Lifestyle

Internationale ophef over 'Black Faces' in Vogue Nederland

104
...

Oh oh, het is weer zover. Een Nederlands modeblad wordt met de grond gelijk gemaakt door één van onze favoriete websites: Fashionista.com. Vorig jaar spraken ze er nog schande van dat in tijdschrift Jackie het woord 'Niggabitch' werd geschreven alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dit keer is de Nederlandse Vogue het slachtoffer. 


Bron beeld: Vogue Nederland

In het nieuwste nummer van Vogue (het mei nummer) wordt het Nederlandse model Querelle Jansen in elf verschillende looks gestoken. De looks zijn geïnspireerd op de inspiratie die Marc Jacobs had toen hij verschillende collecties voor Louis Vuitton ontwierp. Begrijp je het nog?

In 2009 was de collectie van Louis Vuitton geïnspireerd op de Franse (donkere) artiesten Grace Jones en Josephine Baker. Voor deze outfit is het hoofd van Querelle dan ook zwart geverfd. 

Dit tot woede van de redacteuren van Fashionista. Ze schrijven: "Oh kijk, nog een editorial in Vogue met een zwart gezicht" (Oh Look, It's Another Blackface Editorial in Vogue).

Wat Vogue Nederland volgens Fashionista had moeten doen? "Een model gebruiken dat er al uitziet als Josephine Baker zonder dat haar gezicht daarvoor zwart geverfd hoeft te worden. Of, gewoon, nooit meer een blank gezicht zwart verven?" Volgens Fashionista snappen Europese redacteuren er helemaal niets van, "Waarom moeten ze het steeds benadrukken? Ze snappen het echt niet."


Bron Beeld: Vogue Nederland

Maar het artikel op Fashionista was nog niet klaar. Fashionista wist ook nog te melden dat er in de Nederlandse Vogue te weinig donkere modellen gebruikt zijn (er zijn vooral Nederlandse modellen voor producties gebruikt en in Nederland hebben we voornamelijk blanke modellen). En volgens Fashionista moet de wereld natuurlijk ook niet vergeten dat Nederland de geboorteplaats is van de controversiële en schaamteloos racistische "Zwarte Piet", volgens Fashionista een traditie waarin Nederlandse mensen zichzelf verkleden met een zwart gezicht om Kerstmis te vieren(??).

Fashionista was overigens niet de enige die schande sprak van de editorial in Vogue. Ook de Huffingtonpost, Jezebel en GlobalGrind waren not amused.

Wat vind jij van het gebruik van gezichtsverf om blanke modellen donker te maken in editorials? Vind jij dat dit (in sommige gevallen) kan, of ben jij het eens met Fashionista en zouden blanke mensen überhaupt nooit hun gezicht mogen verven. Wij zijn heel erg benieuwd hoe jullie over deze kwestie denken.

Bron: Fashionista / The Fashion Spot

LOVE dit artikel
0 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

104 reacties

 • 4 jaar geleden Maartjemulderxx

  Aanstellers!

 • 4 jaar geleden Ch

  .

 • 4 jaar geleden Marlot

  @imanebowie we zijn toch allemaal gelijk? Dan ja, kan je als blank persoon net zo goed bepalen of dit racistisch is. Je weet hoe het is om een donker persoon te zijn omdat het niet anders is dan een blank persoon, in principe.

  Het is toch wel weer typisch Amerikaans om hier zo overdreven op te reageren. Het feit dat mensen dit als racistisch opvatten zegt toch meer iets over hen. Zij hebben blijkbaar nog steeds niet geaccepteerd dat donkere mensen niet anders zijn als blanken. Daarnaast zou het verstandig zijn als mensen eerst de betekenis van het woord racisme leren kennen. Racisme gaat met name over negativiteit naar donkere mensen. Ik ben benieuwd hoe mensen hier negativiteit in vinden? De huidskleur wordt juist als iets moois uitgedrukt en juist door het zwart verven extra uitgelicht.

  Overigens, voor de mensen die vinden dat ze een donker model hadden moeten gebruiken; je zou eens de video 'Girls on Youtube - Becoming Youtube' van ninebrassmonkeys op youtube moeten kijken. Vooral vanaf ongeveer 13:05. In die discussie gaat het over mannen en vrouwen, maar in principe komt het wel op hetzelfde neer.

 • 4 jaar geleden secondhandsmoke

  Gaan er nu ook mensen zeiken over die nieuwe magnum reclames? Met die donkerbruin geverfde lippen?

 • 4 jaar geleden Sugarcube

  ._.

 • 4 jaar geleden imanebowie

  ik heb een paar reacties gelezen en er is een ding dat sommige van jullie moeten begrijpen:

  BEN JIJ BLANK????

  ja ---> jij kan niet bepalen of iets racistisch is of niet. jij weet niet hoe het is om een donker persoon te zijn en jij, als blank persoon, moet weten wat voor privileges je allemaal hebt voordat je jouw 'mening' hier komt verkondigen.

  nee---> jij hebt het recht ons te vertellen wat jij als racistisch ervaart. wees er niet voorzichtig mee en probeer niet de gevoelens van blanken te besparen, wees eerlijk en oprecht.

  dus als jij hier als blank persoon komt zeggen dat jij dit niet als racistisch ziet, fuck jou en je onwetendheid, jij hebt het recht niet hierover te praten.

 • 4 jaar geleden Stylista

  @anna-vera

  Omdat de "zwarte piet" verhaal nu omgetoverd is naar een mooie sprookje maakt het niet okey. Wij people of colour moeten zogenaamd mee draaien met de tijd en "get over it". Dus dan moet de rest van de wereld het ook doen. Maar that's not the case, en daarom komen zulke onderwerpen steeds voor. Het is gewoon heel raar en ongemakkelijk als iemand 1x per jaar zichzelf verkleed om op jouw te lijken en ja ik heb de typical look kroes haar, donkerhuid en rode lippen. Zeg alstublieft niet "het is onze traditie bla bla, ik zie namelijk niemand rond lopen in klompen. Je draait mee met de tijd en past je garderobe, taal gebruik en tradities aan dus sinter-klaas kan ook gewoon aangepast worden en niemand zou dood gaan hierdoor. (kinderen zullen gewoon stoute dingen blijven doen)

  En wat de Photoshoot betreft ze konden zwarte modellen met kroes haar gebruiken er zijn zat geschikte modellen. De hele "ze hebben haar gezicht zwart geverfd omdat het kunst is" verhaal is gewoon BULLSHIT, en ze heeft ook nog kroes haar? well fuck me dan ben ik gewoon een lopende, levende kunst.

  En voor de meiden die steeds reageren met "wat een gezeik bla bla" Een onderwerp bespreken dat een bepaalde persoon kan/heeft gekwetst hoort bij de samenleving, zo bescheid je dieren van mensen, we kunnen duidelijk communiceren zij niet dus gedraag je niet als een hersenloze kip.

 • 4 jaar geleden anna-vera

  ik zie een hele grote fout... kwaat moet zijn kwaad... moet je nagaan hoe graag ik dit verhaal wilde typen...

 • 4 jaar geleden anna-vera

  Dit is voor het eerst dat ik echt op een artikel wil reageren. Toen ik dit nieuws voor het eerst hoorde dacht ik echt belachelijk, maar nu ik de reacties op dit artikel lees verbaas ik me nog meer. Wat een gezeur over een foto! Racistisch?! waarschijnlijk niet, maar als het wel zo was, vind ik het een goed geplaatste stunt. Hoeveel reclame maken ze nu wel niet door een paar foto's?!

  Daarbij wil ik eigenlijk nog reageren op dat stukje racisme. Vooral voor de bruin/getinte mensen onder ons. Het is niet mijn bedoeling om jullie kwaat te maken, zeker omdat het een gevoelig stukje is in onze geschiedenis, maar get over it!! Heel veel mensen in Nederland weten de ware betekenis van het woord neger niet eens meer! Dit is gewoon een normaal woord geworden. Helemaal geen woord om jullie naar beneden te halen. In Amerika gebruiken heel veel donker getinte mensen het woord zelfs uit trots. Hoeveel donkere rappers noemen zichzelf of andere Niggah?! Waar denk je dat dat vandaan komt?! Omdat ze trots zijn op het feit dat ze een neger zijn! Datzelfde geld voor onze zwarte piet. Ja het klopt, vroeger werd deze gebruikt als boeman. Om kinderen bang te maken. De kinderen van nu kennen die betekenis niet eens meer!! Waarom maak je in vredesnaam een olifant van iets waar veel mensen niet eens meer weet van hebben? Gebeurd is gebeurd. Je kan je beter richten op het stukje racisme wat nu misschien nog zou leven. En ik denk dat dit niet te vinden is in een zwart geverfd gezicht met donkere krullen. Als dat zo zou zijn, zou ik jullie echt lichtgevoelig en zielig noemen. Maar dat zou ik ook doen naar een blanke die moeilijk zou doen over een zwart gezicht dat blank geverft zou worden. Al met al geef ik hierbij een ding aan: We zijn gelijk, dus wees alsjeblieft niet zo op je teentjes getrapt!!

 • 4 jaar geleden Tanqueray

  En ja, het was een beter idee om gewoon een donker model te nemen. Ik zie niet echt waar dit op moet slaan om een blank meisje haar gezicht zwart te verven, is dat kunst ofzo ? Als je dat doet dan vraag je ook om zulke reacties :')

 • 4 jaar geleden Tanqueray

  Het woord "neger" is degelijk racistisch, daar werden de slaven vroeger voor uitgescholden door de "blanken".

 • 4 jaar geleden MamavanChloë

  Zodra je ook maar een opmerking maakt wat racistisch is, dan wordt je door 5 buitenlanders in elkaar geramd, dus vroeg het me enkel maar af of buitenlanders dit niet racistisch vinden. I dont know, ik gaf maar mijn mening!

 • 4 jaar geleden My_ke

  Sommige mensen zien ook overal racisme...

 • 4 jaar geleden Tisjegirl

  @Sharona

  ik zeg altijd blanken mensen. Een huidskleur van een blank persoon is toch ook blank? of is het wit, nee toch? Maar bruine mensen hebben niet de huidskleur "neger". ik heb een blank persoon ook nooit "blanke" genoemd.

  en Ik zeg ook niet dat mensen die bruine mensen "neger" noemen gelijk racistisch zijn, ik zeg waarom bruine mensen het geen leuk woord kunnen vinden.

  En omdat er meer allochtonen criminelen zijn in Nederland dan autochtone criminelen? Wat bedoel je daar mee te zeggen? Dat ik mijn mond moet houden? Dat allochtonen dus slechter zijn dan autochtonen?

  want als dat je het tweede bedoelt, ben jij hier de racist.

 • 4 jaar geleden Sharona

  @ S.Demi

  Er zijn meer criminele allochtonen hier in Nederland als Nederlanders. Het feit dat jij het woord "blanke" gebruikt maakt jou ook racistisch. Nu je over "neger" en "jodenkoek" begint, moet je dat ook wel weten.

 • 4 jaar geleden Tisjegirl

  @Anouk Mackenbach

  Wat je dus in andere woorden wilt zeggen is: buitenlanders die in Nederland wonen mogen niet voor zichzelf opkomen als het gaat om racisme? Wow... Dit zou echt een apartheidswet zijn geweest van de Nasionale party in 1948.

  het woord "neger" heeft een veel diepere betekenis dan je denkt; De blanke mensen in die tijd hebben zwarte slaven deze naam gegeven. Het woord heeft zoveel negatieve lading. Gewoon om die reden zouden mensen het niet moeten zeggen.

  Zwarte piet is misschien wel zwart door roet. Het erge van zwarte Piet is, dat hij gelijk ook kroes haar moet hebben en rode lippen. Stereotype van een bruin persoon.

  Ik ben niet Joods, maar ik snap dat ze het woord "Jodenkoek" vervelend vinden. Verder zie ik Joodse mensen niet als buitenlandse mensen, omdat de meeste Joodse families ze al eeuwen in Nederland wonen.

  Het ergste vind ik dat je zegt dat allochtonen dankbaar moeten zijn dat we geen slaven meer zijn. WAAR SLAAT DAT OP?! Dus jij vindt dat ik dankbaar moet zijn dat ik geen zweepslagen krijg van slavenhouders en moet niet hoef te werken op een plantage? allochtonen moeten daar niet dankbaar voor moeten zijn, het is gewoon vanzelfsprekend.

  jij daarentegen moet dankbaar zijn dat mensen hier nog sociaal genoeg zijn om je niet uit te schelden! Want dat zou niet vanzelfsprekend moeten zijn.

 • 4 jaar geleden XLELY

  Ik vind het echt dikke bullshit dat ze er zo over zeuren lol. Ze moeten het zich gewoon niet zo aantrekken, ze snappen zelf toch ook wel dat deze foto's helemaal niet zo bedoeld waren. Like wtf

 • 4 jaar geleden Perarrua

  Het hele Zwarte Piet argument slaat natuurlijk al helemaal nergens op, aangezien onze Zwarte Pieten Zwart zijn omdat ze door de schoorsteen heen komen en zwart zijn van het roet. Om geen enkele andere reden. Snap niet hoe dat toch steeds weer een issue is. Verschrikkelijke domme massahype.

  Verder heb ik, na deze onzin gelezen te hebben, al geen zin meer om uit te zoeken hoe de rest in elkaar steekt. Dit stuk is verre van compleet en informatief, dus verdere research is wel nodig om een mening te kunnen vormen. Helaas interesseer ik me niet in websites die onzin schijnen te verkopen als waarheid, al is de boodschap die ze hebben nog zo goed.

 • 4 jaar geleden anne

  Wat een gejank om niks.

  Er wordt hier niet uitgebeeld dat een blank persoon beter is/zou zijn als een donker persoon (wat racisme inhoudt).

  Dit is typisch zo'n gevalletje van dingen zien die er niet zijn en ze zelf dan maar maken.

 • 4 jaar geleden Ukkepuk

  Zoals al gezegd, jullie hebben dat hele artikel bijna letterlijk overgenomen. Goede journalistiek hoor (*sarcastisch*)

  Jullie doen nu het nu echt overkomen alsof Fashionista zit te overdrijven. Dat doen ze niet.

  Google op 'Blackface' en klik de link van wikipedia aan. Er zal je een heleboel duidelijk worden.

  Wanneer gaan jullie dingen eerst eens onderzoeken voor je er artikelen over schrijft?!

 • 4 jaar geleden MamavanChloë

  Gebruik dan gewoon een donkerkleurig model, die zien er nog knapper uit als een blanke die je zwart verft....

  Voelen de donkere mensen zich nu niet gediscrimineerd?

 • 4 jaar geleden Jissa

  Pfft, zolang ze niet een blank model zwart/bruin verven alsof dat haar natuurlijke huidskleur is vind ik het prima. Dit is gwoon een gothic aspect aan het model..

 • 4 jaar geleden YOU

  Jullie hebben letterlijk dat hele artikel overgenomen...

 • 4 jaar geleden Marr

  Ik vind het een beetje apart dat ze een blank model gebruiken om vervolgens het gezicht te verven...

  Al moet ik ook zeggen dat Fashionista er zaken bij haalt die er niets mee te maken hebben. Zwarte piet met kerst, ik zeg: betere research doen!

 • 4 jaar geleden 2MORROW

  Wat een onzin van fashionista..

  Ook vind ik het juist leuk dat Vogue NL vooral met Nederlandse modellen werkt, maakt het tenminste een beetje 'eigen'!

 • 4 jaar geleden Pumpkin

  Ik ben het er wel mee eens dat als je inspiratie uit de zwarte cultuur haalt, je ook een zwart model gebruikt? Dat lijkt mij vrij logisch. Ze spelen nu in op een cliche-beeld van kroeshaar en pikzwarte huid; een soort van karikatuur van de gekleurde persoon.

  Tegelijkertijd vind ik ook dat dit teveel uit een Amerikaans beeld is bekeken: wij in Nederland hebben gewoon minder zwarte etniciteiten. In Amerika is een groot deel van de bevolking zwart dus speelt het daar meer. In NL zouden wij bijvoorbeeld dan eigenlijk meer marokkaanse, turkse en surinaamse modellen moeten gebruiken *als die het zouden toelaten vanwege geloof en whatnot*

 • 4 jaar geleden Blackabyss

  Als iedereen gelijk is, dan maakt het toch niet uit of er een zwart of blank model in staat? (even als reactie op: Fashionista wist ook nog te melden dat er in de Nederlandse Vogue te weinig donkere modellen gebruikt zijn)

  En wellicht zit er een element in de foto's die een persoon van een andere etniciteit impliceren. Maar vergeet ook niet dat veel fotorapportages conceptueel zijn en daarmee ook tot een zogehete categorie 'kunst' behoren. En ja, in deze categorie gebeuren wel eens gekke dingen. Dit soort dingen zijn ook ontzettend onderhevig aan interpretatie. Dus wil je het interpreteren als zwarte piet en minderwaardigheid van mensen met zwarte mensen? Dat kan, dan zie je het zo. Je kunt het zien als, dat het eigenlijk niet uitmaakt, ofj en u een blank gezicht zwart verft of een donker gezicht blank. Zie je het zo. Je kunt het ook zien als een manier om mensen aan het denken te zetten over verschillen in huidskleur (wat zeker gelukt is), nouja, zie je het zo. Misschien was het alleen maar om gelaatscontouren op een ándere manier te nuanceren.

  Om het te weten te komen zul je echter de fotograaf/visagist moeten benaderen en de hersenen achter dit idee. Maak vooral geen drama ervan. Kritiek oké, maar doe het dan genuanceerd.

 • 4 jaar geleden carmen

  Wat een gigantisch onzin verhaal!!

  En hoezo een zwarte piet met kerst??

  Wat kunnen mensen zich tegenwoordig toch aanstellen. x

 • 4 jaar geleden NEWSCHICKONTHEBLOCK

  @ Anouk Mackenbach

  Er valt te merken dat je een dom schaap bent zonder een gefundeerde mening!

  Het gaat erom dat dit trucje al meerdere keren gedaan is door bladen om een 'rel' te veroorzaken om de verkoop te doen stijgen. Er zijn zat geschikte donkere modellen, alleen wordt er gewoon nog steeds gediscrimineerd omwille van wat? Joost mag het weten, waarschijnlijk omdat mensen zoals jou bij die bladen werken. Het zal mij een worst wezen die bladen lees ik toch niet.

  Die ronduit achterlijke opmerking dat afstammelingen van vroegere slaven allang blij mogen zijn dat ze NL'se lucht in ademen is gewoon bullshit! Die slaven hebben NL net zo goed opgebouwd als alle andere NL'ers zo niet meer!!!

  Voor de rest ga ik mij niet eens meer vuil maken aan deze discussie want het gaat toch nergens over.

  Girlscene begin bij jullie eigen redactie voordat jullie hier aandacht aan schenken. Kom al langer op deze site en heb tot nu toe nog niet echt een 'allochtoonse' stagaire opgemerkt die zich heeft voorgesteld dmv een artikeltje. Maarja er zullen wel weer geen geschikte 'allochtonen' zijn.

 • 4 jaar geleden TheFinal

  Dit is gewoon belachelijk. Niet eens het racistische, daar zal ik niet op ingaan want dat wordt een eindeloze discussie maar... Een blanke haar gezicht zwart verven, haar een pruik met kroes haar opdoen en er dan bij vermelden dat de inspiratie een donker persoon was? Ik vind het een beetje nergens op slaan. Dat is toch vragen om ophef? Ze hadden beter het blanke model in haar blanke zelve kunnen laten, of anders een donker model gekozen.

  @Anoek Mackenbach: "Wees liever blij dat je hier uberhaupt mag komen zonder als slaaf te werken..." wtf?? Ooit gehoord van integratie? Het is één ding om je eigen opvattingen te verdedigen, maar een ander ding om iedereen die het niet met je eens is aan te vallen.

 • 4 jaar geleden Anouk Mackenbach

  Wat een onzin zeg!

  En dan ook nog dat gezeur over Zwarte Piet!

  Ik heb absoluut niks tegen buitenlanders, maar als ze maar niet gaan zeiken over racisme. Het is ons land. Onze tradities. Onze negerzoenen, zwarte pieten en jodenkoeken. Bevalt het je niet? Dan ga je maar weer lekker weg. Wees liever blij dat je hier uberhaupt mag komen zonder als slaaf te werken, wat vroeger het geval was!

  En who cares dat onze modellen blank zijn. Als blanke modellen geschikter zijn dan gekleurde maakt dat toch ook niets uit?!

 • 4 jaar geleden Tisjegirl

  We moeten er wel aan denken dat slavenhandel in Amerika veel dichterbij zat, dan in Nederland omdat de neger slaven niet naar Nederland kwamen en altijd in Zuid-Amerika zaten.

  Bedenk dan ook dat het nog niet eens twee eeuwen geleden is dat de slavernij daar is afgeschaft (ook in Nederland) en apartheid al helemaal kort geleden. (Zuid-Afrika 1990). En de tijd dat bruine mensen 100% geaccepteerd worden, die tijd is nog niet eens aangekomen.

  Het is gewoon een gevoelig onderwerp. Ik vind ook dat Girlscene het artikel te spottend heeft geschreven.

  En Sinterklaas, tja, het is nou eenmaal een racistisch feest. Maar ik snap dat je zo'n traditie niet een twee drie kan stoppen.

  Misschien moesten ze niet zo reageren, maar ga ze niet de grond inwerpen.

 • 4 jaar geleden Valeska

  Ze zoeken gewoon weer iets om over te kunnen zeiken

 • 4 jaar geleden J4SMIEN

  @foreveralone held.

  En ze hadden inderdaad gewoon een donkere model moeten gebruiken.

 • 4 jaar geleden Catherine

  Ik vind absoluut niet dat ze overdrijven, dat het aanstellerij is en dat de kritiek die erop is gegeven onnodig was. Ik ben het er juist wel mee eens! Ook vind ik dat er in Nederlandse bladen veel te weinig dark models verschijnen terwijl onze maatschappij erg multicultureel is en Nederland een geschiedenis heeft waarin ze andere culturen onderdrukten.

 • 4 jaar geleden Sandra

  Ik vind de editorial in de Vogue niet zo mooi.. Ze hadden beter een model met een donkere huidskleur kunnen gebruiken dit is gewoon raar.

 • 4 jaar geleden Forever alone

  ik heb zin in pudding

 • 4 jaar geleden Danielle

  Ik snap het wel.. maar toch moeten ze er niet zo'n groot probleem van maken omdat zulke dingen eigenlijk wel te verwachten zijn - zulke foto's zijn alleen maar bedoeld om aandacht van mensen te trekken zodat spullen worden verkocht...

 • 4 jaar geleden Windia

  sorry maar dit slaat nergens op,Ik heb zelf ook een donkere huid. Maar ik zie niet waarom het discriminerend is als je je gezicht zwart verft. Er zijn bijvoorbeeld ook donkere mime spelers die hun gezicht wit verfen. Ze overdrijven wel heel erg!!!

 • 4 jaar geleden Sargasso

  Ik vind het eigenlijk wel kunstzinnig zo. Wat kunnen mensen toch zeuren :')

 • 4 jaar geleden Grift

  Sorry maar dit is super fout, het zwart verven van een gezicht doet denken aan een toneelspel van vroeger dat ''blackface'' heet. In ''blackface'' schilderen blanken mannen hun gezicht zwart en maakten zwarten mensen belachelijk door zich heel dom te gedragen een dom te praten. Telkens als iemand zijn gezicht zwart verft lijkt dat er op.

 • 4 jaar geleden Essie_x

  Er staat toch helemaal niks beledigends bij? Soms kan je ook overdrijven. Het is helemaal niet verboden om je gezicht zwart te schminken..? Als je iets in een modeblad zet is het volgens die mensen mooi. Dus geen discriminatie vind ik

 • 4 jaar geleden pink me

  Deze lijn was ook alleen maar om de schoonheid van getinte vrouwen te benadrukken? Een beetje overbodige kritiek!

 • 4 jaar geleden Ashley velour

  Amerikanen zijn echt raar! Nu zeuren ze over racisme terwijl ze zelf homo's discrimineren doordat ze niet mogen trouwen. ehh weird!

 • 4 jaar geleden BeNiceOrLeave

  Wat kunnen sommige mensen toch O-V-E-R-A-L een probleem van zeg,,ik denk dat de mensen met een huidskleur zoals deze het niet eens zo erg vinden...Echt jeezzz.Doe normaal echt,als er een keer iets met de huidskleur zwart word gedaan gaan mensen al zeiken(denk aan zwarte piet etc.)Ik bedoel dat zij nou alles opvatten als racisme,,Get a life,seriously.En,haar gezicht is zwart geverfd in een MODE blad,niet in 1 of ander blad ''deze mensen horen hier niet op de wereld''(haha,als die zou bestaan.Je snapt me wel )Sorry hoor ik kom mischien fel over maar ik kan hier soms zo zot over worden.

 • 4 jaar geleden Wonderwall

  Oke, ik wilde eigenlijk niet reageren maar hier mijn mening:

  Het zwarte gezicht is om de kenmerken van de artiesten waar Marc Jacobs door was geïnspireerd te weergeven. Er zit dus geen enkele racistische gedachte achter. Daarnaast had ik dit niet als negatieve boodschap richting getinte mensen gezien als ik dit in een blad zou hebben gezien. Dat sommigen dat wel zo zien, is natuurlijk mogelijk. In eerste instantie zou ik (en misschien meerderen) dit dus niet als racistische boodschap zien en er verder niet over nadenken. Het feit dat Amerika hier iets achter zoekt vind ik meer zeggen over Amerika dan over Europa. Ik vind de ophef een beetje vergezocht, en daarbij gaat het ook over veel meer dan dit zwart geverfde gezicht. Als Europa hebben we een geschiedenis waarin we inderdaad aan slavenhandel deden, maar Amerika ook. Dat wil ik niet goedkeuren of goedpraten maar dat wil niet zeggen dat men nu nog zo is. Er wordt niets beledigends bedoelt en nogmaals: deze ophef zegt meer over de schrijvers ervan dan over de ontwerper. Men heeft het dan ook vaker over getinte mensen als het om racisme gaat, terwijl er ook genoeg anderen worden gediscrimineerd. Zo mag je geen 'negerzoen' meer zeggen maar wel 'blanke vla'. Noem het dan wit. Maar goed, ik vind ook dat ze research moeten doen voor ze vertellen over Europese/Nederlandse tradities.

  Dit is niet aanvallend bedoelt tegen wie dan ook, en ook niet om tegen iemand in te gaan. Dit is mijn mening en oogpunt en dat wilde ik alleen even delen.

 • 4 jaar geleden Nirvana

  @Screenager Je hebt helemaal gelijk. Als je een zwart gezicht wit verft is er helemaal niets aan de hand, maar als je een wit gezicht zwart verft vergaat de hele wereld. Wordt soms zo moe van zulke berichten. Het was kunstzinnig bedoeld, dus waarom blijven aanhangen aan iets wat een eeuw geleden is gebeurd en men dacht dat de wereld plat was!

 • 4 jaar geleden swimmingwithsirens

  Belachelijk, ze kennen niks van de Europese traditie.

  In Amerika schreeuwen ze om het minste racisme! Terwijl racisme helemaal geen groot probleem is Europa.

  Schilder eens een zwarte zijn gezicht wit, gaan ze dan ook zo zagen?

 • 4 jaar geleden sofie

  Kunnen we ons niet gewoon druk maken over belangrijke dingen? Ja een blank model heeft een zwart gezicht en ze hadden ook een donker model kunnen gebruiken. So what? Vergaat de wereld nu ofzo?

  En ik moet het nog even zeggen: dat een paar debielen van vroeger aan slavernij deden, maakt mij nog niet racistisch. Als je dat denkt, ben je zelf de racist. Ik ga niet ontkennen dat het voorkomt, zeker niet, maar sommige mensen voelen zich bij enige vorm van kritiek al aangevallen en gooien het dan maar op racisme. Maar nogmaals, ik weet dat het echt voorkomt.

 • 4 jaar geleden Tessie

  Nergens voor nodig, al die ophef.

 • 4 jaar geleden SnowPrincessx

  Onzin ze kunne wel overal een probleem van maken XD

 • 4 jaar geleden anuradha

  Wat een gezeur het is gewoon afkraken om het afkraken

 • 4 jaar geleden diyaax

  beetje te artistiek niemand loopt zo buiten denk dat het meer soort van kunst is niet mijn smaak wel makkelijker dan make-up ff je gezicht zwart verven en klaar is kees hahahah

  http://diyaax.blogspot.nl/

 • 4 jaar geleden kietje

  Kan je dan niks meer doen wat als racistisch opgevat kan worden? Ik vind het mooi!

 • 4 jaar geleden Daydreamin'

  ben het eens met rixtvxvisser, dat het kunstig bedoeld is.

 • 4 jaar geleden Forever alone

  link van het artikel : http://fashionista.com/2013/04/vogue-netherlands-blackface-editorial/

 • 4 jaar geleden MyShoesAreMarried

  Helemaal eens met rixtvxvisser , het is volgensmij ook kunstig bedoeld.

  Ik snap al die ophef echt niet.

 • 4 jaar geleden Heleen

  jooo lekker aanstellen weer...

 • 4 jaar geleden Fijn Papier

  ik vind dit wel erg overdreven hoor, het is lang niet zo racistisch bedoeld.

 • 4 jaar geleden summerkissx

  wat een onzin. Net als dat verhaal over zwarte piet. Discriminatie geldt echt niet alleen voor zwarte mensen, maar ook voor blanken.

 • 4 jaar geleden rixtxvisser

  uhm als de modellen paars waren geverfd was er niks aan de hand geweest, het is vast gewoon kunstig bedoeld

 • 4 jaar geleden Coaties

  Ik snap ergens wel dat er ophef over is, maar aan de andere kant, overdrijven kan ook te ver gaan. Natuurlijk zal het in Amerika zwaarder tellen dan hier, omdat een best groot deel van de bevolking een donkere huidskleur heeft.

  Vogue had het misschien iets anders aan moeten pakken en zij had ook zulke reacties kunnen verwachten. Vogue zal de volgende keer wel 2x overleggen of dit wel goed is. Het enige positieve hieraan is dat Vogue( en andere tijdschriften) hier wel van geleerd zullen hebben.

  Het kan voor bepaalde mensen racistisch en hard aankomen, maar ik denk niet dat dat de specifieke bedoeling was.

 • 4 jaar geleden ijsbergsla

  Overdrijven is ook een vak..

 • 4 jaar geleden Bagliore

  Ik vind dat je zoiets het moet zien als kunst. En niet direct je oordeel klaar moet hebben. Waarschijnlijk zit er een achterliggende en mooie rede achter waarom ze deze keuze hebben gemaakt! Los daarvan dat ik dat in kunst en dus ook fotografie heel veel kan en mag aangezien het je eigen interpretatie, gedachtes en opvattingen zijn die je verwoord door beeld te maken. Al met al dus onzin en een beetje te snel geoordeeld!

 • 4 jaar geleden Bo

  @Sanne

  Helemaal gelijk!!

 • 4 jaar geleden yasmine658

  Wat een ophef over niks -.-

 • 4 jaar geleden Enara

  Ik zie het probleem niet echt eigenlijk...

 • 4 jaar geleden Sanne

  Dit is een editorial geïnspireerd op een collectie uit 2009 die op zijn beurt geïnspireerd was op Franse artiesten als Grace Jones en Josephine Baker. Het is dus waarschijnlijk de bedoeling geweest om kenmerkende elementen van die twee artiesten te benadrukken. Een van de meest opvallende kenmerken van deze twee artiesten is hun donkere huidskleur. Dit is nu misschien geen opvallend kenmerk meer, maar in de tijd waarin met name Baker leefde was er nog op grote schaal sprake van segregatie. Zij heeft zich dan ook actief ingezet tegen de rassenscheiding.

  Door een blank model te gebruiken wordt de nadruk op de huidskleur gelegd en wordt duidelijk gemaakt om welke personen het gaat. Als ze een donker model gebruikt hadden zou dit minder duidelijk zijn, omdat je de huidskleur dan niet meteen associeert met een icoon als Jones of Baker.

  Verder denk ik niet dat een tijdschrift als Vogue, zeker in een land als Nederland een artikel zou publiceren met discriminerende bedoelingen.

 • 4 jaar geleden Nirvana

  Ze hoeven er niet echt een ophef over te maken. Ik ben zelf ook donker en ik ga nu niet zeuren. Ik zie het probleem niet. Wat is hier racistisch aan? Een meisje verft zichzelf zwart, waar is het racisme?

  Ik snap nog steeds niet waarom mensen zo'n ophef maken over iets dat vroeger is gebeurd. Het is heel lang geleden gebeurt, en we moeten er nu alleen voor zorgen dat het nooit meer gebeurt en dat niemand zich schaamt voor zijn kleur etc.

  BTW : Zwarte piet, bestond vroeger niet echt. Het verhaal ging de ronde dat als je je slecht gedroeg dat er een heks kwam, met zwarte raven als haar boodschappers. Zwarte pieten zijn (raven) o.a. de knechten van Sinterklaas en worden door het roet in de schoorsteen dus zwart.

 • 4 jaar geleden Demi

  In amerika kennen ze geen sinterklaas, daar is het gewoon kerstmis..

 • 4 jaar geleden fajerios

  van iets kleins een groot probleem maken

 • 4 jaar geleden lunaste

  @Jowie

  JSYK ik ben het helemaal met je eens. En dapper ook dat je erover durft te beginnen.

  Wij Nederlanders schreeuwen om het allerhardst dat we 'zo verschrikkelijk tolerant' zijn, maar zodra je wilt beginnen over de problemen die people of colour hier in Nederland ondergaan en het racisme dat hier verschrikkelijk diepgeworteld zit wordt je afgekat en afgebrand. (en ik ben dan nog een wit meisje, zodra je zelf een POC bent wordt meteen die ultra racistische "ga dan terug naar je eigen land" uitspraak erbij gehaald)

 • 4 jaar geleden bluelion

  uh ik zie het probleem niet?

 • 4 jaar geleden Marcella

  Wat een aanstellerij ook weer.

 • 4 jaar geleden LegallyBlonde

  @Jowie

  Ik heb niet gezegd dat wij minder last hebben van discriminatie, maar dat discriminatie van de ZWARTE bevolking hier een minder groot probleem is. Je kunt niet ontkennen dat in Amerika deze problemen veel groter en vooral recenter zijn, daarom ligt het daar ook nog zo gevoelig. Maar dat betekent niet dat wij er hier ook zo sensitief mee moeten omgaan.

  Bovendien is racisme het gevoel van superioriteit van het ene ras boven het andere. Daar is hier totaal geen sprake van. En de traditie van zwarte piet komt uit een tijd dat de mensen totaal anders dachten. Hij was toen misschien de zwarte slaaf van sinterklaas, maar nu is hij een volksheld en vindt iedereen heb geweldig. Wat is daar racistisch aan?

  En zoals Nemo ook al zei, wij zien donker zijn niet als iets negatiefs. De mensen die hier opmerkingen over maken blijkbaar wel. Daarom staan de redacties van tijdschriften er ook gewoon niet bij stil dat het racistisch zou kunnen zijn.

  En daarom ben ik het ook 100% eens met je laatste zin, over dat het alleen maar erger wordt zolang het moeilijk bespreekbaar is. Dat is precies wat er in Amerika aan de hand is. Het is taboe, en daardoor wordt er zo overdreven gereageerd. Zo zal je altijd in zwart / wit blijven denken en zal het nooit minder worden.

 • 4 jaar geleden secondhandsmoke

  @Jowie Racisme is haat voor een bepaald specifiek ras. Dat is absoluut niet toepasbaar op dit artikel. En de ophef van dit artikel is een prachtig voorbeeld van positieve discriminatie.

  En oospronkelijk had de Sint geen knecht. De eerste vorm van zwarte Piet werd gewoon "Knecht" of "Piet" genoemd. Het feit dat mensen slaven daarvoor gebruikten, is net zo erg als het feit dat slavernij toen nog legaal was.

  Maar we hebben inmiddels het sprookje zo gemaakt dat Piet gewoon zwart is van de roet. En geen slaaf is o.i.d

 • 4 jaar geleden Limbo  vind dit raar ? een blank model 't gezicht zwart verven?

  ze hadden veel beter een donker model kunnen gebruiken

 • 4 jaar geleden Jowie

  @L. De eerste keer dat het werd geintroduceerd was Zwarte piet een hele zwarte Moor. Het eerste verhaaltje was het gewoon een zwarte knecht en geen niet gekleurd persoon-die zwart was geverfd. Vroeger werden voor zwarte Piet soms ook gewoon Surinaamse slaven gebruikt die NIET nog eens zwart werden gevervd, daar zijn hele oude foto's van.

  'Ik ken genoeg getinte mensen die vaker last hebben van positieve discriminatie dan van racisme'Dat is hetzelfde als de bekende 'Ik heb een donkere vriend en die vind zwarte piet helemaal niet discriminerend' dit om het allemaal maar te kunnen weerleggen. Dus die paar vrienden spreken voor alle donkere personen? Ik heb nog nooit positivie discriminatie meegemaakt en ken verder ook niemand die dat wel heeft meegemaakt, betekend dat dan dat het niet gebeurd? Natuurlijk niet dat ik het niet meemaakt zegt helemaal niets. Racisme bestaat klaar en zolang het zo moeilijk bespreekbaar blijft word het alleen maar erger, en gaat alles alleen maar langer duren.

 • 4 jaar geleden secondhandsmoke

  We zijn tegenwoodig zo bang om te discrimineren, dat we positief gaan discrimineren. Ik ken genoeg getinte mensen die vaker last hebben van positieve discriminatie dan van racisme o.i.d

  en @Jowie:

  Zwarte piet is zwart van de schoorsteen. Zoals het deuntje zeg: Zwart als roet. Dat je dat linkt aan discriminatie is je eigen ding.

 • 4 jaar geleden Jowie

  Vind dit zo jammer deze reacties, meiden dit gezicht is niet 'even kunstzinnig zwart geverfd' ze heeft nepKROEShaar, really? Gebruik dan gewoon een DONKER model met KROES haar.

  'Dat hebben we hier in Europa veel minder, dus ga niet je eigen problemen op andere landen projecteren' Oh ja joh, jij kan voor elke allochtoon in Europa bepalen dat wij 'minder' last hebben van discriminatie? Blackface is racisme, punt uit, niet moeilijk over doen is altijd zo geweest ik zeg duik in een paar geschiedenis boeken. Het maakt niet uit hoe leuk je het aankleed, de bron blijft het zelfde en DAAR gaat het om, en daarom is het niet hetzelfde als een donker persoon die zijn gezicht paars verft(?)

  'wat een gezeur altijd' is dat NET even de reden waarom ik zulke topics niet eens durf te bespreken met mensen , omdat ik dan die over mij heen krijg. Praten over racisme word tevaak gezien als 'zeuren'.

  En wie zegt dat donkere mensen in nederland geen probleem hebben met zwarte Piet? Maar wat gebeurd er als ze erover beginnen?....Juist ja

  Toen ik zwarte Piet uitlegde aan mijn engelse,australische,ierse vrienden moesten ze eerst keihard lachen om vervolgens in te zien dat het geen grap was.

 • 4 jaar geleden always

  ze zeiken gewoon allemaal.

  ik vind het er wel mooi uit zien!

 • 4 jaar geleden Antsje

  Wat een gezeur altijd..

 • 4 jaar geleden Roxanne

  Zucht..

 • 4 jaar geleden lunaste

  Blackface, brownface, yellowface en redface is allemaal not done.

  Sowieso is Nederland walgelijk racistisch, maar doen we allemaal of onze neus bloedt erover.

 • 4 jaar geleden Turtletimes

  Ik vind het belachelijk dat ze dit discriminatie vinden. Als ze haar gezicht gelig hadden geverfd, waren de chinezen of jappaners of whatever ook niet gaan zeuren lijkt me. Die mensen moeten niet meteen overal iets achter zoeken.

 • 4 jaar geleden anna

  een donker model is toch iets anders dan een blanke met een zwart geverfd gezicht??

  ik bedoel je kunt dus niet zeggen... beter hadden ze een donker model gebruikt. want dat is niet het zelfde..

 • 4 jaar geleden anna

  ik snap het punt niet. xd wat maakt het uit?

 • 4 jaar geleden NailsByStephanie

  Wat een gezever om niets.

 • 4 jaar geleden AMORFATI

  Gezeur altijd :')

 • 4 jaar geleden iriscapism

  Ze hadden beter gewoon een zwart model kunnen gebruiken, dan was er geen ophef geweest.

 • 4 jaar geleden Rieck

  Jongens, waar slaat dit op? Is mode niet een vorm van kunst..?! En bij kunst is toch alles mogelijk?

 • 4 jaar geleden Traveler

  Snap de ophef wel. Het is nergens voor nodig om blanke modellen zwart te verven terwijl er ook genoeg prachtige zwarte modellen zijn.

  Maar discriminatie gaat wel iets verder dan een gezicht zwart maken dus wat dat betreft is die ophef ook niet echt nodig.

 • 4 jaar geleden Liah

  niet ´mogen´ is een beetje overdreven. Ze moeten het zelf weten maar ik snap niet waarom je het zou doen. Het komt bij mij eerder eng dan fashionable over..

 • 4 jaar geleden R

  Zwarte Piet heeft hier niks mee te maken, maar ik vind dit ook wel een beetje niet normaal.. Er zijn genoeg zwarte modellen

 • 4 jaar geleden Simplement_Chic

  Beetje hypocriet. Als er ergens veel verdeeldheid en racisme heerst dan is het wel in bijv. (conservatief) Amerika... Nederlanders zijn over het algemeen juist vrij nuchter en staan open voor alles en iedereen, ongeacht huidskleur/seksuele geaardheid etc. Dat is dan ook de grap; doordat wij niet echt denken in termen van ras/seksuele geaardheid e.d. staan wij er ook niet direct bij stil dat zo'n editorial dit soort reacties kan oproepen in de rest van de wereld. In, wederom, Amerika bijv. wordt hier juist weer uiterst sensitief mee omgegaan. Waarom? Omdat racisme e.d. er nog zoveel heerst en aan de oppervlakte ligt. Enough said.

 • 4 jaar geleden Emmely

  Het bewijst maar weer hoe levenloos die mensen zijn om zich daar druk om te maken. Ik zou me zelf niet beledigd voelen als zwarte mensen hun gezicht wit zouden schilderen. Of paars. Of welke kleur dan ook.

 • 4 jaar geleden Dissonance

  Ik snap dit soort dingen echt nooit he... Dat van zwarte piet, okee, omdat hij in de traditie een slaaf was. En om dat nu uit te gaan spelen door blanke acteurs, is inderdaad apart. Maar volgens mij is racisme niet je gezicht zwart verven: racisme gaat om het motief dat erachter zit, de insteek, de gedachte. Ik weet gewoon zeker dat mensen die nu Sinterklaas vieren, of degenen die deze shoot hebben gemaakt, die insteek gewoon niet hadden van 'laten we nu eens even zwarte mensen belachelijk maken'. Hoe komen ze erbij?

  Als iemand het me uit zou leggen zou ik het misschien snappen, maar Amerikanen en Engelsen die ik erover heb gesproken kwamen niet verder dan 'but that... that's just racist!!'

 • 4 jaar geleden Turtletimes

  Ziet er verschrikkelijk lelijk uit, maar om er nou zo'n drama van te maken? En zelfs mijn jeugdheld zwarte piet er bij te halen?!

 • 4 jaar geleden Nemo

  Ik vind dat zo apart, waarom zouden wij discrimineren? Wij zien donker namelijk niet als iets negatiefs, zij blijkbaar wel. En dan ook nog zo'n grote faal maken door te denken dat zwarte pieten bij kerstmis hoort... Schijnheilig dit zeg, diep triest.

 • 4 jaar geleden LegallyBlonde

  OMG WAT EEN ONZIN! Pff, ik kan hier echt boos om worden. Die schijnheilige Amerikanen beginnen meteen te zeiken over Zwarte Piet terwijl ze geen flauw idee hebben wat het inhoudt. En hoe durven ze dit in verband te brengen met ons racistische verleden?!! Dat heeft er echt helemaal NIETS mee te maken. Zeggen dat wij racistisch zijn omdat een deel van de Nederlanders dat ooit was, DAT is pas racistisch. En dat heel Amerika nu op zijn kop gaat staan bij het horen van het woord 'neger' (wat donkere mensen overigens zelf WEL mogen zeggen, en in zowat alle R&B en hiphop liedjes gemiddeld 10x voorkomt), betekent niet dat wij hier in Europa ook zo hypocriet zijn. ZIJ hebben problemen in hun land met racisme van de zwarte bevolking. Dat hebben we hier in Europa veel minder, dus ga niet je eigen problemen op andere landen projecteren. En bovendien, zo lang je zo schijnheilig en hypocriet blijft doen over alles wat maar een beetje in de buurt komt van een 'belediging' voor donkere mensen, maar wat hoogstwaarschijnlijk totaal niet zo bedoeld is, blijft racisme bestaan. Get over it!