Lifestyle

Tips voor de aankoop van je eerste bank

Ga jij op kamers? Ga je het huis verlaten? Ga je samenwonen? Sta je op het punt om een mooie bank te kopen? Ho. Stop. Ho! Wacht even… Lees eerst even deze tips, zodat je er zeker van bent dat je een goede aankoop doet waar je nog jarenlang plezier van hebt.

Heb je er de ruimte voor.. Kies dan voor een bank waar je gestrekt op kunt liggen. Er komt een tijd dat je denkt… Ik wil op mijn bank kunnen liggen.

Wil jij kijken of de bank die je op het oog hebt goed in je kamer past, of dat er dan geen ruimte meer over is? Meet de bank op en markeer op de grond met tape de afmeting van de bank. Laat dit een aantal dagen zitten en spreek met jezelf af dat je niet over het afgezette gedeelte mag lopen. Vind je het vervelend? Dan is de bank te groot. Gaat het prima, dan past 'ie prima!

Heb jij een kleine (woon)kamer en wil je graag wat meer ruimte creëren, kies dan voor een bank in dezelfde kleur als je muren zijn. Hierdoor oogt je kamer groter. Hoe meer verschillende patronen in je kamer, hoe rommeliger en hoe voller het lijkt.

Ben je van plan om vaak visite te ontvangen? Ga dan niet voor een bank met twee kussens, hierdoor kunnen er maar twee mensen echt goed op de bank zitten. Als je van plan bent om met meerdere mensen op de bank te zitten kun je beter kiezen voor een bank uit één geheel.

Wil je de bank langer gaan gebruiken? Kies dan voor een neutrale kleur bank. Die kun je makkelijker meenemen naar een volgend huis. Wil je het toch wat minder standaard maken? Je vrolijkt je bank op met mooie kussens in accentkleuren.

Ben jij onhandig? Een lichte kleur bank is waarschijnlijk geen goed idee. Zit jij vaak met donkere spijkerbroeken op de bank? Kies dan ook niet voor een lichte kleur. Heb je veel broeken en rokken met ritsjes en pailletten? Kies dan niet voor leer. 

Iets waar je misschien minder snel op let, maar wat zeker niet minder belangrijk is.. Het binnenwerk van de bank. Het materiaal van de kussen bijvoorbeeld.. Ben je van plan om vaak met veel gewicht op de bank te zitten, dan is een 'plofbank' waarschijnlijk niet de beste keuze. Binnen de kortste keren zit je op de vering. De kussens van 'plofbanken' moeten geregeld worden opgeschut anders, is het snel gedaan met je bank. Wil je toch graag een 'plofbank', kies dan voor kussens met 'koudschuim', deze behouden het langst hun veerkracht.

Nog iets wat bij het binnenwerk hoort, de vering! Er zijn drie verschillende soorten veringen. De 'no sag' (niet zakken), de singels en de boxspring. Die laatste wordt ook wel eens een dubbele vering genoemd, omdat er dan zowel in de bank als de kussens vering zit, net als in een boxspringbed. De meeste banken hebben een 'no sag-vering' of een 'single-vering'. In de regel is de 'no sag-vering' beter van kwaliteit, maar deze zijn dan ook vaak duurder. Ga je voor een dure bank? Informeer in de winkel dan vooral naar de kwaliteit van de vering van de bank.

Het is belangrijk dat de bank die je koopt lekker zit. Of laten we het zo zeggen, dat jij VINDT dat de bank lekker zit. De verkoper in de winkel kan je natuurlijk wel vertellen welke bank goed zit, maar jij bent uiteindelijk degene die daadwerkelijk op de bank gaat zitten. Test de bank dan ook uitvoerig in de winkel. Doe alsof je thuis bent, voelt het als jouw bank? Of voelt het onwennig. Hoe is de hoogte van de bank, is het zitvlak diep genoeg? Of is het zitvlak te diep?

Heb jij je eerste échte bankstel al gekocht? Of sta je op het punt om je eerste eigen bank te kopen? Wat is jouw droombank?

Bronnen: Elle Decor / Beautiful House / Elsevier

Must reads 👀