er een lekkage is in het lymfestelsel richting de urinewegen of nieren.

Bruin
Een bruine kleur wordt veroorzaakt door afgebroken eiwitten. Mensen met een leveraandoening hebben vaak een lichtbruine kleur urine door een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Dan zijn er nog verschillende tinten bruin: bierbruin (geblokkeerde galwegen of hepatitis), maar ook donkerbruin (fitsel, ruikt naar ontlasting). Als het een lange tijd aanhoudt moet je even contact opnemen met de huisarts.


bron

Zwart
Zwarte urine komt niet vaak voor. Iemand met huidkanker kan er last van hebben door melanine, net als een persoon met ochronose (stofwisselingsziekte). 

Grijs
Grijs heeft te maken met beginnende nierstenen. Nierstenen beginnen als gruis wat vervolgens in de urine terechtkomt. Drink voldoende en voeg citroensap toe aan je glas met water, dat voorkomt steenvorming. Als je een branderig gevoel hebt, raden we aan om naar de arts te gaan.

Rood
Heb je rode bieten gegeten of bietensap gedronken? Grote kans dat urine rood kleurt, net zoals tijdens de menstruatie. Maar meestal betekent het (naast bietjes eten) een blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Het is niet altijd ernstig als urine rood kleurt, maar de reden van de rode kleur varieert, dus daarom kun je beter het beter even navragen bij de huisarts en een beetje urine opvangen om het te laten onderzoeken.

Paars
Paars of rood-paars betekent vaak dat je de stofwisselingsziekte porfyrie hebt. Een bepaald enzym wordt dan niet voldoende aangemaakt in de lever, waardoor urine de paarse kleur krijgt wanneer het met daglicht in aanraking komt. 

Vind je dit soort artikelen nuttig? Heb jij weleens een afwijkende kleur urine gehad?

Bron: gezondheidsnet, eudict, mlds, gezondheidsplein

Must reads 👀