Food

10x voedingsmiddelen die vet verbranden!

Een wondermiddeltje dat vet op mysterieuze wijze laat verdwijnen? Nooit meer ploeteren in de sportschool voor een dream body? We wish! Helaas kunnen we hier alleen nog maar over dromen… Toch bestaan er een aantal voedingsmiddelen die je (vet)verbranding en metabolisme een boost geven, waardoor je in ieder geval een beetje in de buurt komt van je droombeeld ;-). Benieuwd geworden? Lees snel verder!

Je kunt vast niet wachten om te lezen om welke voedingsmiddelen het gaat. Maar voordat we daarop over gaan eerst een kanttekening. Deze producten maken geen leven of dag vol junkfood goed, en verbranden dus niet ineens alle vette dingen die je tot je neemt. Maar, als je een gezond eetpatroon volgt kunnen deze voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je lichaam nog een flinke extra boost krijgt om vet te verbranden! Dus: alles met mate, eet vooral goede dingen, en verwacht geen verrassende resultaten als je dagelijkse menu bestaat uit burgers en friet! 

1. Groene kool
Groene kool is een supergezonde groente. Het onderdrukt je hongergevoel (ofwel: het vult goed), werkt als een soort detox voor je lichaam, bevat veel ijzer en vezels en zuivert je lever grondig. Een schoner lichaam zorgt voor minder zin in vet en suikerrijk voedsel, waardoor je er dus ook minder van zult eten. Groene kool kun je goed verwerken in stamppot, smoothies, in een salade met avocado, paprika en cherrytomaatjes en je kunt er gezonde chips van maken door ze met wat olijfolie in de oven te doen. 


Bron: tumblr

2. Broccoli
Sommige soorten voedsel lijken wel vetfluisteraars. Zo ook broccoli. Het stimuleert bepaalde enzymen die ervoor zorgen dat de cellen in je lichaam meer vet verbranden. Dat moeten we hebben! Broccoli is een onwijs veelzijdige groente, dus combineer het in wokschotels, eet het rauw met een humusdip of gril het met een stukje vis ernaast. 

3. Avocado
Huh, avocado? Maar die bevatten toch juist veel vet? Ja, avocado's bevatten van nature veel goede vetten. Maar deze goede, onverzadigde vetten zorgen er juist voor dat jouw lichaam wordt aangezet tot het verbranden van vetten! Je lichaam slaat minder vet op door het eten van avocado's en daarnaast geven ze je metabolisme een boost doordat ze de delen van je cellen die energie produceren beschermen tegen vrije radicalen. Let's make some guacamole! Je kunt een avocado zo uit de schil lepelen met wat zeezout en peper, er guacamole mee maken om groenten in te dippen en het verwerken in smoothies en salades.

4. Paranoten
Deze noten zijn eigenlijk zelfs iets té gezond, je mag er dan ook maar maximaal zes per dag eten! Er zit namelijk een stofje in wat seleen genoemd wordt, en wanneer daar te veel van wordt gegeten kan dat juist weer een averechts effect krijgen. Net zoals avocado's bevatten noten veel goede vetten die je lichaam nodig heeft. Ze geven snel een vol gevoel, zorgen voor spieropbouw waardoor het lichaam meer verbrandt in rust, bevatten talloze gezonde voedingsstoffen en houden je bloedsuikerspiegel onder controle. Ze geven je metabolisme een boost en binden giftige stoffen aan zich die anders zouden nestelen in vetcellen en dan zouden zorgen voor meer cellulitis. Eet deze noten dus als snack of verwerk ze in een salade.


Bron: glamprincess

5. Chia-zaad
Deze minizaadjes zitten vol met omega-3 vetzuren, vezels, proteïne en gezonde vetten. Ze zijn erg vullend omdat ze veel vocht aan zich binden, boosten je metabolisme en zorgen voor een gezond darmstelsel. Met deze zaadjes kun je ongeveer alles doen: verwerken in smoothies, salades, over je boterham strooien, er pudding van maken, in je havermout of yoghurt doen of verwerken in een zelfgemaakte energiereep. 

6. Zalm
Ook weer zo'n voedingsmiddel dat vol zit met goede vetten voor je lichaam. De omega-3 vetzuren in (wilde) zalm zorgen ervoor dat je insulinegevoeligheid vergroot wordt waardoor vooral vet dat zich op de buik heeft opgehoopt langzaam zal verdwijnen. Daarnaast wordt er een bepaald hormoon geactiveerd wat je stofwisseling versnelt en gezonder maakt. Zalm is heerlijk om te grillen, pocheren, rauw of gerookt te eten en kan op ieder moment van de dag gegeten worden!

7. Kaneel
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat kaneel een (indirect) verband heeft met het verliezen van vet. Mensen die dagelijks kaneel aten hadden een aanzienlijk stabielere suikerspiegel en maakten minder insuline aan. Insuline is een hormoon dat zorgt voor vetopslag in je lichaam, en slaat extra vet op wanneer je bloedsuikerspiegel sterk stijgt. Kaneel eten zorgt dus voor minder insuline-aanmaak, wat er weer voor zorgt dat je lichaam minder vet opslaat! Doe dus vanaf nu wat kaneel in je yoghurt, havermout, smoothie of op je fruit.

Bron: tumblr

8. Koffie
Stiekem wisten we natuurlijk altijd al dat onze onmisbare bak koffie in de ochtend ergens goed voor was! Koffie stimuleert adrenaline in je lichaam waardoor het hard aan het verbranden gaat. Drink je koffie wel zwart: melk vermindert de vetverbrandende werking weer. Daarnaast moet je ook oppassen met te véél koffie drinken: dit kan juist weer je insulinehuishouding in de war gooien waardoor je een averechts effect krijgt. Met mate dus!

9. Chilipepers
Stofjes die van nature in chili's zitten (o.a. capsaïcine) ondersteunen je lichaam in het verbranden van calorieën en geven je verbrandingssysteem een flinke oppepper. Verhoog dus je stofwisseling door chili's toe te voegen aan je eten! Denk hierbij aan wokschotels, omeletten, salades of pittige soepen. 

10. Citroensap
Citroensap zorgt ook voor een boost van je metabolisme en zet je spijsvertering aan het werk. Deze zure vrucht zorgt voor extra vetverbranding en helpt je lichaam met de afvoer van afvalstoffen. Mensen die veel vitamine C tot zich nemen zouden tijdens een workout zelfs tot 30% extra calorieën verbranden dan mensen die een tekort hebben aan vitamine C! Drink dus als je wakker word een glas water met citroensap, gebruik het in dressings en als smaakmaker doe je wat citroensap door je smoothie. 

Welke voedingsmiddelen eet jij al vaak, en welke ben je van plan meer te gaan eten?

Bronnen: Elle, blog.afslanken, hln, gezondafvallen.nu

Pin je healthy inspiratie in Pinbook

Must reads 👀