Lifestyle

Hoe overleef ik een meerdaags festival?

Nog even en dan gaat het festivalseizoen weer van start! Trek de laarzen maar uit de kast en houd de tickets paraat, het zal niet lang meer duren. De laatste goede festivals zijn al weer een paar maanden geleden, dus bij deze de beste tips and tricks voor een geweldige zomer… op de camping!
 

Bron: Tumblr

Kun jij ook niet wachten om te dansen in de zon met een lekker drankje in de handen? Wij ook niet. Mensenmassa's, muziek en vooral veel plezier!
De eerste festivals zijn meestal vanaf mei. Natuurlijk zijn er al eerder wat feestjes en het seizoen loopt niet op een specifieke datum op haar einde. Maar laten we voor het gemak uitgaan van mei. 

Ga jij meerdere dagen naar een festival? Blijf je slapen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid. Wij hebben een paar tips die iedere dame in nood zullen helpen:) 

Ticket
Zonder ticket geen festival, dus zorg dat deze op orde is. Voor bepaalde festivals gaat de verkoop ontzettend hard. Wees daarom op tijd. Lowlands is vaak al binnen enkele uren uitverkocht. Je zou daarom met meerdere mensen kaartjes kunnen bemachtigen. Ga samen op tijd (een half uur tot een uur) van tevoren al voor de computer zitten en klik op het juiste moment op de bestelbutton. Het kan zo zijn dat je niet direct in de wachtrij komt. Vergeet dan niet op tijd te refreshen. Zo kom je weer 'nieuw' op de pagina en kan je vaak makkelijker een bestelling plaatsen.

Het is sowieso verstandig om op tijd een kaartje te halen, ook al gaat de verkoop niet bizar snel. Je maakt dan een grote kans om bij de zogenaamde Early Birds uit te komen. Dan betaal je een leukere prijs, dan wanneer je een regulier ticket afrekent. Mocht je bang zijn dat je misschien niet gaat? Veel festivals raken uitverkocht en via Facebook raak je makkelijk je kaartjes kwijt. 


Bron: Tumblr

Houd het wel vriendelijk dames. De bedoeling van een festival is dat iedereen voor een leuke prijs een geweldige dag meemaakt. Mocht je niet gaan? Dan kun je het kaartje verkopen, maar vraag geen woekerprijzen. Jij zou het zelf ook niet leuk vinden als je drie keer de normale prijs moet afrekenen. 

Tassen
Zorg dat je goede en stevige tassen meeneemt naar een festivalcamping. De kans is groot dat je nog een stuk moet lopen voordat je het goede plekje hebt bemachtigd. Daarom is het verstandig om voor grote, praktische tassen te kiezen. Een rugzak is goed voor de zware spullen. Je rug kan meer dragen dan je armen en het gewicht wordt beter verdeeld. Heb je schoudertassen? Neem die dan ook mee, maar check even of de band niet al te smal is. Dat gaat namelijk (zeker in de hitte) enorm snijden en voor je het weet, zit je onder de striemen en blauwe plekken. Vergeet ook niet om een aantal plastic zakken mee te nemen. Eentje om 's ochtends naar de douche te wandelen, maar ook een paar voor afval en was. 

Punt van herkenning
Ken je die foto's van festivalcampings? Waarschijnlijk ontdek je tientallen dezelfde tentjes die toch wel erg dicht op elkaar staan. En dat groene koepeltentje? Die heb jij ook! Zorg daarom voor een herkenningspunt. Zoek naar iets wat je makkelijk kunt vinden op het moment dat je later terugkomt. Dat kan een bepaalde lantaarnpaal zijn of dat grote bord van de buren. Vind je het toch moeilijk en vertrouw je jouw inschattingsvermogen na een paar drankjes niet? Neem dan een eigen vlag mee! Dat ziet er gezellig uit en binnen no time heb jij een eigen territorium dat je uit duizenden vindt!


Bron: Thefancy

Oordoppen
De oren zijn ontzettend belangrijk en het is dan ook jouw taak om ze te beschermen tegen mogelijke beschadigingen. De muziek op een festival, zeker op een camping, kan tot in de vroege uurtjes doorgaan. Neem daarom een paar oordoppen mee. Deze zorgen ervoor dat het meeste geluid aan je voorbij gaat en dat je nog wat nachtrust meekrijgt. Zo ben jij de volgende dag al weer vroeg klaar om het feest te rocken. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk niet het gehele geluid kunt uitsluiten. Maar de muziek wordt wel wat minder en alle beetjes helpen als je wilt slapen. 


Bron: Janet

Vuilniszakken
Op veel festivalcampings worden vuilniszakken uitgedeeld. Dat is om het milieu te besparen, want een festival gaat vaak gepaard met ontzettend veel vuiligheid en rommel. Ga echter van niets uit en zorg zelf ook voor wat vuilniszakken. Zo kun je in ieder geval de ruimte rondom de tent wat schoon houden. Je krijgt de hele camping natuurlijk niet schoon, maar het is erg fijn om de tent uit te stappen en niet met de voeten in een klodder mayonaise te staan. 

Meerdere handdoeken
Ook al duurt een festival maar twee dagen. Er is een grote kans dat je zeker meer dan twee handdoeken nodig hebt. Je bent afhankelijk van een kleine tent dus er is geen ruimte om een handdoek te laten drogen. Het zou zo kunnen zijn dat de zon schijnt en dat je de doek over de tent kunt hangen. Maar het kan ook zo zijn dat de handdoek op de grond beland en zoals gezegd, die is absoluut niet schoon. Bovendien is er ook kans op regen en dan wordt de handdoek niet droog. Zorg dus voor meer droge spullen.


Bron: Janet

Douchen
Het fenomeen douchen is op een meerdaags festival een hele onderneming. Je bent samen met duizenden anderen afhankelijk van een beperkt aantal douchehokjes. Wij raden je aan om van het ergste uit te gaan, daarna kan het alleen nog meevallen. Kies sowieso voor een gunstig tijdstip. Ga van acht tot elf uur niet douchen want dan is de drukte enorm. Je staat lang in de rij, het water kan op zijn en er is voor het personeel geen tijd om alles schoon te houden. Kies ook voor badslippers! Er wordt veel zand meegenomen in de cabines en je kunt ook nog eens een voetschimmel oplopen.

Kies voor makkelijke kleding die makkelijk aan en uit kan. Neem je outfit niet mee; maar doe dat weer in de tent. Net als de make-up en zo. In de douchehokken is het vaak gewoon te druk en alles is nat. Neem natuurlijk wel douchespullen en schoon ondergoed mee. Die kun je vaak droog leggen op een bank voor het douchehokje. Er wordt meestal niet gestolen; maar laat waardevolle dingen niet slingeren. Oh ja, ken je die mini's in drogisterijen? Die kleine flesjes zeep en shampoo? Deze zijn perfect voor festivals, want ze besparen ruimte. Kies ook voor een goed scheermes, want door de kleine ruimte en het weinige comfort, is de kans groot dat je jezelf makkelijk snijdt. 


Bron: Facebook

Water
Zorg dat je zelf (ONGEOPENDE) flessen water meeneemt. Zodoende heb je altijd wat te drinken in de ochtend of wanneer je jezelf niet zo lekker voelt. We benadrukken dat alle flessen op het moment dat je de camping of het terrein betreedt gesloten moeten zijn. Mochten ze al open zijn, worden ze vaak door de bewakers tijdens de grote check weggegooid. Dit in verband met drugs. Wil je bier of alcohol meenemen? Meestal mag dat, maar zorg dat je voor een plastic verpakking kiest. Glazen flesjes bier of wijn worden weggegooid. 

Eten
Een festivalterrein of camping is altijd voorzien van kraampjes en eetplekken. Deze zijn echter wel prijzig en niet altijd open. Zorg dus dat je altijd zelf wat te eten bij je hebt. Houd er rekening mee dat je eten niet kunt opwarmen en niet kunt koelen. Zorg er dus voor dat je voor eten kiest dat niet snel vergaat of een moeilijke bereidingswijze vereist. Denk bij eten aan wat fruit (geen aardbeien, maar bijvoorbeeld appels), crackers, noodles of chips.

Portemonnee
Het is slim om een kleine portemonnee mee te nemen waarin je goed muntjes kunt opbergen. Kies voor een rits in plaats van magneet en laat overbodige pasjes vooral thuis! Er is een flinke kans aanwezig dat je die kwijtraakt. We raden sowieso aan om kostbare dingen (ook sieraden) thuis te laten. Deze dingen gaan makkelijk kapot tijdens het dansen of het opbouwen van een tent. Bovendien moet je niet vergeten dat je de tent overdag meestal onbewaakt achterlaat. Het is voor dieven een uitgelezen mogelijkheid om naar mooie dingen op zoek te gaan! Heb je die giftcard, schoolkaart en paspoort echt nodig? Nee? Laat die dan veilig thuis. Je kunt huissleutels ook thuis laten of bij iemand anders waar je die daarna kunt ophalen. Zo kun je na het festival altijd goed thuiskomen. 

Extra batterij of extra mobiel
Een tent is niet voorzien van een stopcontact. Je bent dus afhankelijk van speciale oplaadpunten voor de telefoon. Neem sowieso ZELF een oplader mee. Er zijn dan wel oplaadpunten, maar zij beschikken niet altijd over (dan wel over genoeg) opladers. Meestal kun je de telefoon een bepaalde tijd opladen, niet totdat het instrument geheel is opgeladen. Wacht daarom niet tot het einde want, misschien sta je dan na het opladen alsnog met 40 procent. Wij raden je eigenlijk aan om voor die paar dagen afscheid van je eigen telefoon te nemen en een oude Nokia of iets dergelijks mee te nemen. Deze gaan serieus stukken langer mee! Soms wel twee tot drie dagen. Bovendien gaan ze minder makkelijk kapot (een 3310 kun je onvoorstelbaar vaak laten stuiteren) en ze zijn relatief een stuk goedkoper! Vandaar dat deze telefoon minder snel wordt gestolen. Zorg dat je iedereen op tijd op de hoogte stelt van het feit dat je misschien geen gebruik kunt maken van Whatsapp. Jij hebt misschien het internet uitgeschakeld (of hebt het niet), maar door alle installaties is er vaak ook een minder goede internetverbinding. Sla altijd wat belangrijke nummers op, zodat je bij nood makkelijk contact met iemand kunt opnemen. 

Pijnstillers
Zorg altijd dat je een paar aspirientjes of paracetamols bij je hebt. Het kan namelijk zijn dat je ziek wordt door onder andere alcohol, te weinig slaap, verkeerd eten of door andere oorzaken. Neem NOOIT medicijnen van anderen aan, tenzij je ze écht goed kent. Je weet nooit wat erin zit en het zou zomaar eens gevaarlijk kunnen zijn. Heb je alcohol of andere verdovende middelen op? Laat medicijnen dan liever achterwege, want combinaties kunnen rampzalig uitpakken. 


Bron: Janet

Pyjama
Misschien slaap jij thuis het liefste naakt of in een ieniemienie onderbroek. Op een camping kun je dat beter achterwege laten. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je midden in de nacht bezoek krijgt van een dronken persoon die de eigen tent niet meer kan vinden. Bovendien is het iedere ochtend een ware sport om voorbijgangers vanuit je tentje te bekijken. Je zou nogal wat bekijks trekken als je zelf in een klein onderbroekje voorbij komt! Misschien vind je dat zelf helemaal niet vervelend, wij willen je er enkel even op wijzen. Kies voor een makkelijke pyjama die snel aan en uit gaat. Dat is toch wat fijner verkleden als je in het donker gaat slapen. Houd ook rekening met het weer. Is het warm? Kies dan voor een kortere pyjama, anders drijf je de volgende dag de tent uit. Is het koud? Kies dan voor een warme pyjama en een goede slaapzak. De grond koelt namelijk 's nachts af en daarna wordt het vaak erg koud. Vaak slaap je door, maar je wordt ontzettend koud wakker. Bah. 

Toiletspullen
Neem niet al te veel toiletspullen mee. Je hebt waarschijnlijk toch niet genoeg ruimte, middelen of tijd om je fatsoenlijk op te maken. Kies dus voor de spullen die je echt nodig hebt. Een stijltang hoort daar niet bij. Vergeet artikelen als een tandenborstel, borstel, SPIEGEL, tandpasta, dagverzorging, zonnebrand, en make-up doekjes niet. Met name die laatste zijn erg fijn omdat je zelf geen water in de tent hebt. Zo kun je toch makkelijk de make-up voor het slapen verwijderen.

Je kunt natuurlijk wel wat make-up meenemen en hoeft echt niet alles thuis te laten. Het is echt niet Echte Meisjes In De Jungle, maar je zult later merken dat het fijn is dat je niet al te veel gewicht hebt meegenomen. Vergeet ook niet om wat pleisters mee te nemen. Het komt namelijk vaak voor dat je jezelf ergens aan openhaalt of dat je blaren hebt. Pleisters zijn dan een godsgeschenk. Nog zoiets; wc-papier en zakdoekjes. Een toiletbezoek op een festival is echt niet fijn, maar je moet er even doorheen. Kijk vooral niet naar de dixies en zet een knop om. Het komt nogal eens voor dat het wc-papier op is, dus dan zijn zakdoekjes en eigen papier extra handig!
Laat die dure zonnebril achterwege. Grote kans dat die kwijtraakt of dat het valt en iemand anders erop gaat staan. Ai! Zonde! Misschien kun je voor een festival beter voor een goedkopere variant van bijvoorbeeld H&M kiezen. 


Bron: Janet

Koffer
Laat een koffer achterwege. Je kunt er misschien veel in kwijt, maar je krijgt ze niet makkelijk mee op een festivalterrein of op een camping. De kans is namelijk groot dat je over padjes, gras en door de modder moet. Zonde van de koffer en onnodig veel gesleep. Nogmaals, kies voor een grote rugzak of een backpack. Een kussen is optioneel. Het slaapt natuurlijk wel iets lekkerder, maar een kussen neemt veel ruimte in en is vaak oncomfortabel meeslepen. Misschien kun je een grote trui als kussen gebruiken? Niet geweldig, maar voor een paar dagen is het ook geen ramp. 


Bron: Janet

Naar welke festivals ga jij dit jaar? En heb jij nog festivaltips die je graag wil delen?

Must reads 👀