Lifestyle

7 dingen die jij moet weten over een borstverkleining

Klein, groot, gemiddeld, stevig en zacht: borsten komen in alle soorten en maten. Helaas zijn lang niet alle vrouwen tevreden over hun borsten. De ene vrouw vindt haar borsten te klein en de andere vrouw vindt haar borsten te groot. Voor beide ‘problemen’ kun je hulp van een cosmetisch chirurg inschakelen. In dit artikel lees je alles over een borstverkleining.

Tijdens de puberteit verandert er van alles aan je lichaam: je groeit van meisje naar een vrouw. Je krijgt haar op ‘bijzondere’ plekken en je lichaam gaat uitdijen. Het hoort er allemaal bij! Gemiddeld beginnen borsten met groeien vanaf je 11e levensjaar. Je borsten zijn over het algemeen uitgegroeid na de puberteit, gemiddeld is dat dus tussen de leeftijd van 16 en 18 jaar. Dit is per persoon verschillend! De gemiddelde cupmaat van de Nederlandse vrouw is een D-cup.

Borstverkleining
Vind jij jouw borsten te groot en is jouw lichaam uitgegroeid? Heb jij een grotere maat dan een DD-cup? Dan heb je grote kans dat de borstverkleining vergoed wordt. Een borstverkleining die niet vergoed wordt kost je ongeveer 4000 of 5000 euro. Er wordt vaak tegen meiden en vrouwen met grote borsten gezegd: ‘Jij het tenminste grote borsten, had ik dat maar!’ Wat mensen dan niet beseffen is dat het hebben van grote borsten soms echt geen pretje is. Je kunt namelijk rugpijn, nekpijn en schouderpijn krijgen als je grote borsten hebt. Ook kun je pijnlijke plekken krijgen onder je borsten. Ze kunnen in de weg zitten tijdens het sporten en sommige vrouwen vinden dat ze gewoon te veel opvallen. Mensen kijken bijvoorbeeld eerst naar hun borsten en daarna pas naar hun gezicht.


Ben je onder de 16 jaar en groeien jouw borsten in hoog tempo door? Dan is het wellicht goed om aan de bel te trekken en een afspraak te maken met de huisarts. Heeft jouw moeder grote borsten? Dan kun je bij haar afkijken, want de borstgroei is namelijk genetisch bepaald.

Consult
Voordat de operatie wordt uitgevoerd ga je naar een plastisch chirurg voor een consult (gesprek). Ze bekijken jouw probleem en jullie kijken samen naar wat de beste oplossing voor je is. Ze geven informatie over welk resultaat je kunt verwachten, wat de risico’s zijn en hoe je verder moet. Tijdens zo’n eerste consult gaat de plastisch chirurg kijken of je geschikt bent voor de borstverkleining. Je vertelt aan de plastisch chirurg wat jouw verwachtingen zijn en hij/zij gaat kijken of die verwachting waar te maken zijn. Komen de verwachtingen overeen, is jouw gezondheid verder goed en ben je er klaar voor, dan kom je in aanmerking voor de operatie.

De operatie
Tijdens de operatie haalt de plastisch chirurg een deel van het borstweefsel weg. Aan de onderzijde van de borsten verwijdert de plastisch chirurg huid- en klierweefsel. Hierdoor ontstaat er een horizontaal litteken. De chirurg plaatst de tepel iets hoger en verkleint (soms) de tepelhof. Hij maakt de borsten gelijk en geeft ze een natuurlijke vorm. Over het algemeen duurt de operatie twee uur en tijdens deze operatie ben je helemaal onder narcose.
 
Na de operatie
Na de operatie moeten je borsten herstellen. Je kunt het beste een stevige sportbeha dragen tijdens de eerste weken, dag en nacht. Gemiddeld duurt het drie weken voordat je je normale leven weer op kunt pakken. Sowieso moet je zes weken wachten voordat je weer mag sporten en zwaar lichamelijk werk mag doen. Buk en til niet en doe vooral je armen niet omhoog tijdens deze herstelweken.  

De risico’s 
Aan iedere operaties zitten risico’s. Door een borstverkleining kan het gevoel in je tepels verdwijnen. Er bestaat ook een kans dat je geen borstvoeding meer kunt geven. Littekens zullen niet helemaal verdwijnen en je kunt kans hebben een nabloeding of een ontsteking in de wond.

Het kan zijn dat je borsten na de borstverkleining toch weer gaan groeien. Dit kan te maken hebben met het feit dat je gewicht aankomt, de anticonceptiepil gebruikt of omdat je zwanger bent.

Alternatief borstverkleining
Er bestaan ook andere manieren om je borsten kleiner te maken. Als de borsten in rap tempo groeien is het een optie om liposuctie van de borsten te doen. Hiermee kun je een operatie van een echte borstverkleining uitstellen. Heb je (licht) overgewicht? Door gewicht af te vallen kunnen je borsten kleiner worden. Ook kan een minimaliserende beha een positief effect hebben. Met kledingtips hieronder kun je je borsten optisch doen verkleinen.

Kledingtips
Wil je geen borstverkleining en wil je dat je borsten minder opvallen in je kleding? Draag dan geen drukke prints, geen empire top (met brede band onder de borsten), geen coltrui, geen ruches op de borst, geen vormloze tops, geen borstzakken, geen dikke stof, geen dubbele rij knopen en geen glanzende stof. Draag juist scherpe rechte lijnen, een wikkeltop, een open hals met veel huid, een donkerkleurige top, een langere blazer, top of jas en een diepe V-hals.

WIl je meer behatips voor meiden met grote borsten? Lees dan dit artikel. Praat mee over dit topic op het Girlscene forum

 
Sportbh 2-pak  /  Voorgevormde beugelbh

Ben jij tevreden over jouw borsten?

Bron: Bron, bronbron
Beeld: Thinkstock

Must reads 👀