News

Wordt roken onder de zestien jaar strafbaar?

132
...

We weten allemaal dat het drinken van alcohol onder de zestien jaar strafbaar is. De kans is groot dat deze maatregel ook voor jonge rokers gaat gelden. De belangenvereniging van tankstations BETA en de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel NSO willen dit namelijk strafbaar maken. Dat houdt in dat je een boete kan krijgen als je jonger dan zestien jaar bent, maar toch met sigaretten op zak over straat gaat. 


Bron: Tumblr

Op dit moment mogen jongeren onder de zestien jaar volgens de wet niet roken. Vandaar dat je jezelf tot de 21 jaar moet kunnen legitimeren aan de kassa, op het moment dat je sigaretten of alcohol wilt kopen. Winkeliers mogen deze middelen niet verkopen. Doen ze het toch? Dan riskeren ze een boete van 450 euro. Dat is voor de meeste winkeliers dus wel een reden om streng 'nee' te zeggen. Datzelfde geldt ook voor kroegeigenaren. Zij mogen ook geen tabak of alcohol verkopen aan klanten jonger dan zestien jaar. 

Maar wij weten, net zo goed als jullie, dat er altijd mogelijkheden zijn om aan deze slechte spullen te komen. Je zou een oudere vriend of vriendin kunnen vragen om af te rekenen, je kunt jezelf ouder voordoen door make-up, of je vervalst een identiteitskaart. Met een vriendelijke lach en zes euro (!), loop jij glunderend met een pakje Marlboro Light de winkel uit. Mocht je gepakt worden, dan is er niets aan de hand. Mogelijk zou de winkelier een probleem kunnen hebben, want die is in jouw trucje gestonken. 


Bron: Tumblr

Edsko Schuitema van de BETA vindt dat niet helemaal eerlijk: 'Natuurlijk moeten winkeliers zich aan de regels houden. Maar wat je nu ziet, is dat pomphouders politieagentje moeten spelen als er jongeren aan de toonbank komen die weigeren zich te identificeren', zegt hij in de Telegraaf. 

De belangenvereniging van tankstations BETA en de brancheorganisaties van de tabaksdetailhandel NSO willen roken onder de zestien jaar strafbaar stellen. Op deze manier is dus niet alleen de winkelier strafbaar, maar jongeren zelf ook. Deze maatregel geldt al voor alcohol. 

De Europese Commissie wilde het roken ook al terugdringen. Zij dachten eraan om nog meer afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes te plaatsen. Denk dan aan teksten over enge ziektes en foto's van misvormde baby's of zwarte longen. De BETA en de NSO kwamen met dit voorstel als reactie op het plan van de plaatjes. Gert Koudijs van de NSO zei in de Telegraaf: 'Door een eng plaatje laat een jongere dat pakje echt niet liggen. Als je echt wilt dat een kind van veertien geen sigaretten koopt, moet je het bezit ervan beboeten.' 


Bron: Facebook

Volgens woordvoerder Martin van Rijn van de Volksgezondheid kan het wel moeilijk zijn om jongeren daadwerkelijk strafbaar te stellen voor het gebruik van tabak onder de zestien jaar. Dit in tegenstelling tot alcohol. Alcohol kan het gedrag namelijk direct beïnvloeden (agressie of minder doordachte handelingen) terwijl roken dat niet doet. 

Wat vinden jullie? Moeten jongeren, net als winkeliers, ook strafbaar worden gesteld? 

Door: Janet

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved
...

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

132 reacties

 • 3 jaar geleden cici

  zou wel zo eerlijk zijn.

 • 4 jaar geleden xXdreamerxX

  jaah maar meeste mensen doen het gewoon om erbij te horen

 • 4 jaar geleden Mandy93

  Jullie staan zo ver van de werkelijkheid af, er zijn zoveel ergere problemen hier in nederland dan dat er jonge mensen roken.

 • 4 jaar geleden Melanie

  Gezien de hoeveelheid mensjes onder de 16 dat op mijn school al rookt lijkt me dit toch wel een keer een goed plan, ze weten gewoon nog niet waar ze aan beginnen! Ik heb niks tegen roken, rook zelf ook, maar ik ben tenminste netjes met 16,5 begonnen! Naja netjes, roken is niet oké, that's sure, maar toch als je 13 bent en nog met je gigantische kiplingtasje buiten staan te roken? NOT COOL!

 • 4 jaar geleden CSA

  Ik vind die regel echt goed, de meeste kinderen willen het uitproberen en dan blijven ze t doen omdat t stoer is! Het is gewoon geldverspilling en denk ook aan je gezondheid!!!!!!!

 • 4 jaar geleden Shoka van Dooren

  die regel mag komen! maar er zullen toch heel weinig mensen zijn die zich daar aanhouden. mensen zijn er veel te verslaafd aan

 • 4 jaar geleden Liene

  Ik weet niet of dat het veel zin heeft, ik denk dat vooral de ouders hierdoor gestraft worden want jongeren kunnen dat toch niet betalen. Als ze het zelf zouden betalen, zou het wel goed zijn, denk ik. Want de meeste mensen die roken raken toch aan het roken wanneer ze in hun puberteit zitten en het allemaal heel stoer vinden.

 • 4 jaar geleden Tubbietoast

  Hmm die plaatjes op die pakjes werkt niet. Keer slof sigaretten gehad van vriend met allemaal ranzige plaatjes maar je let er niet eens op. Je kijkt er wel naar maar is nou niet echt dat het me afschrikt.

 • 4 jaar geleden to Infinity and Beyond

  Laat die maatregel maar komen!! Roken is zooo vies en je bent er echt niet stoer door ofzo

 • 4 jaar geleden Anne-Li

  Ja , ik ben er natuurlijk voor ! Roken is niet goed voor je, ik heb het wel eens uitgeprobeerd met een vriendin . Ik vond het niet lekker maar ook niet vies , maar nog vaker gaan roken ? Dat gaat m denk niet worden, ik vind deze maatregel ook heel goed . Dit vermindert misschien ook longkanker .

 • 4 jaar geleden SlutsJustShutUp

  Weg doen die shit. Niemand vind het stoer of sexy als je rook. Echt niemand. Het is vies. Je adem stinkt. Je kleren stinken. Je tanden worden geel. En je ziet er niet sexy uit met een sigaret in je mond. En als je vrienden roken dan hoef je niet mee te doen.

  Maar dit zien jonge kinderen of jongeren niet. Dus ja er moet snel een wet op komen

 • 4 jaar geleden 7Layers

  Ik ben voor die regel, roken is zó ontzettend vies en zó ontzettend slecht voor je.. Vaak roken mensen onder de 16 alleen maar om 'stoer' te zijn en/of om er bij te horen.. Zielig.

 • 4 jaar geleden annemies

  ik vind het nergens op slaan... we mogen toch zelf wel weten of we roken of niet..

 • 4 jaar geleden WOLF359

  Ik vind het een hele goede maatregel! Vooral aangezien ik als caissière ontslagen kan worden als ik eens een keertje in de fout gaat bij het controleren van deze kleine nicotine-verslaafden, terwijl het toch eigenlijk hun verantwoording is en niet die van mij.

 • 4 jaar geleden Sadaf

  Ik vind dat deze maatregel er moet komen!

 • 4 jaar geleden Tessie

  Ik vind dat rokers het zelf moeten weten maar roken is ontzettend slecht, zolang die rokers het maar beseffen. Goede maatregel!!

 • 4 jaar geleden iMiCHELLE

  Ik vind het je eigen beslissing, en dus ook dat die persoon achter de kassa het ook niet kan weigeren om niet mee te geven. Het is je eigen lichaam, je eigen leven en je eigen geld !!

 • 4 jaar geleden cutebeertje

  Roken is niet cool!

 • 4 jaar geleden 'aardbei_

  Ik denk dat het niet echt zal helpen, maarjaa je kunt het altijd proberen.

 • 4 jaar geleden esther

  als iets niet mag gaan mensen het juist doen en als het niet gebeurd op hun 14e doen ze het op hun 16e

 • 4 jaar geleden Ella

  Ik ben het eens met BeautifulRed echt al lang lang geleden had roken onder de 16 verboden moet zijn! Het is alleen maar stoerdoenerij en normaal al super slecht voor je maar als je zo jong begin nog veel erger!

 • 4 jaar geleden BeautifulRed

  Had al lang geleden ingevoerd moeten worden ! Vooral met hoe de kinderen zich van tegenwoordig gedragen, het is allemaal maar stoer en willen opscheppen bij vrienden/vriendinnen, hopen dat ze het nu afleren ..

 • 4 jaar geleden m..

  @Rosa, klopt zeker wat je zegt, het is het probleem van de roker als hij/zij kanker krijgt van het roken, maar rokers staan er vaak niet bij stil dat ze er andere mensen ook mee belasten! De rook die ze uitblazen is ook slecht voor de NIET rokers!!

  Dus wat mij betreft, verbieden die hap!

 • 4 jaar geleden BeNiceOrLeave

  Goed idee,

  Ik ben een meisje van dertien en ik was laatst bij een feest van iemand die ik ken,we gingen een film kijken en we waren met z'n zessen ofzo,

  En wat denk je:Ze mocht gwn roken BINNEN van de'r moeder moest je die moeder horen 'ja hoor de asbak ligt daar'.Zaten er daar drie te paffen binnen de hele avond,pff echt vies je zat helemaal tussen de rook

  Er was ook 1 meisje die astma had(maar die rookte niet hoor)

  En ze waren allemaal 13!

  pff belachelijk en sindsdien hebben 2 meiden pakjes cheqeu mee naar school en roken ze bijna overal,,zielig gewoon

  En zeker dat die moeder dat toestaat ze verpest het leven van d'r dochter..

 • 4 jaar geleden Emmm

  @Rosa, als jullie allemaal longkanker krijgen is dat niet alleen jullie probleem, dat kost de samenleving alleen maar geld en tijd. Geld en tijd wat beter aan mensen besteed kan worden die zichzelf niet ziek hebben gemaakt zoals rokers.

  Als je écht wilt stoppen en motivatie hebt dan lukt dat ook wel, jij bent degene die het moet doen dus geef niet andere de schuld dat jij verslaafd bent en er niks aan kan doen!

  Maar!

  Dat is mijn mening daarover....

 • 4 jaar geleden Freja

  Ik hoop het echt. Meisjes van 14 die graag bij de groep willen horen door te gaan roken weten niet wat ze zichzelf uiteindelijk aandoen.

 • 4 jaar geleden Merel_Jasmijn

  Ik denk dat het vrij weinig zin zal hebben

 • 4 jaar geleden Neeltsje Wijnja

  ik rook niet maar ik vind dat het je eigen keus is...

 • 4 jaar geleden Edelhoorntje

  Precies wat Jumping Stones zegt!

  "Ik vind mensen die roken echt triest. Iedereen weet de gevolgen van roken, dus waarom zou je er aan beginnen? Als je verslaafd bent, en je 'kunt niet stoppen' betekent dat gewoon dat je een gebrek aan zelfdiscipline hebt.

  Roken heeft ook veel meer nadelen dan voordelen, dus ik vind sowieso dat iedereen onder de 21 niet mag roken, alcohol drinken of drugs gebruiken."

 • 4 jaar geleden Bronzed

  Ja, gewoon invoeren, je doet er niemand kwaad mee maar het helpt wel.

 • 4 jaar geleden Curiosityy

  Ja, dit vind ik een goede maatregel. Een winkelier kan nog in een smoes of truc van de persoon trappen, maar als je zelf sigaretten haalt terwijl je het nog niet mag roken weet je dondersgoed dat je fout bezig bent.

 • 4 jaar geleden Roos

  Ik vind van wel, ik denk namelijk dat jonge kinderen de gevaren van roken helemaal niet in zien. En het is (naar mijn mening) veel te makkelijk om als jong kind aan een pakje sigaretten te komen. Zelf heb ik nog nooit gerookt maar mijn broertjes van 14 en 15 wel.

 • 4 jaar geleden Patricia

  Ik vind het een goeie regel, ik heb ook zelf gerookt moet ik toegeven, en zodra ik het tegen mijn ouders vertelde kreeg ik de keuze : Doorgaan of stoppen. Ging ik door kon ik mijn rijbewijs terug betalen, dus eigenlijk is dat net als er een politie naar je toe komt en je een boete geeft, duur pakje sigaretten toch?

  Ik zeg dit niet omdat ik geen 16 enzo meer ben, het is gewoon een stuk beter.

  Want die jeugd onder de 16 moet eens nadenken waarom ze zijn gaan roken.

 • 4 jaar geleden Jumping Stones

  Ik vind mensen die roken echt triest. Iedereen weet de gevolgen van roken, dus waarom zou je er aan beginnen? Als je verslaafd bent, en je 'kunt niet stoppen' betekent dat gewoon dat je een gebrek aan zelfdiscipline hebt.

  Roken heeft ook veel meer nadelen dan voordelen, dus ik vind sowieso dat iedereen onder de 21 niet mag roken, alcohol drinken of drugs gebruiken.

 • 4 jaar geleden Laura

  Voor ik 16 was begon ik met roken (13 jaar) en nu ben ik 24. Ik WOU dat het toen al strafbaar was!~Als er een ding is waar ik spijt van heb dan is dat beginnen met roken. En als je verslaafd bent voor je 16e.. sorry maar dan des te meer reden om te stoppen! Verslavingen zijn altijd slecht. En Rosa: Ook kinderen van 15 kunnen (ook al denken ze van wel) niet de meest verstandige beslissingen nemen. Als puber denk je alles al te weten (dat dacht ik ook) maar als je ouder wordt besef je je opeens hoe snel het leven gaat en hoe ziektes dichter bij je staan dan je denkt. En als je zo denkt over het krijgen van longkanker, dan ben je echt niet klaar om voor jezelf zulke beslissingen te nemen.

 • 4 jaar geleden iLovelyy

  je hoeft nooit in een x te stoppen maar stap voor stap. die kinderen beseffen niet wat ze met zich zelf doen. kan me begrijpen hoe sommige ouders zich voelen.

 • 4 jaar geleden Octopus's Garden

  Voer maar in die regel!

 • 4 jaar geleden Rosa

  wow.. deze regel.. is echt... erg.. waar slaat dit op? dus als je verslaafd ben moet je zomaar BAM in 1 keer stoppen omdat je anders een boete kunt krijgen? weetje als wij allemaal longkanker krijgen doordat we roken.. dan is dat toch echt ons probleem.. en weetje... mensen van 15... zijn geen kindjes van 8.. kom op zeg!

 • 4 jaar geleden Mandy93

  Laten ze zich met belangrijkere dingen bezig houden.

 • 4 jaar geleden Lisa

  Ik vind het opzicht wel een goede regel.

  Ik was een van de laatste van m´n vriendinnengroepje die nog nooit had gerookt en ik deed het toen toch maar uit nieuwsgierigheid (was ik 15, nu nog steeds trouwens haha), gewoon 1 sigaret.

  En af en toe op feestjes neem ik er 1, hooguit 2.

  Maar van die eerste/tweede klassertjes die echt elke pauze beetje stoer ermee doen, bah bah..

 • 4 jaar geleden MyStateOfMind

  Ik vind dit dus een geweldig plan!! Het is zo moeilijk voor mensen om te stoppen als al zo lang roken. Gewoontes zyn het moeilijkst om af te leren, dus we moeten het probleem gaan aanpakken bij de jongeren omdat zij de toekomst zyn. Ik schrik altijd als ik zulke tieners zie roken. By my op school hebben we ook een rookhoek die zogenaamd bedoelt is voor leerlingen boven de 16 maar ik zie er alleen eerste en tweedeklassers staan. De leraren komen er gewoon weg niet omdat het daar ontiegelijk stinkt en ja het is niet bepaalt tegen de wet. Het verpest levens, vreet geld op en maakt je lelijk. Zulke wetten laten zien dat de wereld nog niet zo slecht is als men denkt..

 • 4 jaar geleden Désirée

  ik hoop echt dat het doorgaat!

 • 4 jaar geleden Pammiex

  @Shanna agree!

 • 4 jaar geleden Hannelore

  Uit de reacties is duidelijk af te leiden wie zelf jonger dan 16 is en rookt..

  Geloof me, mijn broer is ook zo jong (ik denk rond 15-16) beginnen roken en is nu bijna 25. Hij loopt al rond met zo een kuchje waarvan je duidelijk kan zien dat het is omdat hij rookt. Hij heeft al geprobeerd om er mee te stoppen, maar ja zo simpel is het niet maar het maakt wel je leven kapot.

  + het stinkt, kost veel geld en een boost voor het uiterlijk is het (nu mss nog) niet.

  Ik zou mijn zakgeld ook liever besteden aan iets anders dan sigaretten. En 16 jaar vind ik een goede grens. Ik ben zelf 16 en ik vind mezelf oud genoeg om te beseffen wat de gevaren van roken zijn. Als anderen hun leven zo willen verzieken, moeten ze het dan maar weten.

 • 4 jaar geleden Tisjegirl

  Please, laat dit doorgaan. Ik vind het zo nep als ik van die eersteklassers zie roken en al helemaal vreselijk als ik in de klas naast iemand moet zitten die naar sigaretten stinkt.

  laat roken maar 18+ worden, dan kunnen die kinderen er al helemaal niet meer aankomen.. Want wie van 14 jaar oud kan iemand van 18 overhalen om een pakje sigaretten voor hem/haar te kopen?

 • 4 jaar geleden Emmm

  Voer maar in!

  Ik voel me oud als ik dit zeg, maar jeugd (11 tot 15 jaar bij wijze van) die doen volgens mij het liefst alles wat ruig en slecht voor je is om stoer te doen, roken, zuipen, mensen in elkaar slaan die commentaar op jou hebben.

  Zulke bullshit!

  Verhoog de leeftijd alsjeblieft! Verpeste jeugd is er namelijk veels te veel

 • 4 jaar geleden Lippenxstift

  Ik heb wel 2x gerookt uit nieuwsgierigheid. En vond het vreselijk, nooit meer doen dus. Dus laat deze boete maar doorgaan

 • 4 jaar geleden Koala

  Van mij mogen ze het invoeren.

  Ik heb zelf nog nooit gerookt en ik ben 18 en ik ga dat ook de rest van m'n leven ook niet doen.

  Kinderen zijn naïef en lopen graag mee want anders 'horen ze niet bij de populaire groep'

  Ik vind het gewoon slecht voor je gezondheid en het stinkt, en het is zeker niet stoer. Maar heel dom.

  Ik erger me serieus aan die kleine kinderen die roken. Ze zoeken er ook echt aandacht mee. Echt van kijk mij nou, ik ben stoer. --'

 • 4 jaar geleden Rowan

  Uhl, ik vind dit nergens op slaan, met alcohol, oke. Maar dit is gewoon onzin. Iemand onder de 16 mag toch zelf weten of hij of zij rookt? Het is een eigen keuze.

 • 4 jaar geleden Leo

  Ik vind van wel, het is schadelijk voor de gezondheid en de meeste kinderen (dat zijn nog kinderen!) beginnen te roken door groepsdruk

 • 4 jaar geleden aike

  Ik hoop dat het door gaat, het is echt zoo vies!

 • 4 jaar geleden xBritt

  Laat die boete er alsjeblieft komen, ik vind het zo vreselijk. bah!

 • 4 jaar geleden Runninglau

  Ik hoop dat die boete er komt. Ik snap gewoon niet waarom jongeren, vandaag de dag nog, waar iedereen weet wat het je lichaam en gezondheid aan doet, het alsnog kopen. Blegh.

 • 4 jaar geleden Tamara

  Ik ben het er ook mee eens. Ik vind het altijd zo naar en stom om bijvoorbeeld kinderen van 12 jaar te zien roken, dan vraag ik mij echt af: Waarom? Om er bij te horen en stoer te doen? Het is erg zonde vind ik, zo hoort het niet, op vroege leeftijd al roken.. Daarom ben ik er wel mee eens om het wat strenger aan te pakken.

 • 4 jaar geleden anna

  die laatste foto is echt een tokkie foto O.o

 • 4 jaar geleden Super Ninja Warrior

  Hahaha goeie @ AfroCurls!

 • 4 jaar geleden Indominus Rex

  Ik ben voor.

 • 4 jaar geleden AfroCurls.

  Dan moeten ze ook de hongerige kindjes in Afrika op de Mac donalds pakjes zetten U_U

 • 4 jaar geleden always

  ik vind het een goed idee!

  ze doen het nu al puur om stoer te zijn, dan maar hopen dat ze minder stoer zijn als ze dikke boetes krijgen!

 • 4 jaar geleden dalek

  niet omdat ik voor roken ben voor mensen jonger dan 16 jaar *

 • 4 jaar geleden dalek

  hmm okal heb ik er zelf geen last van, vind ik het toch wel bullshit/. niet omdat ik tegen roken ben voor 16 jaar, maar hierdoor ga je alleen maar meer problemen krijgen. Het zal nu stiekem gebeuren, je krijgt illegale handel, als kinderen de kans krijgen om te roken gaan ze het juist heel veel doen en ze gaan het juist doen omdat het nu NOG 'stoerder' is, omdat ze iets doen wat niet mag.

 • 4 jaar geleden missSouthMountain

  Ik vind het een goed idee om het strafbaar te stellen. De regel is 16+, dan moet men zich er ook aan. En als ze dat niet doen, dan moeten ze de gevolgen maar ondervinden, dus een boete betalen. Eigen schuld vind ik zoiets.

 • 4 jaar geleden Eveline

  ik vind dat je onder de 14 moet afschaffen daaronder is wel heel jong. Boven de 14 moeten ze zelf weten. Maar ik ga echt nooit roken!

 • 4 jaar geleden suusieee

  Ik lees hieronder veel dat ze het beachelijk vinden, en dat begrijp ik heel erg goed. Maar ik weet niet of iemand hieronder ziekenhuis dingen weet ofzo. Longkanker is de ziekte met de meeste doden per jaar, in 2011 waren het er iets van 100 000 Prima, als je jezelf wilt vermoroden, maar ik denk dat veel meiden/jongens van onder de 16 het alleen maar zien als jeeee lang leve de lol. En dat begrijp ik super goed, heb ik ook. Maar als ik dan denk over hoe mijn begafenis er uit zou moeten zien dan denk ik: naah.. nee toch maar niet. En nu gaan ze zeggen, niet eidereen gaat dood eraan, nee,maar het risic wordt zo groot dat het van mij echt niet meer hoeft. Met elke sigaret die je rookt worden je longen slechter. En ik loop over 20 jaar nog steeds hard, zonder de hele tijd de hijgen, maar de mensen die al 20 jaar roken, kunnen dat niet meer. En je huid wordt slechter, je krijgt gele nagels entanden. Je huid wordt bruiner en dan niet het goede bruin, nee een poepkleurtje en het is niet lekker. Dus ik zou het goed vinden als het verboden werd, niet om te pesten, maar zodat wij over 20 jaar de trap nog op kunnen lopen zonder te hijgen.

 • 4 jaar geleden idontcare_

  sorry hoor , maar als je als 14 jarige wilt roken , wat is dat het verschil als dat je 16 bent , of je nou 15 bent en rookt of 16 en rookt ?

  wat is nou precies het verschil , het is allebij slecht .

  en als jij je dr aan ergert dat 14 jarige kindjes roken , moet je lekker omdraaien en doorlopen , je hoeft er niet naar te kijken toch .

 • 4 jaar geleden no name.

  18+ vind ik een betere regel. Net als met drinken roken meiden en jongens van 14 al puur om erbij te horen. Vaak dan in elk geval. Waarom begin je er anders aan op die leeftijd? Ja, oké om het een keer te proberen! Dat snap ik ook wel.. Naar mijn mening roken er teveel jongeren om erbij te horen. Bedoel daar eerste en tweedeklassers mee bijvoorbeeld. Mensen van rond de 18 roken denk ik minder snel om er bij te horen omdat die toch al wat meer richting volwassenheid gaan.

 • 4 jaar geleden Lien

  en btw, hoe wil een agent je een boete geven? ze kunnen toch niet zomaar in je tas gaan graaien? en mabey zijn die sigaretten helemaal niet van jou. of ze zien je roken en dan moet je je eigen legitimeren? wtf, dit gaat echt never werken hoor?

 • 4 jaar geleden Lien

  echt belachelijk, maarja of het nou verboden wordt of niet er zal altijd gerookt blijven onder de 16 net als met alcohol.

 • 4 jaar geleden Bagliore

  Nou ik rook ook niet en vind het onzin, ik wil het graag zelf beslissen. Misschien is het voor andere goed maar voor mij niet. Ik denk dat het hetzelfde effect gaat hebben als die alcoholwet die er nu net is, het maakt mij juist opstandig:S Stom genoeg!

 • 4 jaar geleden Leonie

  ik vind 16 een goede leeftijd grens, je hebt dan zelf echt wel door wat je wel en niet moet doen. je gaat richting het volwassen worden. nou vind ik dat onder de 16 niet, (ik wil niet zeggen dat mensen van 15jaar niet volwassen kunnen zijn.) ik vind het een goed iets, roken is toch maar troep. zelf heb ik ook gerookt (15jaar, stomme zet daarom sta k vast bij deze mening) ondertussen rook ik al vanaf oktober niet meer

 • 4 jaar geleden Arlette

  Heel goed plan! Ik vind 16 zelfs een te lage grens, ben meer voor vanaf 18..

 • 4 jaar geleden Mithrandir

  Dat wordt nog wat bij mij op school, dan moet de halve onderbouw opeens af gaan kicken :')

 • 4 jaar geleden BeingFearless

  Ja, goed plan!

 • 4 jaar geleden notyourbusiness

  Ja echt wel! Kinderen onder de 16 hebben nog geen verantwoordelijkheid om de gevolgen hier van in te zien denk ik. Door het strafbaar te maken wordt het denk ik wel meer teruggedrongen omdat veel van deze kinderen dit op straat of in speeltuintjes/bij scholen doen, en niet thuis. En dus is het snel op te merken.

 • 4 jaar geleden Suzanne

  ik vind dat wij ( jongeren ) zelf mogen weten of we roken vanaf 16 ! want ik heb zelf ook gerookt (15 jaar) en ik kon gewoon mee krijgen !

 • 4 jaar geleden Lestrange

  Zeker doen! Erger me zo erg aan die 13 jarige kinders die heel stoer aan het roken zijn--'

 • 4 jaar geleden jackymelrose

  Je merkt ook echt in de reacties welke meiden nog geen 16 zijn en roken, tuurlijk moeten ze het zelf weten maar ik snap het wel. Ik denk dat iedereen die jong begonnen is met roken spijt krijgt.

  Ik rook zelf ook, ik heb er spijt van dat ik ooit begonnen ben. Ik ben al meerdere malen bij de dokter geweest voor mijn longen. Ik heb binnenkort weer een afspraak voor het stoppen. Echt meiden, wees niet zo dom en steek die sigaret gewoon niet aan. Hoe stoer het dan ook is op school of iets.

 • 4 jaar geleden Oliviwander

  Doen! En dan ook met strengere controle.

  Ik rook zelf ook, dus ik ben niet tegen roken per se, maar ik vind dat je voor je 16e die keuze nog niet echt kan maken. Dan ben je nog te jong om die verantwoordelijkheid zelf te nemen. En veel (niet allemaal) jongeren zijn dan nog zo beinvloedbaar, en beginnen met roken omdat het 'stoer' is en omdat al hun vrienden het doen en voor je het weet ben je verslaafd. Beter wacht je tot je volwassen genoeg bent om die keuze echt bewust te maken.

 • 4 jaar geleden twisted opinion

  ik vind dit belachelijk moet je lekker zelf weten of je rookt of niet

 • 4 jaar geleden Tessa

  Ik vind het je eigen verantwoordelijkheid als je ouders het er mee eens zijn dat je rookt ..

 • 4 jaar geleden iriscapism

  Ik vind het wel een goeie zaak.

 • 4 jaar geleden Silke

  Het is wel een goed idee denk ik. Ik rookte zelf wel al op men 14de en ik ben nu 18 en rook nog steeds. In de 4 jaar dat ik rook hebben de winkeliers my mss bog maar 3 keer gevraagd naar myn pas. Misschien moeten ze er strenger op zyn, ik weet het niet... Ik heb er niet echt een mening over

 • 4 jaar geleden Lieve

  Ik denk dat het een goed idee is, maar de economie gaat er voor Nederland natuurlijk op achteruit, plus het feit dat Nederland eerder overbevolkt wordt doordat er minder mensen zullen overlijden aan de gevolgen van roken (wat mij overigens wel een goed idee lijkt dat er minder mensen aan gaan overlijden!!). Toch lijkt het mij een goed idee, want ik zou graag zien dat er minder mensen overlijden aan de gevolgen van roken (dat er uberhaubt minder mensen overlijden in Nederland natuurlijk)...

 • 4 jaar geleden Frederique

  Nee, zolang de ouders op de hoogte zijn niet. Anders is het gewoon eigen verantwoordelijkheid en je eigen keuze.

 • 4 jaar geleden Marjan

  Same as xMarsha

 • 4 jaar geleden Lancelot

  Ik dacht dat dat al zo was..

 • 4 jaar geleden xMarsha

  njaa ik rook wel. en van mij mag het wel. ik had gewild dat ik vroeger wat harder was aangepakt.. ik kom er nu namelijk enorm moeilijk van af, ik leek altijd wat ouder waardoor ik moeiteloos op mij 12/13e al het tankstation uitliep met een pakje sigaretten

 • 4 jaar geleden Sabiena

  achja, ik rook niet. (:

 • 4 jaar geleden Yaraa

  ik vind het al vreemd dat dat nog niet strafbaar is?

 • 4 jaar geleden Nora

  net goed!

 • 4 jaar geleden xoAnne

  @Rosalie, bij ons ooook

  voor mij zou dat niet uitmaken, ik was toch niet van plan te gaan roken ;p

 • 4 jaar geleden Rosalie

  Bij mij op school is er een hoekje waar kinderen onder de 16 roken. Het vage vind ik dan ook dat er nog nooit een docent dat is opgevallen, omdat je gewoon vanuit een klas lokaal en de aula kun je dat plekje gewoon zien en dat plekje is naast de gymzaal. Ik vind zelf dat docenten ook wel iets meer toezicht moeten houden ipv dat ze in de pauze naar de leraren kamer gaan en lekker gezellig zitten doen.

 • 4 jaar geleden Alabama

  River Phoenix

 • 4 jaar geleden LOL

  Helemaal mee eens!

 • 4 jaar geleden C.

  Doe maar! Dat vieze gestink altijd. :')

 • 4 jaar geleden Sweetheart

  Ik vind dat het niet hoeft ze komen er sowieso toch aan door het te vragen aan een iets oudere die ze kennen die het wel mag halen en zo voelen ze zich inderdaad nog stoerder als ze dan roken, het is hun eigen keus,

 • 4 jaar geleden daniquevanvloten

  ik zou het niet strafbaar maken,dan maak je het alleen maar nog 'stoerder' om te gaan roken,als kinderen echt willen roken doen ze het vroeg of laat toch wel.ik rook zelf niet en ik vind het ook smerig,maar ik zou het gewoon zo laten.en vaak kunnen die kinderen het zelf niet eens betalen en moeten / doen de ouders dat,heeft geen zin dus.

 • 4 jaar geleden Fleur

  Ja, doen! De meeste kinderen die roken krijgen er later (soms niet, of heeeel veel later) toch wel eens spijt van. Je kan er maat beter voor beschermd worden tot een leeftijd dat je hopelijk zelf verstandig genoeg bent!

 • 4 jaar geleden Charles

  @ Janine: precies dit.

 • 4 jaar geleden Janine

  Doen! En ik vind ook dat ze er meer aandacht aan moeten besteden om middelbare scholen.