Lifestyle

Toffe opleiding: Weddingplanner

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Priscilla met haar tofste opleiding ever: Weddingplanner bij Brancheorganisatie WeddingPlanners Nederland.

Thuis
De opleiding is voor een deel theoretisch en voor een deel praktijkgericht. Het is een thuisstudie, dus je kunt lekker in je eigen omgeving de stof bestuderen en thuis alles uitwerken. Hierdoor is de studie ook perfect te combineren met bijvoorbeeld een andere voltijdstudie of een baan. Je doet alles thuis en geeft jezelf op voor het examen wanneer jij denkt dat je daar klaar voor bent.

Indeling van de opleiding
Je kunt de opleiding in verschillende versies volgen. Er is een schriftelijke opleiding en hierbij krijg je, wanneer je je aanmeldt voor de opleiding, het lespakket thuisgestuurd en kun je gewoon meteen aan de slag. Uiteraard zit er een studiehandleiding bij zodat je je eigen antwoorden na kunt kijken. Daarnaast is er ook een groepsopleiding. Hierbij behandel je de stof nog steeds zelf thuis, maar begin je de opleiding met een zogenaamde Kick-Off. De Kick-Off bestaat uit 4 dagen achter elkaar waarin je met je “klas” (vaak bestaande uit maximaal tien andere weddingplanners-to be) al een groot gedeelte van de theorie voorgeschoteld krijgt en dieper ingaat op het vak van Weddingplanner.

Wil je het toch liever alleen doen maar wel onder begeleiding van een coach? Dan is de individuele opleiding een prima keuze. Hierbij bespreek je met je eigen coach wat de lestijden zijn. Wil je bijvoorbeeld een paar middagen per week of liever een dag in de maand studeren? Geen probleem!

Elke vorm van de opleiding bestaat uit drie delen: deel 1 is het Weddingplannen zelf. Tijdens dit deel leer je alles over het organiseren van een bruiloft. Hoe verloopt een kennismakingsgesprek met een potentieel bruidspaar? Wat is de bruiloftsetiquette? Wat zijn de tradities in diverse culturen? Waar moet je op letten bij het zoeken naar een perfecte trouwlocatie?

Deel 2 behelst het opzetten van je eigen bedrijf. Als weddingplanner zal je niet voor een bedrijf werken, maar heb je je eigen bedrijf en hier horen dan ook een hoop aspecten bij. In deel 2 leer je alles over het opzetten van een bedrijfsadministratie, het verwerken van facturen, de belastingdienst, verzekeringen et cetera. Wat meer economisch dus.

Deel 3 van de opleiding kan eigenlijk door de eerste twee delen heenlopen. Dit is namelijk je stage. Als stage is het de bedoeling dat je een echte bruiloft organiseert! Je gaat op zoek naar een bruidspaar die gaan trouwen en je helpt hen met de complete organisatie van de bruiloft. Super leuk! Wanneer je met de stage begint mag je zelf bepalen. Dit kan je meteen bij de start van je opleiding doen, maar je kan natuurlijk ook eerst alle theorie behandelen en daarna pas starten met je stage.

In deel 1 en 2 zitten ook een aantal praktijkopdrachten. Deze opdrachten moet je thuis maken en opsturen naar de opleiding. Bij deze opdrachten kan je denken aan het uitwerken van een thema-bruiloft (inclusief moodboard!), het uitwerken van een bruiloft waarbij één van de partners uit het buitenland komt, het opzetten van een leveranciersnetwerk en het schrijven van een ondernemingsplan. Stuk voor stuk super leuke en leerzame opdrachten. Voor deel 1 en 2 staat in principe een jaar. Hoe lang je stage-opdracht duurt hangt natuurlijk af van je stage-bruidspaar. Wanneer ga je met hen starten en wanneer gaan ze trouwen?

Na deel 1 en 2 volgt een schriftelijk examen. Heb je het schriftelijke examen na deel 1 gehaald? Dan mag je jezelf gecertificeerd Weddingplanner noemen. Je krijgt je diploma wanneer je alle opdrachten, examens en de stage-bruiloft met een voldoende hebt behaald. Nu ben je gediplomeerd weddingplanner! Het beroep weddingplanners is in Nederland nog niet zo bekend. Op dit moment zijn er zo’n 350 actief in Nederland. Het beroep is echt over komen waaien vanuit Amerika, waar 2 op de 3 bruiloften georganiseerd worden door een weddingplanner. In Nederland zul je niet zo’n grote concurrentie hebben. Elke weddingplanner heeft zijn eigen stijl en richt zich op een bepaalde doelgroep.

Daarnaast heerst er een grote “gun-factor”. Heb jij een kennismakingsgesprek met een bruidspaar waarmee je eigenlijk helemaal geen klik hebt, maar vindt je dit paar wel helemaal wat voor je collega-weddingplanner? Dan schuif je het paar gewoon naar je collega door! Die klik is natuurlijk wel heel belangrijk. Je gaat namelijk wel de mooiste dag van iemands leven organiseren!

En dat is wat dit beroep zo ontzettend tof maakt: je mag de mooiste dag van iemands leven waar maken en bent getuige van al die liefde en mooie momenten tijdens de bruiloft. Hoe cool is dat?

De toelatingseisen
Iedereen vanaf 20 jaar kan zich inschrijven voor de opleiding. Je hebt geen bepaalde opleiding of diploma nodig om te kunnen starten. Wel moet je natuurlijk aan een aantal competenties voldoen om een goede weddingplanner te kunnen worden. Hierbij moet je denken aan: zelfstandigheid, planning- en coördinatievermogen, stressbestendig zijn, creatief zijn, ambitie hebben, geen 9-tot-5 mentaliteit (erg handig, gezien je als weddingplanner als eerste op de bruiloft aanwezig bent en pas weggaat als de laatste gast het feest verlaat. Lange dagen dus!) en je moet ondernemerskwaliteiten hebben.

Herken jij jezelf in bovenstaande competenties en lijkt het je gaaf om iemands bruiloft te organiseren? Dan is misschien het vak van weddingplanner iets voor jou! Alle info over de opleiding is te vinden op de website.

En ik? Ik heb inmiddels deel 1 van de opleiding afgerond en ben gecertificeerd. Ook ben ik al begonnen met mijn eigen bedrijf, Sparks Wedding- & Eventplanning. Binnenkort ga ik starten met mijn stage en deel 2 van de opleiding. Erg spannend allemaal. Ik heb al twee bruiloften mee mogen maken als ceremoniemeester en ik weet het helemaal zeker: Ik wil dolgraag deel uitmaken van iemands mooiste dag en deze tot een waar sprookje maken! Ik ben verliefd op de liefde en wat is er dan mooier dan jouw bruidspaar hun geloften af te zien leggen en al die liefde te voelen? Dat heb jij waargemaakt!

Wat vind jij van de opleiding Weddingplanner?