Lifestyle

Toffe opleiding: European Studies

34
...

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Rosalinde met haar tofste opleiding ever: European Studies.

Mijn naam is Rosalinde en ben tweedejaarsstudent van de opleiding 'European Studies' aan de Haagse Hogeschool. 'European Studies' is een internationaal georiënteerde opleiding. Je leert drie moderne vreemde talen, krijgt Engelstalige studieboeken en je hebt vaak les van buitenlandse docenten. De talen vormen een belangrijk onderdeel binnen de studie. Van elke taal heb je een les waarin je schrijfvaardigheid en luistervaardigheid oefent en een les waarin je je spreekvaardigheid oefent.

Toffe opleiding
Een poster voor ons evenement dat we hadden georganiseerd.

Als je niet van talen houdt, is deze opleiding niets voor jou. Je kunt kiezen uit zes verschillende talen: Engels, Duits, Frans, Spaans, Russisch en Italiaans. Als hoofdtalen heb je altijd Engels en de taal die je op de middelbare school gevolgd hebt. Ik heb zowel in Duits als in Frans examen gedaan, maar ik heb uiteindelijk gekozen om Duits te volgen. Je kunt een derde taal kiezen, maar als je dat niet wil kun je ook een keuzevak erbij nemen. Ik wilde wel graag een nieuwe taal leren en mijn keuze is gevallen op Spaans.

Naast dat een talenknobbel dus wel handig is voor deze studie, moet je ook geïnteresseerd zijn in Europa. De drie belangrijkste vakken van het eerste jaar gaan over de culturele, politieke en economische kant van Europa. Je krijgt tijdens je opleiding geen wiskunde of een ander rekenvak; de economie die je krijgt is alleen maar theorie. Wel krijg je onderzoeksvaardigheden, een vak waarbij je interviews houdt en onderzoeken uitvoert. Marketing, Nederlands, presentatievaardigheden en projectmanagement behoren ook tot de vakken die je in het eerste jaar krijgt.

Toffe opleiding
De cupcakes die wij tijdens het evenement hebben uitgedeeld.

Hiernaast krijg je ook een aantal projecten. Zo moet je in het eerste jaar met je hele klas een evenement organiseren. Je krijgt een budget, datum, ruimte en thema toegewezen, maar de rest moet je zelf doen. Zo hadden wij een gastspreker geregeld, een film gemaakt, cupcakes laten maken en een debat en workshop georganiseerd. Het was ontzettend leuk om te doen en ook heel leerzaam! Inmiddels ben ik net begonnen met het tweede jaar en meteen bezig met het volgende project: Europe@Home. Bij dit project is het de bedoeling dat je met zowel Nederlandse als Engelse studenten een uitje organiseert voor een groep uitwisselingsstudenten. Op deze manier leer je samenwerken in groepen met verschillende culturele achtergronden en dat is behalve belangrijk ook erg leuk.

Ook specialiseer ik mij dit jaar in de publieke of private sector. Als je voor de publieke sector kiest, leer je nog meer over de politiek in Europa en kom je na je studie waarschijnlijk terecht bij de overheid of een non-profit organisatie. Je leert hoe regeringen beleid maken en hoe het Europese bestuur geregeld is. Ga je, net als ik, voor de private sector, dan leer je meer over marketing, export en management. Later kom je dan waarschijnlijk terecht in het bedrijfsleven.  

Toffe opleiding
Het evenement dat wij hadden georganiseerd. Op deze foto is de gastspreker aan het woord.

Het derde jaar van de opleiding is een jaar waar veel studenten naar uitkijken. In de eerste vijf maanden van dit jaar, ga je op uitwisseling naar het buitenland. Je studeert aan een buitenlandse hogeschool of universiteit en dat kan overal zijn. Je hoeft niet binnen Europa te blijven. Je kunt ook naar Australië, Canada, de Verenigde Staten, Mexico en nog veel meer landen. Ik vind het heel spannend en het lijkt me echt een unieke ervaring. Je leert niet alleen jezelf en nieuwe mensen kennen; je gebruikt ook veel kennis die je in de eerdere jaren hebt opgedaan.  

In het vierde jaar loop je vijf maanden stage bij een internationale organisatie en dat mag zowel in het binnen- als in het buitenland zijn. Ook volg je een minor, dat is een vak dat je zelf mag kiezen. Wil je bijvoorbeeld meer weten over hoe wetten tot stand komen of je journalistieke kant laten zien? Of ga je je bezighouden met ondernemerschap of politieke communicatie? Er is ontzettend veel keuze en zo’n minor zorgt ervoor dat jouw CV er later toch anders uitziet dan die van andere European Studies afgestudeerden.  

Toffe opleiding
Dit ben ik met mijn propedeuse.

Na je studie ben je een ‘European Professional’. Klinkt leuk, toch? Op dat moment ben je echt gespecialiseerd in Europa en klaar om al je kennis te gaan gebruiken. European Studies is een heel brede opleiding en je kunt er echt alle kanten mee op. Je kunt bij de overheid gaan werken of je inzetten voor een liefdadigheidsorganisatie, maar je kunt ook bij een PR-bureau terecht komen of de communicatie en marketingkant opgaan. Ook kun je met deze opleiding in het buitenland werken en juist door alle ervaring die je daar al mee opgedaan hebt tijdens de opleiding, krijg je meestal vrij snel een baan. Het is niet moeilijk om deze opleiding te volgen, want het enige dat je nodig hebt is een havo of mbo diploma met een moderne vreemde taal naast Engels. Je kunt deze opleiding ook volledig Engelstalig volgen, maar dan moet je dat vak met minimaal een zeven hebben afgerond.  

Als je van talen houdt, geïnteresseerd bent in andere culturen en in Europa, dan zit je bij deze studie goed. Ik vond het erg leuk om jullie er meer over te vertellen en wens jullie veel succes met je studiekeuze!

Wat vind jij van European Studies, de toffe opleiding van Rosalinde?

Wil jij net als Rosa dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Rosalinde

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

34 reacties

 • 2 jaar geleden Ouafaa

  Hey , ga je dus 2 keer 5 maanden naar het buitenland ? Thats sounds awesome , maar wie betaalt het verblijf daar en alles ?

 • 3 jaar geleden Aurora

  Ik ga deze studie ook doen, morgen is de introductieweek en ik heb er onwijs veel zin in! Het enige waar ik me nog een beetje zorgen om maak is dat ik een n&g profiel had en dus geen economie of m&o eindexamen heb gedaan.

 • 4 jaar geleden Rosalinde

  Fijn dat ik een aantal van jullie een beter beeld heb kunnen geven van de opleiding! Er is vrij weinig over bekend (behalve standaard verkooppraatjes van hogescholen) en daarom hoop ik dat mijn ervaring jullie kan helpen bij de studiekeuze.

 • 4 jaar geleden AR.

  Wat leuk dat je deze studie hebt opgegeven! Ik doe hem ook aan de Haagse Hogeschool. Moet echt altijd aan mensen uitleggen wat European Studies nou precies inhoudt! Leuk dat er een artikel over geschreven wordt

  @ Claire: eerste jaar is erg politiek gericht inderdaad, maar je kunt kiezen om vanaf je 2e jaar privaat te gaan doen, meer economie dus.

 • 4 jaar geleden Snowy

  Yess, ik doe deze opleiding ook! Erg gezellig en leuk! Vooral in Maastricht

 • 4 jaar geleden Liz

  Wauw, dit is precies wat ik wil volgens mij! Ik ga hier zeker nog meer informatie over zoeken, dankjewel!

 • 4 jaar geleden Daniella Kern

  Ik ga deze studie ook doen! Lijkt me een hele leuke en interessante studie. Heb er echt zin in

 • 4 jaar geleden Claire

  is deze opleiding heel erg gericht op de politieke kant of lees ik het verkeerd?

 • 4 jaar geleden notyourbusiness

  Ah fijn, hier wilde ik net wat meer over weten dus dit helpt erg goed!

 • 4 jaar geleden Barbara

  Zelf heb ik deze studie even beoefend in Maastricht. Het bleek voor mij niks te zijn omdat het te breed was. De eerste 2 jaar zijn heel algemeen en aangezien ik al wist dat ik niks met politiek wilde was het moeilijk om gemotiveerd te blijven. De talen waren heel leuk! Maar dit is wel maar een bijvak van de gehele opleiding en niet het hoofdvak. Voor mensen die toch een redelijke interesse hebben in Europa en de politiek is het sowieso aan te raden! Ik weet niet wat de verschillen zijn tussen de locaties, wat ik wel kan zeggen is dat Maastricht Hs Zuyd een theoretische opbouw heeft. Ook kan ik zeggen dat Maastricht echt wel een van de leukste steden om te studeren als student!!! Het is een leuke opleiding als het je ding zeker is!

 • 4 jaar geleden Karlien

  Ben op dit moment 4e jaars. Moet zeggen dat de eerste 2,5 jaar van ES het leukste waren, plus sad but true kan je het zinnetje: ''je krijgt vrij snel een baan'' wel weg laten, want uit ervaring weet ik dat (geldt ook bij heel veel andere opleidingen) het baanperspectief op dit moment niet heel goed is voor afgestudeerde van ES. Verder wel een hele leuke opleiding en veel dingen geleerd en leuke mensen ontmoet

 • 4 jaar geleden Carpe diem

  Ik ga deze opleiding volgend jaar ook doen in Leeuwarden

 • 4 jaar geleden Oxfordstreetstation

  Hee wow, deze studie wil ik gaan doen volgend jaar!. Leuk artikel.

 • 4 jaar geleden MerlinEmrys

  Klinkt erg leuk!

 • 4 jaar geleden Principessa

  hee dat wou ik eerst ook doen leuk!

 • 4 jaar geleden Orchidee

  Zou niks voor mij zijn, deze studie. Wel goed uitgelegd! Heb echt een goed beeld gekregen van de inhoud van de opleiding.

 • 4 jaar geleden Heleen

  m'n zus doet die opleiding ook! alleen dan in maastricht. wel gewoon hbo aan de hogeschool zuid het is alleen wel heel zwaar en het dyslexie belijd is heel slecht.

 • 4 jaar geleden Reinaron

  @Sabine @anoek Ik ben naar een voorlichting geweest van European studies op universitair niveau, deze was in Maastricht. volgens mij kun je hem niet doen in Groningen maar wel in Amsterdam en Leiden

 • 4 jaar geleden crazylittleaddict

  @Sabine, deze opleiding is er op universitair niveau ook in Maastricht (heet ook European Studies), maar is minder gericht op talen. De opleiding is volledig in het engels wel en je kunt ook in je 2e en 3e jaar een nieuwe taal leren. Maar voor de rest is deze opleiding meer gericht op geschiedenis, politiek, recht, cultuur, etc. van Europa. Verder weet ik dat de opleiding ook in Amsterdam zit op WO niveau.

 • 4 jaar geleden scisaac

  klinkt heel leuk vooral het 3de jaar

 • 4 jaar geleden S.

  Wow, klinkt echt superinteressant! Ik ga er zo meteen eens wat meer over opzoeken (al vrees ik dat ze dit in België niet hebben, ik heb het alleszins nog niet in de brochures gezien)

 • 4 jaar geleden lolaa

  niks voor mij, ik moet wat te rekenen hebben ;P

 • 4 jaar geleden mien.vitae

  Ik doe nu international business and languages, maar de kans is klein dat ik het haal (zit in me 2de maar moet nog me P halen) dus misschien dat ik deze opleiding ga doen als ik het niet haal!

 • 4 jaar geleden Afra

  ik studeer ook ES aan de Haagse! Bevalt heel goed

 • 4 jaar geleden redlipsticks

  Ik ben nu derdejaars ES, maar dan wel in Maastricht!

 • 4 jaar geleden Andy

  Ok, hierdoor begin ik toch te twijfelen of ik niet beter dit kan gaan doen in plaats van International Business and Languages...

 • 4 jaar geleden Horizon

  Klinkt zo leuk!

  (Omg ik zie APA op de poster staan, dat is echt mijn nachtmerrie..)

 • 4 jaar geleden Butterflies

  @Sabine nee ik weet toevallig dat je het ook op universitair niveau kan doen

 • 4 jaar geleden Anouk

  @Sabine een opleiding als deze heb je ook op universitair niveau, op de universiteit van Groningen. Ik heb hier een voorlichting over gehad en vond dit ook een hele interessante opleiding, alleen jammerjammer, ik weet niet meer de precieze naam van de studie! Je zou eens kunnen neuzen op de site daar...

 • 4 jaar geleden Rooosxx

  Ik ga deze opleiding doen volgend jaar! Ik heb er echt heel veel zin in!

 • 4 jaar geleden ~~~

  Leuke opleiding

  Ik ben zelf het best in talen en ik ben echt heel erg slecht in wiskunde haha. Maar is dit alleen mbo en hbo? Want ik doe vwo nu..

 • 4 jaar geleden Louke

  ik twijfelde al over deze studie, maar het heeft wel geholpen denk dat ik deze studie wil gaan volgen

 • 4 jaar geleden brokenmirror

  Gaaf zeg!

 • 4 jaar geleden LIEVESPROET

  ♥ leuke cupcakes ♥

 1. 1